hemeroidi-hemeroid

Za uvod nekaj o hemeroidih!

Hemeroidi ali žilni vozlji. So zelo neprijetni in boleči. Lahko pa jih preprečujemo in seveda učinkovito zdravimo tako sami kot s pomočjo medicine.

Kar štirje od petih evropejcev oz. evropejk se bo v življenju srečalo z hemeroidi. Veliko jih za to ne ve, nekateri si ne upajo k zdravniku, ker se bojijo rektalnega pregleda in morebitne kolonoskopije.

Hemoroidi ali zlata žila so najpogostejši vzrok krvavitve iz zadnjega dela črevesa. Hemoroidni venski pletež je normalen preplet žil okoli anusa težave pa se pojavijo, ko se vene zaradi stalnega pritiska in drugih dejavnikov povečajo.

Podobni so krčnim žilam na nogah, da si boste lažje predstavljali. Večji delež trpinov je moških medtem, ko jih ženske dobijo predvsem med nosečnostjo.

Hemeroidi nastanejo ponavadi zaradi:

–          Nosečnosti

–          Staranja

–          Kronične diareje ( driske )

–          Kronične obstipacije ( zaprtja )

–          Dedne nagnjenosti

–          Dolgega sedenja

–          Nezdrave prehrane

Ločimo notranje in zunanje hemeroide. Največ težav predstavljajo notranji, ki se jih ne zavedamo in na njih opozarja le občasna sveža krvavitev iz anusa. Ko pa to traja že nekaj časa in se vmes pojavijo vnetja pa začne boleti in postane zelo neprijetno. V kasnejših fazah prično tudi izpadati.

Simptomi:

–          Sveža krvavitev ponavadi neboleča ( sledi krvi na wc papirju ali kapljanje )

–          Srbeč in neprijeten občutek okrog anusa

–          Bolečina v predelu zadnjika

–          Kolobarji okrog anusa oz. izbokline

–          Uhajanje blata

Kot pa sem že dejal so notranji hemeroidi manj moteči kot pa zunanji. Notranji hemeroid lahko zdrkne skozi anus in le to je zelo boleče.

Ko pa govorimo o zunanjih hemeroidih pa vsi ležijo pod kožo zunaj okrog anusa. Zelo srbijo in bolijo. Na čase zakrvavijo. Včasih pa se tudi vnamejo.

Kdaj naj obiščem zdravnika?

Če imate kateregakoli od zgoraj naštetih simptomov in Vam hemeroidov še niso potrdili potem obvezno obiščite vašega osebnega zdravnika. Naj Vas ne bo sram. Zdravnik ne bo prvič videl anusa in naj Vam ne bo neprijetno saj se gre vendarle za vaše zdravje!

Vzrok za krvavitev iz anusa je lahko tudi  rak danke ali debelega črevesa.

V kolikor so krvavitve obilnejše in pogostejše pa se poslužite nujne medicinske pomoči saj je potrebno takoj ugotoviti vzrok in iz katerega dela prebavnega trakta krvavite. Tudi manjše krvavitve ob odvajanjih je potrebno zreducirati na minimum kajti kaj kmalu boste postali slabokrvni in to ne bo pomenilo nič dobrega za vaš organizem.

[wp_ad_camp_1]

Štiri kirurške klasifikacije hemeroidov:

1.      Prva stopnja: Ne segajo zunaj anusa

2.      Druga stopnja: Med odvajanjem pronicajo izven anusa in se nato sami vrnejo nazaj

3.      Tretja stopnja: Od časa do časa pronicajo izven anusa in jih je potrebno ročno potisniti nazaj

4.      Četrta stopnja: Pronicani hemeroidi ne uspejo biti več ročno vrnjeni nazaj v anus. Tkivo je poškodovano in trombotično.

 

Zdravljenje hemeroidov:

Velikokrat že zadoščajo ukrepi, ki blažijo simptome in delujejo preventivno. Ko pa pride do te stopnje, da ti ukrepi niso več učinkoviti pa se je potrebno obrniti na kirurško zdravljenje.

Kaj lahko storimo sami?

Seveda je prvo potrebno hemeroide potrditi pri svojem osebnem zdravniku in upoštevati njegovo predpisano zdravljenje.

Vendar pa je tu še nekaj ukrepov za lajšanje simptomov. In ne pozabite, da s temi ukrepi ne boste izkoreninili hemeroidov temveč jih boste olajšali.

–          Redno uporabljajte mazila oz. kreme, ki vam jih je predpisal zdravnik

–          Negujte zadnjični predel ( V mlačni vodi in brez uporabe mila. Ko se umijete dobro osušite predel zadnjika.)

–          Mrzli obkladki oz. mrzle komprese

–          Po odvajanju se obrišite z mokrim wc papirjem.

–          Sredstva proti bolečinam ( Če vas zelo boli vzemite analgetik oz. se poslužujte naravnih metod lajšanja bolečine.

Preventiva hemeroidov:

Glavno je, da boste poskrbeli, da bo vaše blato mehko in redno odvajano brez napenjanja.

Prehrana je zelo pomemben dejavnik. Potrebno je jesti dovolj sadja in zelenjave, žitaric, vlaknin, balastnih snovi… Posledično bo tudi vaše blato primerne konzistence in ne boste zaprti. Potrebno je zaužiti še zadosti tekočine kot so voda, čaji, sokovi in kombinacija bo dobitna..

Ko boste odvajali se ne napenjajte ali zadržujte sape saj s tem ustvarjate pritisk na vene okoli anusa.

Ko vas tišči na veliko potrebo ne odlašajte. Pojdite takoj.

Poskrbite tudi za primerno telesno težo saj so debeli ljudje veliko bolj ogroženi za nastanek hemeroidov.

Bodite fizično in psihično aktivni. Če imate sedeče ali stoječe delo potem ne sedite še cel večer doma za računalnikom. Gibajte se in počnite raznolike stvari.

Prej boste pričeli blažiti simptome in spremenili način življenja na boljše kasneje boste potrebovali raznorazne posege v smislu kiurškega zdravljenja hemeroidov.

In ne pozabite, da se prvo zglasite pri osebnem zdravniku, da Vam le ta potrdi nastale hemeroide, če pa bodo problemi hujši pa Vas bo napotil k proktologu.

Spodaj pod komentarje lahko napišete svoje načine blažitve simptomov in zdravljenj hemeroidov ter eventuelne izkušnje.