Naš delovni dan pogosto poteka v prisilni drži ali enostranskem gibanju, ki skupaj s stresno obremenitvijo tekom časa povzročijo spremembe na telesu. Poleg optimalne prilagoditve delovnega okolja in dobre organizacije dela, lahko na delovnem mestu že s krajšimi prekinitvami… in ustreznim gibanjem poskrbite za svoje zdravje, omogočite dobro živčno mišično povezavo, povečate prekrvavitev, ohranite normalen obseg gibov in zmanjšate celotno psihofizičnčno napetost.

Večkrat dnevno za trenutek (kadar delovni proces to dopušča), zaprite oči, poravnajte gubice na čelu, sprostite veki in očesne mišice, sprostite jezik, ne stiskajte zob.

Pomislite na nekaj lepega in se blago nasmehnite. Stisnite ustnici, napolniteustno votlino z zrakom in ga pomikajte levo in desno.

Sedite zravnano. Sklenite roki in položite dlani na čelo. Vdihnite in ob izdihu potisnite glavo proti rokam, roki hkrati potiskate nazaj.

izometričnimi vajami, kjer se mišice močno napnejo vendar ne izvedejo giba, krepite mišice. Vaje ponovite tako da postavite dlani zadaj, na vrhu glave in na obeh straneh.

 

 

Usedite se stran od mize ali vstanite, napnite trebušne mišice in pazite da nebostedvigovali rebrnega loka, sklenite roki in prepletite prste, dvignite roki navzgor protistropu, glava naj bo med rokami, na vrhu obrnite  dlani proti stropu, počasi spuščajte roki navzdol, ko sta v višini prsi, še dodatno potisnite roki pred sebe, razmaknite lopatici.

 

 

Ob pravilnem sedenju ali stoji, napnite trebušne mišice, tako da narahlo uvlečete popek proti hrbtenici in napnete mišice medeničnega dna. Ne dvigujte rebrnega loka,nespreminjajte položaja hrbtenice, zadržite nekaj sekund in ves čas dihajte.

 

Gibajte s prsti, krčite in stegujte prste, stopali povlecite navzgor in navzdol, obračajte stopali na ven in noter, krožite s stopali.

Če je mogoče naredite vaje bosi.

 

 

Stopajte (lahko tudi iz sedečega položaja) izmenoma na prste in na pete.

 

 

 

 

Odločitev je vaša!

Blanka Koščak Tivadar dipl.fiziot.

Ipnf in Cyriax terapevt