Prav vsak si želi imeti popoln nasmeh, da bi se temu vsaj približali, je ključna dobra osebna ustna higiena!

Slabša ustna higiena lahko vodi do različnih težav z zobovjem in zdravjem telesa na splošno, tako lahko vodi v bolezni dlesni, okužbe, izgubo kosti, srčna obolenja, kapi in še več. Redni pregledi in redno ter seveda temeljito ščetkanje lahko prepreči te težave in vam zagotovi ustrezno ustno higieno.

Tukaj je seznam 10 korakov za ustrezno higieno zob, ki vam bo pomagal na poti do ustrezne ustne higiene in zdravega nasmeha.

1) Ustrezno ščetkanje!
Eden od najenostavnejših korakov, ki ohranja vaše zobe čiste. Ko čistite svoje zobe, postavite ščetine ščetke pod kotom 45° na območje stika zob in dlesni. Tako dlesen kot površina zob morata biti v stiku s ščetinami. Ščetkajte zunanjo površino zob s pomočjo gibanja naprej-nazaj in gor-dol, pri tem bodite nežni, da se izognete krvavitvam. Namesto teh gibov, se pri zelo občutljivih zobeh priporočajo krožni gibi. Pomembno je, da naredimo 10-15 gibov, preden se pomaknemo naprej (naprej se pomaknemo za dolžino ene zobne ščetke in postopek ponovimo). Da očistite notranje površine zob in dlesni, ponovno postavite ščetine ščetke pod kot 45° in ponovite gibanje naprej-nazaj, gor-dol (lahko uporabite krožne gibe). Nazadnje očistite še površino svojega jezika in korenino ust, da odstranite bakterije, ki bi lahko povzročile slab zadah.
Zobe ščetkajte vsaj dvakrat dnevno, da preprečite kopičenje kislin, ki nastanejo pri razgradnji hrane z bakterijami. Če vam delo in aktivnosti preprečujejo, da bi zobe očistili po vsakem obroku, po vsakem obroku spijte vsaj vodo, ki bo minimalizirala količino ostankov hrane, ki bi lahko postala substrat za delovanje bakterij.

2) Nitkajte zobe!
Vsi vemo, da pogosto pozabimo na nitkanje zob po ščetkanju. Redno nitkanje zob pomaga pri odstranjevanju ostankov hrane in drugih snovi, ki jih ščetkanje ne more odstraniti. Nitkanje vam omogoči, da dosežete mesta globlje med zobmi, to pomeni, da dosežete mesta, ki jih ne dosežeta niti zobna krtačka, niti ustna vodica. Nitkanje priporočamo vsaj enkrat dnevno!

3) Izogibajte se tobaku!
To dejanje bo vašim zobem naredilo ogromno uslugo. Prvič vas bo zavarovalo pred rakom ustne votline in zapleti peridontalne bolezni. Drugič pa vas bo zaščitilo pred neštetimi bolezenskimi učinki, ki so prisotni v tobaku, da zakrijejo vonj po tobaku. Na primer, če kadite cigarete, verjetno za zakrivanja zadaha po dimu, uporabite bonbon, čaj ali kavo. Vse to pa dejansko podvoji količino poškodb zobovja, ki lahko pri tem nastanejo.

4) Omejite količino sladkanih pijač, kave in alkohola!
Čeprav ti napitki vsebujejo velike količine fosforja, ki je nujno potreben mineral v zdravih ustih, lahko prevelika količina fosforja vpliva na zmanjšanje količine kalcija v telesu. To vodi v nastanek težav z zobovjem, npr. do zobnega kariesa in bolezni dlesni. Napitki vsebujejo dodatke, npr. koruzni sirup in prehranska barvila, ki lahko vplivajo na vaše sijoče bele zobe na način, da jih naredijo dolgočasne in neobarvane. Zato je bolje, da izbirate napitke kot je npr. mleko, ki pomagajo ojačati vaše zobe in pomagajo pri izgradnji močne sklenine. To vam bo dalo zdrav in sijoč nasmeh. Seveda je primerna izbira tudi navadna voda, ki pomaga pri hidrataciji celotnega telesa, ta učinek pa ostane prisoten dalj časa kot pri napitkih, ki vsebujejo večje količine sladkorja.

