klopKako pravilno odstraniti klopa? Kako že pravilno odstranimo klopa? Prvo vprašanje, ko opazimo ‘napitega’ klopa na naši koži.

Najbolj pomembna je seveda preventiva pred klopi. Cepljenje, zaščitna sredstva, primerna oblačila in obutev, samopregledovanje…

V kolikor nas klop kljub vsej preventivi preseneti se ga seveda čimprej hočemo znebiti. Odstranjevanje klopa je neboleče  Našli smo nekaj uporabnih nasvetov in načinov kako odstranite klopa…

Klopi so zelo neprijetni in če niso okuženi z meningoencefalitisom ali lymsko boreliozo običajno ne povzročajo večjih nevšečnosti, razen srbeža ali otekline. V veliki večini pa so žal okuženi zato je strah pred okužbo še toliko večji!

 

1. NAČIN ODSTRANITVE KLOPA

Uporabimo dobro pinceto, da lahko zagrabimo klopa čisto pri koži. Kar odločno potegnemo prisesanega klopa iz kože. Nato umijmo kožo z milom in toplo vodo. Klopa ne mečkajmo ampak ga vrzimo v koš ali wc školjko. Za odstranjevanje klopa ne uporabljajte nobenih mazil, krem, lakov, petroleja ali karkoli drugega.

2. NAČIN ODSTRANITVE KLOPA

Klopa najlažje odstranimo s pinceto. Primemo ga čim bliže koži in ga nato s krožnim gibom previdno izvlečemo. Odstraniti ga moramo čimprej, ko ga opazimo, saj je tako verjetnost, da nas bo okužil, manjša. Klopa ne smemo mazati z vazelinom, oljem ali s kako drugo maščobo, saj se začne dušiti in utegne izločiti še več sline in morebitnih virusov. Klopa v rani nikdar ne smemo potlačiti. Mesto pika razkužimo z alkoholom. Tudi če klopa ne bomo odstranili v celoti, to ni nevarno. Tudi po odstranitvi klopa je treba opazovati, ali se na koži pojavi izpuščaj, ki je lahko znak katere od bolezni, ki jih prinašajo klopi.

Proti srbežu si lahko pomagamo tudi z nekaterimi rastlinami ali pripravki, ki jih imamo doma.

Pripravimo si lahko obkladek iz čebule ali jabolka. Jabolko ali čebulo narežemo ter ohladimo v hladilniku, nato pa rezine položimo na kožo.
Prijetno nas bo ohladilo in pomirilo srbenje. Lahko pa uporabite tudi farmacevtsko pripravljene kreme. Nasvet poiščite v lekarni.

3. NAČIN ODSTRANITVE KLOPA

Klopa pravilno odstranimo s pinceto, s katero ga primemo čim bližje koži ter previdno izvlečemo. Če bomo to naredili sunkovito, je več verjetnosti, da bo del klopa ostal v koži. Klopov rilček ima obliko nekakšne ‘smrekice’ z izrastki in ko ga želimo izvleči, izrastki to otežijo. Če rilček ostane v koži, ga poskušamo odstraniti s pomočjo igle. Če nismo uspešni, počakamo do naslednjega dneva, ko gre lahko sam od sebe iz kože ali pa spet poskusimo z iglo. Mesto razkužimo in opazujemo.

4. NAČIN ODSTRANITVE KLOPA

Klopa odstranimo takoj, ko ga opazimo. Tako zmanjšamo možnost okužbe. Povzročitelj borelij, tj. bakterija Borrelia burgdorferi, potrebuje 24 ur, da preide iz klopovega črevesja v slinske žleze. Če klopa v tem času odstranimo, do okužbe ne pride, čeprav je klop okužen. Klopa ne odstranjujemo z alkoholom, oljem ali drugimi topili, saj močno povečamo možnost okužbe s klopno prenosljivimi boleznimi. Klopa odstranimo s pomočjo pincete za odstranjevanje klopov ali ga primemo s prsti in zavrtimo v nasprotni smeri urinega kazalca. Klopa, ki smo ga odstranili, ne vržemo v  smeti ali preprosto na tla, saj preživijo in postanejo zopet aktivni, ko se izprazni njihova zaloga hrane.  Bolje je, da klopa stisnemo, vendar pri tem uporabimo papir. Lahko pa ga tudi ‘zažgemo’ Tako preprečimo možnost okužbe pri nas (vsebina klopa lahko pride v stik z rano na roki).

