na plaziJuhuhuhu poletje je tu.

Kratka bombažna oblačila, natikači, mrzla pijača, sončni žarki & očala, čebele in čmrlji na cvetlicah, romantično morje…in posledično tudi opekline, žulji, prebavne težave, slabost, vročinski udari, piki, alergijske reakcije, okužbe, vnetja, iglice ježa v peti, poškodbe…

Z nasveti ne bomo odkrivali tople vode.

Verjemite, da ste vse to že slišali in marsikaj doživeli. Osvežiti znanje ni greh, kajne?

1. NEPAZLJIVO in ŠKODLJIVO PRETIRANO SONČENJE

Kot verjetno že poznate je osnova zaščita s sončno kremo in že sardine v morju čivkajo, da se izogibajte soncu od 11. do 16. ure.  Senca naj bo vaš zaveznik. Opekline, staranje kože in kožni rak so dovolj resni razlogi za zdravo uživanje v senci.

Voda in pesek odbijata sončne žarke in posledično povečujeta količino UV žarkov, zato se redno mažite z zaščitno kremo. Na trgu so na voljo oblačila, ki nudijo zaščito proti škodljivim sončnim žarkom.  Ne pozabite, da se škodljivi učinki prekomernega sončenja seštevajo. Izberite kremo za sončenje z visokim faktorjem, ki bo ustrezno zaščitila vašo kožo. V kolikor mislite, da se je potrebno nastavljati soncu več ur dnevno zaradi vitamina D se motite.
Potreba organizma po zadostni količini vitamina D – v povprečju ga človek potrebuje 15 mikrogramov na dan – dobimo že z 10-minutnim gibanjem na prostem, alternativo pa predstavlja tudi hrana, v kateri se skriva ta vitamin.

Kopanje in znojenje neposredno po nanosu zaščitno kremo izpere in izniči. Spremljajmo napovedi UV indeksa, ki jih posreduje Meteorološki zavod republike Slovenije. Najboljša rešitev so dobra oblačila, pokrivala in kvalitetna senca!

UV index

Razvrstitev stopenj UV indeksa

a) najnižja stopnja – indeks 0, 1, 2

minimalna nevarnost s strani UV žarkov
sončenje mogoče tudi več kot eno uro brez posledic
priporočena uporaba sončnih očal
ljudje z zelo občutljivo kožo (tip 1) in novorojenčki morajo biti pred sončnimi žarki vedno zaščiteni s sončnimi očali in z zaščitno kremo
pozor v hribih (smučarji in planinci) in na morju (plavalci, jadralci) – zaščititi področja pod brado in nosom!

b) nizka stopnja – indeks 3 in 4

majhna nevarnost s strani UV žarkov
priporočen je klobuk s širokimi krajci, sončna očala in zaščitna krema
občutljivi ljudje naj nosijo tudi oblačila z dolgimi rokavi

c) srednja stopnja – indeks 5 in 6

znatna nevarnost s strani UV žarkov
priporočen je klobuk s širokimi krajci, sončna očala, zaščitna krema in oblačila z dolgimi rokavi
občutljivi ljudje lahko dobijo opekline prej kot v 20 minutah
potrebno je zaščititi zelo občutljiva področja, kot so nos, vrhovi ušes in ustnice

d) visoka stopnja – indeks 7, 8 in 9

velika nevarnost s strani UV žarkov
zadrževanja na soncu je potrebno zmanjšati v času med 10. in 16. uro, obenem pa uporabljati klobuk s širokimi krajci, sončna očala, zaščitno kremo in oblačila z dolgimi rokavi
novorojenčki in majhni otroci naj v tem času ne gredo na neposredno sonce
ljudje z zelo občutljivo kožo lahko dobijo opekline prej kot v 10 minutah
tudi v senci je potrebna zaščita
priporočljiva je obleka iz gosto tkanega materiala, saj UV žarki lahko prodrejo skozi redko tkanino

e) zelo visoka in nevarna stopnja – indeks 10 in več

zelo velika nevarnost s strani UV žarkov
bivanje na neposrednem soncu med 10. in 16.  uro je potrebno zmanjšati na minimum
tudi sicer je priporočljivo na odprtem soncu bivati čim manj
novorojenčki in majhni otroci naj v tem času ne gredo na neposredno sonce
ljudje z zelo občutljivo kožo lahko dobijo opekline prej kot v 5 minutah
potrebno je uporabljati klobuk s širokimi krajci, sončna očala, zaščitno kremo in oblačila z dolgimi rokavi iz goste tkanine.

komarji

2. NADLEŽNI KOMARJI IN OSTALA MRČES

Pred dopustom uživajte vitamin B12. Raziskave dokazujejo, da koža dobi drugačen vonj, ki insektom smrdi. Vsekakor pa so priporočljivi zaščitni repelenti, večerno iskanje in ‘mazanje’ komarjev po stenah apartmaja ali hotelske sobe. Preventiva Vas bo rešila nadležnih srbečih in praskajočih se uric. Tudi dolga oblačila ne bodo odveč v nočnih urah. Na mediteranu problemov z malarijo in dengo ni. So pa piki neprijetno srbeči in povzročajo tudi alergijske reakcije.

