zdravi zobjeBolezen dlesni je povezana z boleznimi srca in ožilja, prezgodnjo nosečnostjo in je še kako tesno povezana z raznoraznimi zdravstvenimi težavami.

Usta so vrata v naše telo in tesno povezana z vsemi ostalimi deli človeškega telesa.

Vsi tisti, ki zanemarjate ustno higieno bi morali videti svoja usta pod mikroskopom. Le kaj vse mrgoli za vašimi zobmi spredaj in zadaj, kakšne vrste bakterij se zajedajo po dlesnih..

Nekaj nasvetov za čistejšo ustno votlino in bolj zdrave zobe.

1. Očistite si medzobne prostore najprej z nitko in jih nato ščetkajte. Kupite pa si kvalitetno in prilagodljivo zobno nitko za vaše ročice kajti kar 80% ljudi si zobe nitka narobe prav zaradi neustrezne in prekratke nitke.

2. Spirajte si usta z ustno vodo

Največ bakterij se nahaja na vseh delih jezika in nebu ustne votline. Spiranje in grgranje ustne votline je idealno 2x dnevno. Kajti bakterije se množijo vsakih 12 ur.

3. Bodite Angleži.

Pitje črnega čaja zmanjšuje plak in proizvajanje kisline, ki povzroča karies. Zadnjo raziskavo z vplivom črnega čaja na koristnost zmanjševanje plaka v ustni votlini je izvedel Christine Wu, professor na Dentalni univerzi v Chicagu.

Sestavine tannin, ki jo najdemo tudi v grenivkah in nekaterih zeliščih se je izkazala za zelo učinkovito saj se bojuje z bakterijami, ki povzročajo karies. Seveda pa če boste uživali preveč črnega čaja ne boste imeli ravno belih zob. Tako, da lahko poskusite alternativo : pijte zeleni čaj. Dobro bo del ustni votlini in tudi nekaterim drugim organom v vašem telesu.


4. Interakcije med zdravili

Povejte vašemu zobozdravniku za vsa zdravila, ki jih jemljete. Kajti lahko se križajo škodljive poti med tistimi zdravilnimi učinkovinami s katerimi Vas bo zdravil vaš zobozdravnik.

5. Žvečite žvečilne gumije brez sladkorja.

Žvečenje kakršnekoli hrane oz. zvečilnih gumijev stimulira proizvodnjo sline v naših ustih katera pomaga nevtralizirati kisline. In klinično dokazano je, da zvečenje žvečilnega brez sladkorja vsaj 20 min po obroku zmanjšuje karies v ustih.

6. Pojte med umivanjem zob

Odprite si vrata kopalnice in si navijte vašo najljubšo pesem. Med umivanjem zob pojte in si drgnite zobe. S tem ko boste odpirali usta non stop in jih umivali boste prvič jih drgnili bolje in dlje časa. Kar pomislite kolikokrat si umivate zobe 4 do 5 minut. Ko pa boste peli komad pa so skorajda vsi dolgi več kot 4 min tako, da si boste s tem posledično tudi umivali toliko časa.

7. Vitamin C pomaga

1000 mg vitamina C na dan pomaga uničiti bakterije, ki povzročajo gingivitis in prvo fazo paradontalne bolezni.

8. Posegajte po zelenjavi in hrani, ki se dolgo zveči v ustih.

Ko boste hrano dolgo ‘vlačili in zvečili po ustih’ boste odpravljali obloge in krepili dlesni. To pa bo delovalo preventivno na dobro stanje ustne votline.

9. Jejte rozine

Verjetno se že slišali, da rozine povzročajo karies. Ampak Kitajski raziskovalni team Wu ja je dokazal, da nekatere komponente v rozinah uničujejo vrsti bakterij v ustih katere povzročajo vnetje dlesni in karies. Tako, da rozine so več kot koristne.

10. Prigrizki iz sira in temna čokolada.

Cheddar, mocarela, kozji siri itd.. so preprečevalci nastanka kariesa še posebej, če jih jeste po obroku kot sladico oz. priboljšek. Raziskave tudi dokazujejo pozitivne učinke temne čokolade.

Vsekakor pa brez vestnega umivanja zob in nege ustne votline ne bo šlo!

Preventivno obiščite vašega zobozdravnika, da si ogleda stanje vaših zob & dlesni!

Preventiva slabega zadaha iz ust
Ženska intimna higiena, vaginalna suhost in infekcije (vzroki, simptomi in zdravljenje)