K zdravemu načinu življenja spada tudi zdrav način prehranjevanja, za katerega velja predvsem, da uživamo čim manj predelano hrano, ki posledično vsebuje veliko več mikro in makro hranil, ki jih naše telo potrebuje za svoje delovanje. Poleg tega je pomembno tudi kako si obroke razporedimo čez dan, saj veste največ škode naredimo, če skozi dan »pazimo« na količino vnosa hrane, zvečer pa se zaradi tega, ker telesu primanjkuje energije, najemo za cel dan nazaj.

Zakaj v prehrano vključevati izdelke z bio-eko certifikatom? Certifikat pridobijo proizvajalci in pridelovalci pod strogo določenimi pogoji, ki se nanašajo tako na pridelavo kot potem kasneje na predelavo. Ekološke sestavine nosijo garancijo, da niso bile pridelane z umetnimi gnojili, pesticidi, ampak s skrbno izbranimi postopki na čim bolj naraven način.

Tudi postopek predelave mora biti v skladu z zahtevami uporabljajo se lahko le sestavine, ki so ekološko certificirane. Še korak več pa je tudi čim bolj enostaven proces predelave, da se po nepotrebnem ne izgubi dobrih lastnosti sestavin. Eden takšnih postopkov je sušenje v sušilnikih do 45°C. Ekološki izdelki prav tako dokazujejo bio-eko kvaliteto z analizami, ter strogim vodenjem izvora sestavin in pridobljenim ekološkim certifikatom.

Eni takšnih izdelkov so izdelki iz zemeljskih mandljev, ki so vedno bolj priljubljeni pri nas. Zaradi njihovih nealergenih značilnosti in sestave jih je dobro vključevati v našo prehrano. So odličen vir prehranskih vlaknin, prebiotične narave. Te so hrana našim zdravim črevesnim bakterijam, ki spodbujajo zdrav način delovanja našega prebavnega sistema, ta pa vemo, je podpora našemu imunskemu sistemu. Poleg tega so odličen vir mineralov in vitaminov, kot so fosfor, kalij, kalcij, magnezij, baker, mangan, železo in vitamina E in C. So tudi naraven vir rastlinskih beljakovin in arginina, ter nenasičenih maščob, še posebej oleinske kisline, ponašajo pa se tudi z nizkim GI. Zemeljski mandlji niso oreščki, zato so varni tudi za tiste, ki se jim morajo izogibati in ne vsebujejo drugih prehranskih alergenov. Gre za gomolje, katere so uživali že ameriški staroselci, oboževali pa so jih tudi stari Egipčani.

Povprečne vrednosti vitaminov in mineralov na 100 g:

  • Folna kislina (B9) 141 µg
  • Vitamin E 10 mg
  • Arginin 1401 mg
  • Kalcij 70 mg
  • Magnezij 87 mg
  • Kalij 57 mg
  • Fosfor 28 mg
  • Železo 3.5 mg
  • Cink 4 mg
  • Baker 181 µg

Kako uživamo zemeljske mandlje?

1. Na hitro jih lahko pomalicamo kar cele. Slastni so, če jih namočiš. S tem postanejo lažje prebavljivi. Obstajajo tudi že olupljeni, takšne lažje zgrizemo, ker nimajo kožice, ki je najtrši del tega gomolja. Najdemo jih tudi kot prigrizek, posut s kakavom, cimetom in datlji in tudi v slani obliki, s pekočim curryjem.

2. Za zajtrk, prigrizek ali večerjo si jih lahko privoščiš v Moji presni granoli, ki je izdelana s presnim postopkom kjer je zemeljskim mandljem dodano sveže sadje in pa kakav v prahu in začimbe kot je kardamom. Ni jim dodan noben sladkor, vsebujejo le naravno prisotne sladkorje iz sadja in zemeljskih mandljev. Ali pa v Kashi – kaši katere glavna sestavina je moka iz zemeljskih mandljev z dodatkom kakava ali rožiča. Kaše ni potrebno kuhati, lahko se prelije le z rastlinskim nadomestkom mleka, ali mlekom, vodo.

3. Kot moko lahko zemeljske mandlje uporabljate pri pripravi slaščic, tako navadnih kot brez glutenskih.

4. V obliki kosmičev iz katerih lahko sami sestavimo mešanico muslijev po naši izbiri in jim poljubno dodajamo oreščke, suho sadje, semena,…po našem okusu.

4. Pripravite si lahko krasen napitek Horchata. Deluje podobno kot kako drugo rastlinsko »mleko«.

5. V obliki masla oz. namaza jih lahko dodaš sladicam, palačinkam, kosmičem, kruhu …

6. Hladno stiskano Olje zemeljskih mandljev z nevtralnim vonjem se vedno bolj uporablja tudi v kozmetične namene in za nego telesa zaradi svojih bogatih in dragocenih sestavin ter visoke vsebnosti naravnega vitamina E. Zaradi svoje obstojne sestave pri višjih temperaturah, pa je odlično tudi v kulinariki. Svoje sestave ne spremeni do 340 °C.

Linki:

Bio-eko izdleki:

https://www.drobtinka.si/trgovina/

Zemeljski mandlji:

https://www.drobtinka.si/ze-ves-zakaj-so-zemeljski-mandlji-vedno-bolj-priljubljeni/

Izdelki iz zemeljskih mandljev:

https://www.drobtinka.si/kategorija-izdelka/izdelki-iz-zemeljskih-mandljev/

drobTinka:

https://www.drobtinka.si/o-nas/

Nega kože pozimi
Kako pravilno kidamo sneg