Eterično olje klinčkov je med tistimi repelenti, ki ponujajo najdaljšo zaščito. Ker je zelo močan, ga je nujno dobro redčiti z nosilnimi olji. Citronela

Mnogi naravni repelenti, ki so na prodaj, so sestavljeni iz več različnih sestavin, zato učinkujejo dlje, kot ob uporabi posameznih sestavin. Pogosto uporabljeni so eterično olje citronele, geranije, ricinovo olje, rožmarinovo olje, olje cedre, sivke, bazilike, timijana, soje, česna, sporiša, poprove mete…
Iz Tajske prihaja ugotovitev, da ekstrakt zelene zelo učinkovito deluje proti komarjem in pri tem ne povzroča vnetij kože ali pekočih občutij. Delovanje je primerljivo delovanju 25% DEET.

prhljaj

3. NEGA LAS IN POLETNI PRHLJAJ

Poleti v vročih in suhih dneh postane lasišče bolj mastno. Posledično upočasni naravno luščenje odmrlih celic na lasišču kjer se kopičijo in prhljaj se povečuje. Več o rešitvah ‘prhljaja’ si preberite v članku na naši zdravstveni preventivi (klik)

4. AKNE, MASTNA KOŽA in IZPUŠČAJI

Veliko časa preživite na morju v vodi, redno se tuširajte, kožo negujte, vlažite, hranite in ščitite, šampone-kreme proti sončenju in balzame temeljito spirajte. Sončno kremo z obraza najlažje očistite s čistilom za obraz, ki vsebujejo naravna olja.

5. PIKI in ALERGIJSKE REAKCIJE

Znani alergiki s seboj na dopust obvezno vzemite set za samopomoč. Pike žuželk hladite z ledom in mažite s kremami. O zadevah se posvetujte z vašim osebnim zdravnikom oz. farmacevtom. V primeru hitrega otekanja dihalne poti – sluznic nemudoma pokličite nujno medicinsko pomoč. Le oni Vas bodo rešili z aplikacijo pravih zdravil in zagotovitvijo proste dihalne poti. Izogibajte se pitju onesnažene vode in sadju opranemu s tako vodo.

6. BELE LISE IN PIKE PO TELESU

Ste na nogah, hrbtu, rokah… opazili bele lise in drobne pikice? Najbrž gre za glivično okužbo Tinea Versicolor, ki se v vročih in vlažnih dneh prenese na našo kožo. Nahaja se le v odmrlih celicah kože, zato jo lahko pozdravite že s čistilcem za telo, ki vsebuje salicilno ali glikolno kislino. Čistilo nanesite na bele madeže in pustite delovati 5-10min. Nato sperite z vodo, vztrajajte 10 dni, da se infekcija ne ponovi.

7. DLAKE, KOCINE, DOLGI MASTNI IN PRHLJAJASTI LASJE

Osnova modernih žensk in tudi moških je temeljita depilacija vsepovsod, da o urejenosti in higieni v vročih poletnih dneh niti ne govorimo. Kopljemo se v lastnem znoju, kloriranih bazenih, morju, bajarjih… zato je potrebno kožo in lase pogosteje negovati. Nadomeščanje vlage, zaščita pred soncem, vračanje ph ravnovesja kože…

vrocinski udar

8. VROČINSKI – TOPLOTNI UDAR

Pogosto opazite ljudi, ki ob 13’00 uri pri 32’C veselo kolesarijo, hodijo v hribe, se pražijo na ležalnikih… očitno iščejo več kot očitno pregrevanje organizma in še tistih nekaj možganskih celic, ki jih premorejo v glavi…Senca, rehidracija, ohlajanje, ohlapna tanka bombažna oblačila…saj bo šlo, kajne?!?

Vročinski udar podrobneje:

Vzroki in dejavniki tveganja:

– daljša izpostavljenost visokim temperaturam v okolici

– visoka vlažnost okolice (onemogoča učinkovito potenje)

– telesna aktivnost

– ekstremni športi

– vpliv drog (npr. ekstazi, kokain, speed) in alkohola

– nezadostno pitje tekočin

– neprimerna obleka

Med bolj ogrožene spadajo:

– dojenčki in majhni otroci (do 4. leta starosti)

– starejši (po 65. letu)

– ljudje s številnimi kroničnimi obolenji

– prekomerno hranjeni

– osebe, ki jemljejo določena zdravila (za odvajanje vode, nekatera pomirjevala, …)

– bolniki z akutnimi obolenji (vročina, okužbe, opekline)

– delavci na prostem (predvsem v poletnem času, npr. gradbinci)

Preventiva vročinskega udara:

– izogibanje soncu, pregretju in dehidraciji

– primerna obleka (hladna, zračna, svetla)

– iskanje sence

– izogibanje prenatrpanim prostorom

– redni odmori med telesno aktivnostjo

– zadostno pitje tekočin

– izogibanje okolju z visoko stopnjo vlažnosti

– abstinenca od drog in alkohola.

soncne opekline

9. SONČNE OPEKLINE

Sončne opekline so poškodbe kože, ki nastanejo kot posledica delovanja UV-B žarkov določenih valovnih dolžin.

