Krčne žile, zlata žila, hemeroidi po domače neprijetne motnje v predelu zadnjika (danke).

Hemeroidi so lahko notranji, mešani in zunanji. Včasih tudi zdrknejo iz zadnjika, kar je še posebno neprijetno in boleče.

Osredotočili smo se na preventivo. Poudarili bi, da slednji ukrepi pripomorejo k lajšanju že obstoječih težav v okviru hemeroidov.

Bistvo je preprečevanje obstipacije – zaprtja in čimmanjšega ustvarjanja pritiska pri odvajanju.

– V prvi vrsti je potrebno poskrbeti za redno odvajanje brez ‘napenjanja’, se zdravo prehranjevati – sadje, zelenjava in ostala polnozrnata živila z visoko vsebnostjo vlaknin. V kolikor z redno prehrano vlaknin v zadostni meri ne uspete vnesti se poslužite pripravkov – prehranskih dopolnil z visoko vsebnostjo vlaknin.

– Odvajanje blata mora biti redno oz. vzpostaviti moramo reden režim odvajanja brez napenjanja. Pomembno je tudi, ko začutimo potrebo, da z odhajanjem s stranišče ne odlašamo.

– Vsakodnevno zaužijte večjo količino vode in čajev. Hidracija telesa in dovolj velik vnos tekočin bo preprečeval zaprtje.

– Trenirajte zadnjično mišico. Nekajkrat na dan jo stisnite za dve sekundi in popustite. Okrepili jo boste in tako bo iztrebljanje lažje, hitrejše z manj napenjanja.

 

– Poleg treniranja zadnjične mišice pa je treba skrbeti tudi za telesno aktivnost in dobro splošno psihofizično pripravljenost.

– Osredotočite se na predolgo sedenje. Občasno vstanite in se sprehodite – zmigajte – pretegnite. V kolikor ste primorani sedeti dlje časa se poskusite presedati. Težo prenašati na levo&desno stran oz.  levi&desni krajec.

– Kot smo že omenili je ključno zdravo prehranjevanje in omejevanje nezdrave, mastne, začinjene hrane, kave, alkohola…

– Velikokrat je prisotno vnetje s hudimi bolečinami. To dvoje je treba zmanjševati bodisi z domačimi bodisi farmacevtskimi pripravki, če ne se zadeve samo še slabšajo.

– Zadnjično odprtino pred odvajanjem namaženo z mazilom tako, da blato lažje – hitreje potuje do končne destinacije v školjki. Posledično je napenjanje – ustvarjanje pritiska v zadnjičnem predelu manjše.

– V mislih za prihodnost imejte tudi plan realizacije normalne telesne teže in ureditev stresa na minimum.

– Med odvajanjem ne zajemajte sape – s tem ustvarjate vsakodnevno velik pritisk na vene v zadnjičnem predelu. Izogibajte se predolgemu sedenju na straniščni školjki. Ko opravite potrebno se obrišite najprej z mokrim toaletnim papirjem in nato še s suhim. Seveda zapustite stranišče takoj, ko je to mogoče. Mesto za branje časopisa je kje drugje.

– Izogibajte se dvigovanju težkih bremen. V kolikor se ne morete ogniti potem poskrbite, da ne zadržujete diha med dvigom.

– Nosečnice poskušajte spati na boku v kolikor Vam ni drugače naročeno. To zmanjša pritisk na zadnjične mišice oz. mišice medeničnega dna. S tem boste pripomogli k zmanjšanem nastanku hemeroidov.

V kolikor se preventivne aktivnosti ne obnesejo, krvavenje in bolečine nadaljujejo, težave poslabšujejo in nadaljujejo obvezno obiščite zdravnika.

Dobrodošli komentarji bralcev o tem kako se Vi soočate in spopadate z nadležnimi hemeroidi?

Virusna obolenja in preventiva pred širjenjem okužb
Prehlad in sinusitis