Zdravje predstavlja temelj kakovostnega življenja. Pogosto se premalo zavedamo, da lahko zanj sami storimo največ – kaj, se sprašujete? Odgovor sledi v nadaljevanju.

  1. Napolnite se z energijo!

Vsak od nas ima dneve, ko enostavno nimamo energije. Ob tem nas večina poseže po proizvodih, ki vsebujejo kofein, kar pa predstavlja zgolj kratkoročno rešitev težave. Za občutek polne energije sta namreč potrebna dober spanec in ustrezna prehrana.

Spanec predstavlja obdobje, ko se lahko telo spočije, »napolni baterije« po dolgem dnevu ter obnovi. Pomanjkanje spanca, nespečnost in neustrezne spalne navade dolgoročno vodijo ne le v pomanjkanje spanca, pač pa vplivajo tudi na motnje v koncentraciji, zaznavanju in tako pomembno vplivajo na kvaliteto življenja posameznika. Za boljše počutje je dovolj že, če poskusite z uvedbo spalne rutine ter hkrati poskrbite, da vse elektronske naprave prenehate uporabljati vsaj 30 minut pred spanjem. Slednje namreč pogosto povečajo naše zaznavanje (povečajo koncentracijo), zaradi česar potrebujemo dalj časa, da zaspimo.

Poleg spanca pa poskrbite tudi za ustrezno prehrano. V trenutkih utrujenosti in slabe volje nas večina najraje poseže po t. i. »tolažilni hrani«, ki običajno vključuje sladke in slane prigrizke. Ta sicer zagotovi energijo, je pa učinek sitosti zelo kratkoročen. Vpeljite dnevno rutino prehranjevanja – s prehranjevanjem vsake 3 do 4 ure boste zagotavljali ustrezen nivo energije, pri tem naj bodo vsi obroki uravnoteženi. Nezdrave prigrizke nadomestite s sadjem in zelenjavo – zelenjava vsebuje malo kalorij in zagotavlja nujno potrebna hranila in antioksidante, ki bodo vaše telo zaščitili in obnovili.

  • Vzemite si čas zase in razmislite o tem kaj si sami želite!

V svetu, kjer vsi ljudje od vas vedno nekaj pričakujejo, človek težko ohrani osredotočenost na lastne cilje in želje. Zastavite si cilj v katerem boste vsak dan 10 minut namenili sebi in svojim željam ter na ta način vzpostavili ravnotežje in harmonijo v sebi. Naredite si seznam stvari, ki vas navdušujejo – pri tem se osredotočite in izhajajte iz sebe, ne pa iz tega kaj od vas pričakujejo drugi. Ugotovite kdo ste v tem trenutku in povežite s cilji, ki ste jih imeli nekoč. Čeprav se morda vaše življenje ni obrnilo v smeri kot ste morda pričakovali, ko ste bili mlajši, to ne pomeni nič slabega. Stvari, ki ste jih dosegli naj vam bodo vodilo, da je za dosego cilja, vanj potrebno vložiti nekaj časa in energije – potrebne so torej spremembe, ki se jih nikakor ne smete bati.

  • Spoznajte svoj zakaj?

Ljudje vse prepogosto sprejemamo odločitve na podlagi »nujnosti« – ste se kdaj vprašali, ali so stvari, ki jih v življenju počnete nekaj kar vas navdušuje ali vse počnete zgolj iz »navade«. Vse, kar delate, delate iz lastne volje – v nič vas nihče ne sili. Prav zato je pomembno, da vas dejanja v življenju navdušujejo in vam dajejo dober občutek. Pogosto pravimo, da mora imeti človek svojo vizijo oz. nek namen za življenje. Tej viziji oz. namenu pa lahko rečemo tudi zakaj? Ta zajema vse – energijo, navdušenje in vaše sposobnosti. Vzemite si čas in izdelajte načrt svoje življenjske poti, ki ga nato skušajte realizirati. Čez pol leta ga preglejte, posodobite in najdite tisto »iskrico« v sebi, da boste z veseljem vstali, šli v službo in delali tisto, kar vas navdušuje.

  • Uravnotežite finance!

Raziskave kažejo, da preživljanje »iz meseca v mesec« neugodno vpliva na počutje in zdravje posameznika. Dosega finančnih ciljev zahteva uravnoteženje potrošnje – od mesečnih izdatkov, zmanjšanja zadolžitev do varčevanja. In osnova za to je določitev mesečnih ciljev. Pri tem si zastavljajte cilje, ki so uresničljivi – cilj kot je npr. »nekaj privarčevati za dopust« je preveč obsežen. Za začetek ga lahko nadomestite z »privarčevati 10€ na mesec za dopust«. Če je cilj preveč obsežen in nerealen, izgubite motivacijo, da bi ga sploh poskusili doseči. Držite so torej načela SMART ciljev – cilj mora biti specifičen, merljiv, atraktiven, realen in časovno opredeljen.