5) Uživajte kalcij in druge vitamine, ki so ugodni za vaše telo!
Vaši zobje potrebujejo ogromne količine kalcija. Kalcij je nujno potreben tako za zobe, kot tudi vaše kosti. Dobro je, da pijete mleko, sveže iztisnjen pomarančni sok, jeste jogurt, brokoli, sir in druge mlečne proizvode. Prav tako lahko uživate nadomestke kalcije, vendar se pri tem zavedajte, da mora biti odmerek odvisen od vaše starosti, zato se o takem jemanju nadomestkov kalcija posvetujte s svojim zdravnikom ali zobozdravnikom. Kalcij in vitamin D pomagata pri ohranjanju zdravih dlesni in zob. Vitamini kompleksa B so nujno potrebni za zaščito dlesni in zob pred razpokami in krvavenjem. Baker, cink, jod, železo in kalij so prav tako pomembni za ohranjanje zdrave ustne higiene.

6) Redno obiskujte svojega zobozdravnika!
Svojega zobozdravnika obiščite vsaj dvakrat letno, da vam bo lahko preveril trenutno stanje zobovja in v primeru težav ustrezno pomagal.

7) Ob ščetkanju in nitkanju uporabljajte tudi ustno vodico!
Ustna vodica ni nujno potrebna, prav tako niso uporabne vse ustne vodice. Priporočajo se ustne vodice, ki vsebujejo dodatek fluora in klorheksidina. Pri zadnjem je pomembno, da količine vnosa ne predoziramo, saj ob redni uporabi negativno vpliva na zdravje zobovja in dlesni. Zato se je o uporabi pomembno posvetovati z izbranim zobozdravnikom. Prav tako se moramo zavedati, da ustne vodice ne morejo opraviti dela, ki ga opravijo ščetkanje, nitkanje, redno obiskovanje zobozdravnika ter zdrava prehrana. Ustna vodica je le pika na i, da bo zdravje vaših ust popolno.

8) Zobobol in opažanje drugih simptomov težav z zobmi.
Vsaka bolečina v zobu ali čeljusti pomeni znak za alarm. Ob bolečini in spremembah se takoj naročite pri svojem zobozdravniku, ki bo postavil ustrezno diagnozo in zastavil zdravljenje, ki bo preprečilo poslabšanje stanja.

9) Glejte širše.
Vsi razumemo, da moramo skrbeti za zobe, če se želimo izogniti zobobolu in ohraniti svoj izgled. Kljub temu veliko ljudi ne razume, kako pomembna je ustna higiena za splošno zdravje. Težave z zobmi lahko vodijo v sladkorno bolezen, srčna obolenja, sistemske okužbe in sposobnost za govor in prehranjevanje. Krivi in nakopičeni zobje lahko prispevajo k bolezni dlesni, ki na koncu vodijo v izgubo zob. Ravni zobje torej niso pomembni zgolj za dober izgled.

[wp_ad_camp_1]

10) Očistite tudi jezik!
Dnevno očistite površino svojega jezika. Z uporabo profesionalnih čistilnih sredstev za jezik lahko odstranite številne bakterije, ki sicer najdejo svoje bivališče na grobi površini vašega jezika. To lahko prispeva k slabemu zadahu in ima negativen učinek na zdravje zobovja.

Ohranjanje naših naravnih zob prispeva k ohranjanju kvalitete življenja posameznika skozi vsa obdobja življenja. Zobje so vključeni v različne funkcije, t.j. prehranjevanje, govor, izgled, splošno zdravje in zdravje čeljustnic. Zaradi njihove široke vključenosti v  naše vsakdanje življenje, je nujno potrebno zavedanje, da je potrebno ohranjati ustrezno ustno higieno skozi vse življenje – od otroštva, pa do starosti.

Zdrav in sijoč nasmeh je namreč ogledalo človeka.

Avtorica: Mojca Strgar, dipl. biol. (UN)

Literatura:

  • https://www.arrowsmiledental.com/blog/10-great-dental-hygiene-tips/

http://m.docente.unife.it/judithteresa.balari/extra-material/oral-hygiene/the-importance-of-oral-hygiene.pdf