vnetje noznice kandidaVulvo-vaginalna kandidiaza (Candida albicans) ali glivično vnetje nožnice je ena najpogostejših okužb s katerimi se sooča veliko žensk. Do 75% žensk se vsaj enkrat v življenju sreča z glivičnim vnetjem nožnice. Do 50% žensk se do 25. leta vsaj enkrat pojavi glivično vnetje. Okužba z glivicami ni nevarna.

Nožnica se okuži takrat, ko pride v vagini do neravnovesja med bakterijami in glivicami. Prav tako do neravnovesja lahko pride zaradi hormonskih sprememb.
Hormonske spremembe so motene med nosečnostjo, menopavzo in menstruacijo. Do vnetja lahko privede prekomerna higiena z neustreznimi dišečimi mili, ki nimajo pravega pHja. Uživanje raznih antibiotikov ali samo rahel padec imunskega sistema lahko privede do glivičnega vnetja.

Preventiva pred glivičnim vnetji nožnice:

– izogibajte se vlažnim in toplim razmeram, ki lahko vplivajo na normalno floro vaše nožnice. Po uriniranju se je treba dobro obrisati, da koža ni vlažna. Definitivno bodite pozorni katero milo uporabljate za intimno nego. Uporabljajte izrecno mila, ki ustrezajo vaši nožnici (pH 4-4,5). Mila naj bodo čimbolj naravna brez umetnih parfumov, barvil in konzervansov.

– nosite bombažno spodnje perilo, saj perilo iz umetnih tkanin ne diha in povzroča idealno okolje za nastanek glivic. Izogibajte se odišavljenim vložkom s plastično folijo, namesto tampona uporabljajte rajši čimbolj naravne vložke.

– ne pretiravajte s pretiranim tuširanjem ali umivanjem nožnice. Glivično vnetje ni spolno prenosljivo. Se pa v nekaterih primerih okuži tudi partner, zato je pametno, da se zdravi tudi on.

Pri glivičnem obolenju se pojavi izcedek, ki je zelo obilen, konsistenca je v obliki skute in je bele barve. Veliko izcedka se nabira v zadnjem delu spolovila.

Večinoma je glivično vnetje krivo tudi za boleče uriniranje in srbenje. Zunanji del vagine je pordel in otečen, kasneje se pojavijo razjede. Pri spolnih odnosih se pojavlja bolečina, zato vam ni do spolnih odnosov med glivičnim vnetjem.

Svojega ginekologa morate nujno obiskati, če se vam glivično vnetje pojavi prvič, če imate netipične znake vnetja, če ste mlajši od 18 let, če ste noseči, če po štirih dneh ne opazite izboljšanja in če se obolenje v dveh mesecih spet pojavi.

Opisane težave in nevšečnosti pa niso vedno vzrok za glivično vnetje. Okužba s trihomonasom, spremenjena flora v nožnici ali po drugih besedah bakterijska vaginoza je zelo podobna glivičnem  vnetju. Pri bakterijski vaginozi pa je izcedek pičel in ima vonj po ribah. Tako laktobacile, ki ohranjajo ustrezni pH v nožnici zamenjajo anaerobne bakterije. Izcedek je podoben tudi pri trihomonasu, je rumenkasto bel, gnojen. Prav tako se pojavi bolečina med uriniranjem.

higiena intimna

Zdravljenje glivičnega vnetja v nožnici:
Največkrat je vzrok uporaba neustreznega mila in porušeno hormonsko ravnovesje. Naravno in nevtralno milo lahko kupite v različnih drogerijah ali lekarnah. Če mislite, da vam milo še vedno ne ustreza pa v lekarnah lahko kupite pH
lističe, ki pokažejo ph vaše flore. Le tako lahko bolje pazite na ustrezno kislo-bazično ravnovesje nožnice.

Če se izkaže, da je vaš pH veliko višji, kot običajno imate ponavadi bakterijsko vaginozo. Zdravljenje bakterijske vaginoze zahteva antibiotike zato je obisk pri ginekologu nujen. Eden od krivcev za glivično vnetje so jemanje kontracepcijskih tablet. Včasih to privede do pomanjkanja estrogena v telesu.

Vaginalna vnetja pa so kar dvakrat bolj pogosta v nosečnosti.
Pomembno je, da ob zdravljenju zaužijete dovolj probiotičnih jogurtov s koristnimi bakterijami, ki bodo pomagale uravnovesiti vaginalno floro. Izogibati se morate sladkorjem in beli moki. Krepite svoj imunski sistem z zaužitjem dovolj cinka (oreščki), vitamina A (korenje), vitamina C (jabolka, brokoli) in vitamina E (paradižnik). Za naravna preprečevalca glivic sta znana česen in kokosova moka&olje.

Izogibajte se praskanju spolovila in spolnim odnosom. Ne uporabljajte odišavljenih robčkov za intimno nego. Izmerite krvni sladkor, saj je diabetes velikokrat povezan z mnogimi vnetji. Če je zdravljenje enostavno potem traja to od enega to treh dni. Ginekolog Vam bo predpisal kremo, ki jo boste nanašali na prizadet del. Pri bolj zapletenih obolenjih pa bo zdravljenje trajalo od 10 do 14 dni. Priporočljivo je, da ženska dela Keglove vaje, saj le tako poskrbi za zadostno gibanje vaginalnih mišic, kar privede do boljše prekrvavitve.