stresStres…vodilni ubijalec modernega časa. Ko smo pod stresom kadimo, pijemo, se nažiramo…oooo bad….poznate ta občutek, ko zvečer na kavču odprete tono fast’fooda in goltate dokler niso vrečke prazne. Nato se lotite še največje bombonjere…vina.. Pa je res tako, da vsaka hrana znižuje stres in pomirja?

Obstajajo razlike in nekatere živila so res prava ”čustvena anestezija”.

Stresni dogodki močno dvignejo nivo kortizola, ki ustvarja hrepenenje po hrani in pri ženskah je to hrepenenje najmočnejše. Danes bomo predstavili nekaj zdravih hranil, ki Vam bodo dala več energije in izboljšala koncentracijo.

ZA ZAČETEK SI PREBERITE NEKAJ OSNOV O STRESU

Stres in preventiva stresa  https://www.zdravstvena.info/preventiva/stres-preventiva-stresa-stresni-trenutki-zdravljenje-stresa-zivcnost-nervoza.html

antistresna hrana

Hrana, ki znižuje stres in blagodejno vpliva na vaše zdravje:

ŠPARGLJI

sparglji zdravi

Vaš urin bo dišal neprijetno…kljub temu pa Vas bodo šparglji skulirali in obogatili z zdravjem. Vsebujejo tudi folate, ki pomirjajo (Folati so naravne vitaminske snovi (vitamin iz skupine B).

Pripravite jih na zdrav način, da ne izgubijo aktivnih sestavin. ‘Kuhane nad paro’ ‘z oljčnim oljem’ ‘blanširane’ ‘špargljevo omleto z jajci” ‘juho’… skratka receptov na pretek. V sezoni naj bodo čimbolj sveži!

AVOKADO

avokado

Antistresno sadje. Bogat z 25 esencialnimi hranili, med drugim vsebuje vitamine A, B, C, E in K ter baker, železo, fosfor, magnezij in kalij. Poleg tega je avokado bogat še s prehranskimi vlakninami, beljakovinami in drugimi fitokemikalijami, kot so beta-sitosteroli, glutation in lutein. Vsebuje največ folatov (od vsega sadja).

ŠPINAČA

spinaca

Vsebuje veliko magnezija. Magnezij znižuje visok krvni tlak in s tem posledično preprečuje napetost.

BOROVNICE

borovnice zdrave

Vsebujejo veliko antioksidantov. Ogromno imajo tudi vitamina C kateri deluje pozitivno v boju proti stresu po raziskavah Nemških znanstvenikov. Kako so to dokazali? Vsi, ki so dlje časa uživali večje količine borovnic (vitamina C) so jim po strestestih merili nivo kortizola. Le-ta je bil pri njih občutno manjši kot pri tistih, ki niso uživali borovnic.

RIBE

sardine

Dolgotrajno uživanje omega-3 maščobnih kislin povzroči pozitivnen preobrat v našem organizmu – zmanjša se občutek tesnobe.

INDIJSKI OREŠČKI

indijski orescki

Zdravi prigrizek v manjših količinah seveda. Kaj pa stres? Vsebujejo veliko cinka. Nizke ravni cinka v telesu povezujejo z depresijo in anksioznostjo. Naš organizem ne more skladiščiti cinka, zato je pomembno, da ga redno vnašamo s prehrano. Prav indijski oreščki so fenomenalen vir cinka!

KAMILIČNI ČAJ

kamilicin caj

Na univerzi v Pensilvaniji so izvedli študijo z uživanjem kamiličnega čaja na 57 udeležencih z generalizirano anksiozno motnjo, ki so pili kamilični čaj zjutraj in zvečer 8 tednov zapored, in ugotovili, da je pripeljalo do znatnega padca anksioznih simptomov. Poleg tega, da kamiličin čaj pred spanjem ‘pomirja živce’ deluje blagodejno tudi na spanec, ki je boljši, globji in daljši! Pijte ga! Kamilični čaj seveda :D

TEMNA ČOKOLADA

Dark chocolate

Temna čokolada poleg mamljivega videza & fantastičnega okusa vsebuje tudi veliko antioksidantov. Zato jo uvrščajo med top živila. Na medicinski univerzi v Kaliforniji so proučevali tako ženske kot moške, ki so bili pod hudim stresom. Na izbiro so imeli 20 živil za ‘pomiritev’. 80% jih je izbralo temno čokolado. Dokaz pa ste verjetno tudi Vi saj ste zagotovo že posegli po čokoladi. Predvsem po slabem dnevu. Ste se potem počutili bolje? Verjetno, da kajne…

ČESEN

cesen

O njem ne bomo zgubljali besed. Jejte ga ogromno in čimbolj pogosto!

ZELENI ČAJ

zeleni caj

Pomirja, vsebuje kofein in tanin. Zeleni čaj je odlična ”hrana” za možgane in ”poživlja” razmišljanje.

OVSENI KOSMIČI

ovseni kosmici

Udobna in popolna hrana za naše telo, prebavo in možgane. Ob uživanju ovsenih kosmičev se v možganih proizvede več serotonina. Imenujemo ga tudi »hormon sreče«, saj igra glavno kemično vlogo pri občutenju sreče. Če ga imamo dovolj, nas preveva zadovoljstvo in dobro razpoloženje. Zaradi serotonina smo bolj sproščeni in se bolje počutimo, prav tako tudi bolje spimo.

OREHI

orehi zdravi

Sladek, nasiten in bombastičen okus orehov nam pove, da se v njih skriva nekaj dobrega. Orehi vsebujejo alfa-linolenske kisline, esencialne maščobne kisline omega-3, in druge polifenole, ki dokazano vplivajo na preprečevanje izgube spomina in upočasnjeno staranje možganskih celic.

BANANE

banana

Zmagovalke v boju proti anksioznosti in stresu pravi dr. Molly Kimball športni dietetik. Banana s samo 105 kalorijami, 14g sladkorja in zadovolji kar 30% dnevnih potreb vitamina B6 kateri pomaga možganom pri proizvodnji serotonina.

In še bi se kaj našlo.

Zmernost je lepa čednost! Samo hrana pa nas ne bo rešila vsega stresa.

Rešujte probleme sproti & poiščite si hobije, ki Vas bodo sproščali. Opustite alkohol, cigarete in nezdravo prehrano. Pojdite v naravo, savno, poskusite z vajami za sproščanje, plavajte, tecite, kolesarite, obiščite prijatelje v živo (ne samo na facebooku).. piko na i pa bodo k zmanjšanju stresa dodala zgoraj omenjena živila!

Soočite se z stresom – glavnim tihim ubijalcem sodobnega časa.

Zaupanje v samega sebe je prva skrivnost uspeha.