fizioterapija-artroza-kolkaObraba oziroma artroza kolka je dokaj pogosta težava sodobne zrele ali malo starejše populacije. Pomembno je dejstvo, da bolečina in artroza v kolku sčasoma vodi v spremembe v oziroma na hrbtenici, spremembe v trebuhu, medenici in spremembe na ožilju – možnost zožitev arterij.

Strokovnjaki so stari rek, da je potrebno ob artrozi mirovati ovrgli, saj le redno gibanje in ustezna vadba omogočata dovoj sklepnega maziva, normalno mišično raztegljivost, moč in ustrezno stabilnost sklepov.

V začetnem obdobju artroze z vadbo upočasnimo izginevanje hrustanca in posledično vplivamo na zmanjšano gibljivost in bolečino, kot posledice izginevanje hrustanca.

Cilj vadbe je izboljšati oziroma ohraniti stabilnost sklepa, gibljivost in mišično moč.

Dobra fizična pripravljenost olajša in pospeši rehabilitacijo tudi v kasnejših obdobjih, ko je obraba že napredovala. Pred vadbo je včasih potrebno zaužiti sredstva za zamnjšanje bolečine. Med primerne vaje sodijo vaje za pridobivanje gibljivosti, vaje za moč in vzdržljivost (npr.kolo), vaje v bazenu (topla voda in vzgon zmanjšujeta okorelost in bolečine).

Vaje vedno delajte izmenoma z z levo in desno nogo, delajte jih počasi in natančno. Vaje naj vam obvezno pokaže strokovnjak. Vsako vajo na začetku ponovite 5-8 x, kasneje pa lahko število ponavljanj povečate.

Primer vaj leže na hrbtu

Zasuk v kolku
Leže na hrbtu, nogi pokrčite, roki sklenete za glavo ali odročite, pri tem pazite da ostaneta komolca oziroma roki ves čas na podlagi, vdihnite in ob izdihu počasi zasukajte koleni v levo, ob vdihu vrnete koleni v začetni položaj in ob izdihu zasukajte koleni v nasprotno stran.

Razteg  sprednje stegenske mišice
Pokrčite desno nogo, primite jo pod kolenom, in jo pritegnite na trebuh, levo nogo stegnite na podlago, ob izdihu potegnite stopalo k sebi potisnite spodnjo stran kolena ob podlago, v levem kolku boste ob tem čutili napetost.

Razteg adduktorjev
Roki postavite na podlago ob telesu, koleni  pokrčite, stisnite trebušne mišice, ledveni del pri tem ne potisnete  na podlago in on izdihu potisnite koleni narazen (ne premikajte medenice).

Razteg abduktorjev  in rotatorjev
Levi gleženj postavite na desno pokrčeno koleno, se primite za desno stegno in  ob izdihu pritegnite desno koleno na trebuh proti desni rami, pazite da imate “dolg” vrat in potisnjeno brado dol, čutite razteg na levem kolku.

[wp_ad_camp_1]

Razteg zadnjih stegenskih mišic
Stegnite levo nogo v zrak, desno koleno je pokrčeno na podlagi, primite se za meča leve noge, pokrčite  komolce, dvignite glavo in ob izdihu potegnite levo stegnjeno nogo k sebi, pazite da desno koleno ostane naravnost, na svojem mestu.

Blanka Koščak Tivadar, dipl.fiziot.

IPNF in Cyriax terapevt