Na predelih kože, kjer je bila čezmerno izpostavljena soncu, se lahko pojavijo sončne opekline različnih stopenj:
-opekline prve oz lažje stopnje prizadenejo vrhnjo plast kože, ki je pordela, pekoča, občutljiva na dotik in rahlo otečena
-opekline druge oz. srednje stopnje kožo globlje poškodujejo, poleg rdečine se pojavi oteklina kože, ki jo spremljajo mehurji, občutek vročine, bolečina, srbenje in spološna utrujenost.
-opeklina tretje oz. hude stopnje pa uniči večino plasti kože, prizadeta površina je bela in zmehčana, v najhujših primerih celo vijolična in usnjata. Opečeno mesto je slabo občutljivo na dotik.

Opozorila:

Rdečina nastopi od 4-6 ur po sončenju, najizrazitejša je po 12-24 urah, po 72 urah pa se počasi umirja. Če stanje spremljajo še slabo počutje in izčrpanost, je potrebno čim prej poiskati zdravniško pomoč. Večja pozornost je potrebna pri otrocih, mlajših od 6 let in pri starejših od 65 let.

[wp_ad_camp_1]

Pri pretiranem izpostavljanju soncu, predvsem glave, lahko dobimo sončarico. Prepoznamo jo po naslednjih simtomih in znakih:

– koža ni več le suha, vroča in pordela, temveč postaja bleda, pozneje vijolična, nezmožna potenja

– pospešeno in plitko dihanje

– pospešen srčni utrip

– telesna temperatura je 40 stopinj C ali več

– glavobol, zmedenost, omotica, razširjene zenice, mišični krči…

Da bi preprečili sončne opekline, velja upoštevati nekaj pravil:

– ne sončite se med 11 in 16 uro

– pravilo sence pravi; ko postane senca telesa krajša od telesa, se umaknite v senco

– nosite pokrivala s širšimi krajci, lahka bela oblačila, zaščitna očala

– kožo zaščitite s pripravki za sončenje, ki imajo popolno zaščito proti UVA in UVB žarkom, z ZF najmanj 20 za odrasle, otroke pa zaščitimo z ZF 50.

– na kožo nanesite zadostno količino sredstva za sončenje vsaj 30 minut pred sončenjem, nato vsake 2-3 ure oz. po kopanju ali obilnem znojenju

– določena zdravila povzročajo fotosenzitivnost, zato o tem povprašajte farmacevta

Če pa vas vendarle opeče sonce, se:

– čim prej umaknite v senco

– hladite opečeni predel z obkladki, kopelmi ali s hladilnimi blazinicami, ohlajenimi v hladilniku

– oblecite lahka, a dovolj gostotkana svetla oblačila

– pijte veliko vode

– lahko se poslužite tudi pripravkov, ki blažijo težave pri opečeni koži in se po nasvetu farmacevta dobijo v lekarni

Priporočjivo je, da opečeno kožo mažemo z geli, ki zmanjšajo srbenje in alergijski odziv na koži, hkrati pa hladijo in blažijo vnetje.

morski jezek

10. ODSTRANJEVANJE JEŽEVIH BODIC

V smislu preventive previdno hodite po plitvini, odveč pa ne bo obuvalo s katerim boste najbolj zaščiteni pred ježi, ostrimi kamni, školjkami, strupenimi bodičastimi ribami… V kolikor pa že boste ‘nagazili’ ježa Vam predstavljamo nekaj ukrepov in navodil za odstranitev bodic, zaščito in nego kože.

Igla, pinceta, razkužilo, preciznost, vztrajnost, nekaj proti bolečinam in veselo odstranjevanje bodic ponavadi iz stopala-pete. V kolikor se poškodovano mesto zagnoji oz. oteče poiščite zdravniško pomoč.

Nekaj alternativnih metod za odstranjevanje ježevih bodic:

1. Menda pomaga, če nogo za kratek čas namočite v jabolčni kis ali pa mesto vbodov vsaj malo prepojite s kisovimi obkladki….
2. V kolikor imate na dosegu nezrele fige, večkrat namažite predel kože z bodicami s figovim mlečkom – lahko pa preko noči kar pol fige obvežete na poškodovano mesto. Preverjeno, iz prve roke, pomaga.

Najbolje pa je seveda – NE STOPITE NA JEŽA :)

Vseh problemov, zapletov in nezgod vsekakor ne moremo predvideti, lahko pa jih v večini primerov preprečimo in izvajamo preventivne ukrepe. Srečno, zdravo in uživaško poletje vam želimo. Sprostite se karseda maksimalno :D