[wp_ad_camp_1]

  • Zabavajte se!

Otroci se zabavajo vsak dan, ne le med vikendi – zakaj se ne bi tudi vi? Otroci uživajo v vsakem trenutku sedanjosti, pri tem jih ne omejujejo skrbi, strahovi in dvomi, ki bi omejili njihovo kreativnost in samozavest – navadna škatla je zanje v enem trenutku največja ladja, ki pluje skozi nevihto, takoj v naslednjem pa raketa na poti na luno.

 Tudi odrasli se lahko zabavamo – poiščite tisto, kar bo dalo vašemu življenju dodaten smisel. Organizirajte svoje obveznosti v službi in zasebnem življenju na način, da boste lahko vsaj en del tedna namenili sebi in bližnjim. Izkoristite vsako priložnost – rojstni dan, prijateljevo novo službo ali enostavno sončen dan in praznujte. Druženje s prijatelji bo razbilo enoličnost dni, pri tem ne pozabite na veliko dozo smeha.

  • Postanite fit!

Redna telovadba, kljub svojim pozitivnim učinkom, mnogim predstavlja oviro na poti do zdravega življenjskega stila. Poiščite načine, da naredite vadbo zabavno. Dnevna aktivnost igra osrednjo vlogo pri zmanjševanju dejavnikov tveganja kroničnih obolenj kot so debelost in srčno-žilna obolenja. Dovolj so že redna vsakodnevna gibanja – najdite način, da boste manj sedeli in se več gibali. Vpeljite enostavne rešitve – namesto vožnje izberite hojo, če imate otroke se z njimi igrajte (lovljenje, igre z žogo, badminton …  vse je dobrodošlo), namesto dvigala izberite stopnice itd.

  • Določite prioritetna opravila!

Vsak dan si naredite seznam treh najnujnejših opravil, ki jih morate naslednji dan. Običajno se zgodi, da si zadamo obveznosti, ki jih v določenem časovnem obdobju težko izpeljemo – ko si to enkrat priznamo in sprejmemo, bomo lažje določili cilje, ki so v zadanem časovnem okvirju dejansko izvedljivi in se ne bomo dodatno obremenjevali z nedoseženim. Podobna opravila opravljajte sočasno – mešanje različnih področij je pogosto stresno in po nepotrebnem obremenjujoče.

  • Zavedajte se svojih sposobnosti!

Vsak od nas je bolj uspešen na enem in nekoliko manj na drugem področju. Pomembno je, da se zavedamo svojih prednosti in slabosti na različnih področjih – od kariere, partnerskih odnosov do hobijev in interesov. Morda imate izjemen občutek za podrobnosti, ste tekmovalni, kreativni ali pa imate veselje do učenja oz. izobraževanja. Prav vse te lastnosti predstavljajo vaše prednosti – le izkoristiti jih morate. Ko prepoznate in določite svoje prednosti, jih integrirajte v svoje delo. O svojih prednostih lahko povprašate tudi druge (sodelavce v službi, prijatelje, družinske člane) in ugotovite, kako vi vidite sebe in kako vas vidijo drugi.

  • Vadite pozitivnost!

Pozitivno vedenje ima učinek na vas same in ljudi okoli vas – v službi lahko pozitivizem vodi v boljšo klimo znotraj skupine, olajša delo ter dolgočasna opravila naredi bolj zabavna. Pozitivno naravnanost lahko enostavno vadite – kako? Tako, da se zavestno odločite, da boste razmišljali pozitivno – znova in znova.  Ko se znajdete v skupini ljudi, ki se pritožujejo ali so pesimistični, enostavno ponudite bolj pozitiven pogled na njihovo situacijo. Vsak večer si pred spanjem zapišite 3 pozitivne stvari, ki so se vam ta dan zgodile. Seveda pridejo dnevi, ko bo vaše počutje slabše – takrat si bodisi oglejte prejšnje zapise pozitivni stvari, bodisi zapišite 3 stvari za katere ste najbolj hvaležni.

In zapomnite si: »Ko ste pozitivni, vsak dan prinaša možnosti za presenečenje in veselje« (dr. Bobbie Gostout, Mayo Clinic).