5. NAČIN ODSTRANITVE KLOPA ZA HIŠNE LJUBLJENČKE

1. Pinceta ali prsti:

Za svojo zaščito si nadenite gumijaste rokavice. Uporabite pinceto ali orodje, ki je posebej oblikovano za odstranjevanje klopov, ter klopa odstranite na mestu, kjer se je pritrdil. To morate storiti čim bliže koži, kot je mogoče. Lahko ga primete tudi s prsti in zavrtite v nasprotni smeri urnega kazalca. Sicer pa vsi veterinarji poudarjajo, da uporaba olja za odstranjevanje klopa ni priporočljiva. Prav tako ne smete klopa odstranjevati z alkoholom ali drugimi topili. S tem lahko namreč povečate možnost okužbe s klopno prenosljivimi boleznimi.

2. Klopa ne stisnite:

Pazite, da ne stisnete klopovega telesa, saj lahko to povzroči, da se bodo bakterije in bolezen, ki jo klop morebiti prenaša, sprostile v telo vašega psa.

3. Če se pojavi krvavitev:

Počasi in enakomerno potegnite klopa iz kože (ne da bi pinceto obračali ali zavijali). Skušajte ga zagrabiti čim bliže pasji koži, da klopa ne odtrgate. Morda boste skupaj s klopom odstranili tudi nekaj kože psa, toda to je povsem običajno. Če se pojavi krvavitev, s tamponom narahlo pritisnite na krvaveče mesto.

4. Ne mečite klopa v stranišče:

Ko ste klopa odstranili, z njim ravnajte pazljivo. Še zlasti v primeru, če sumite, da je bil na živali že več dni (možnost okužbe je po 24 urah večja). Večina ljudi jih najraje odplakne v stranišče, vendar vam priporočamo, da klopa shranite za morebitne nadaljnje preiskave. Dajte ga v majhno, nepredušno zaprto posodico (lahko tudi v kozarec za vlaganje). Vanjo lahko nalijete tudi nekaj medicinskega alkohola. Nato na posodico napišite datum in jo shranite, če se bo pri vašem psu pojavila bolezen.

5. Ko glavica klopa ostane v psu:

Če se vam zdi, da je glava klopa še vedno v koži, jo nežno izvlecite s pinceto. Če kakšnega dela glave ne gre odstraniti, zaskrbljenost ni potrebna. Tak delček ponavadi odpade kar sam in le redko povzroča težave.

6. Bulica ni nevarna:

Včasih lahko ugriz klopa psu povzroči nekaj bolečine. Prav tako se lahko pojavi reakcija, tudi alergijska. Velikokrat po odstranitvi klopa na mestu pritrditve ostane bulica, ki ni nevarna in počasi izgine, čeprav pri nekaterih živalih ostane tudi do nekaj tednov.


7. Mesto ugriza očistite z vodo in ga spremljajte:

Ko ste klopa odstranili, očistite kožo svojega psa na mestu ugriza z nežno milnico in vodo. To mesto pregledujte in spremljajte več dni, če bi se morebiti pojavilo kakšno vnetje. Če se mesto ugriza ne pomiri v nekaj dneh, s svojim psom obiščite veterinarja in s seboj vzemite klopa, ki ste ga shranili.

Česa na prizadeto mesto nikoli ne nanašajte?

Prav nobenih bližnjic ni pri tem, kako bi pripravili klopa, da se spusti s svojega gostitelja – klop se ne bo prostovoljno spustil, dokler se ne bo do konca najedel. Zato na prizadeto mesto NE nanašajte vročih vžigalic, laka za nohte, vazelina, alkohola in drugih kemikalij. Ti postopki niso učinkoviti in lahko prej škodijo vašemu psu kot klopu (Vir: DominVrt.si)

Preberi več o boreliji in meningitisu (klikni tu)

KOLOBAR PRI BORELIOZI

kolobar zaradi klopa pri boreliozi

 

Načinov odstranitve klopa je seveda več, vsi pa so si nekoliko podobni. Glavna pa je seveda preventiva! Pazite se teh majhnih a nevarnih živalic!

Plesen povzroča astmo, alergije, bronhitis, oslabljeni imunski sistem in je smrtno nevarna za zdravje. Odpravimo jo lahko z dobrim prezračevalnim sistemom
Auč - moj vrat