kamilca caj

 

Kamilica – sredozemska kraljica, častili so jo že stari Egipčani.

Spada med devetera sveta zelišča.

Zdravilni kamiličin čaj lajša prebavne težave, blaži vnetja kože in sluznic ter vnetja dihalnih poti.

Podrobno pa smo se razpisali o kamilici v nadaljevanju…Ljudska imena za kamilico: gumilca, maternik, rumenek, vonjavka, gorček, mrvca, kamenika, vonjavka.
Domovina kamilice je sredozemlje ali juhovzhodna Evropa, danes pa je razširjena že po vsem svetu. Največ jo pridelajo v Egiptu in Argentini.

Kamazulen in alfa-bisabolol sta eterični olji, ki dajeta kamilicam njihov pomirjevalni učinek. Prvi deluje sproščujoče in  protivnetno: premaguje anksioznost in znamenja stresa, pomirja menstrualne bolečine in pomaga pri nespečnosti.

Drugi  učinkuje na sluznico želodca in dvanajstnika: pomirja želodčne krče in kolike, učinkovit je tudi v boju proti bakterijam. Alfa-bisabolol varuje pred ulkusi, saj razjede, ki so marsikdaj posledica stresa in uživanja alkohola, premaguje že na samem začetku. Apigenin, ki spada v skupino flavonoidov, je odlično zdravilo proti vnetjem za zunanjo uporabo. Kamilični obkladki pomirjajo vnetja na koži, celijo rane in opekline ter zdravijo ragade (razpoke) na dojkah.

SESTAVINE in UČINKOVINE KAMILICE

Kamilično olje je glavna in osnovna zdravilna snov kamilice. Najpomembnejša učinkovina v eteričnem olju kamilice je  alfa-bisabolol, ki ima protivnetne lastnosti, blaži krče gladkih mišic ter zdravi razjede, povzročene z zdravili ali s  stresom. Vsebuje pa tudi grenčine z matricinom in hamazulenom, ki prav tako učinkujeta protivnetno. Eterično olje vsebuje  tudi flavonoide (apigenin – protivnetno delovanje in blaži krče gladkih mišic), kumarin (uničuje bakterije in zavira  strjevanje krvi), glikozide, alkaloide in valerijansko kislino.

V zdravilstvu se uporabljata dve vrsti, rimska (Chamomilla nobile) in nemška kamilica (Chamomilla recutita), ki pa imata primerljive lastnosti in uporabnost.

UČINKOVANJE:

– Kamilica se pogosto uporablja v pripravkih za lajšanje nespečnosti in za pomiritev prebavil.

– Kamilica je naravni antibiotik in pomirja razdražen želodec pri slabosti ter lajša črevesne težave (npr. driska). Čaj kamilice se lahko uporablja tudi za grgranje pri vnetju ustne sluznice (5 ali 6 krat na dan) in za ublažitev bolečine pri zobobolu (nekaj časa zadržujete čaj v ustih). Vdihovanje par čaja kamilice pomaga pri nahodu, senenemu nahodu, astmi, bronhitisu ter vnetju obnosnih votlin ter zgornjih dihalnih poti. Čaj kamilice blaži menstrualne krče.

– Pomaga pri prebavnih motnjah. Blagodejno deluje ob želodčnih krčih, vnetjih črevesja in želodčne sluznice. Blaži težave pri driski, napenjanju in vetrovih. Dobrodošla je ob boleznih ledvic, mehurja in žolčnika.

– Kamilica pomirja, lajša težave z jezo, razdražljivostjo, notranjim nemirom, kot tudi nespečnostjo in preutrujenostjo.

– Primerna je pri vnetem grlu (grgranje), ranah v ustni votlini in vnetju sinusov. Znižuje telesno temperaturo.

– Pomirja bolečine, tako si lahko z njo pomagamo pri zobobolu.

– Vdihovanje hlapov kamilice blagodejno deluje na bronhije.

– S hladnimi obkladki kamilice lahko zdravimo hemeroide.

– Opravljenih je veliko raziskav na živalih, s katerimi so potrdili, da uničuje bakterije, glivice in viruse in  s tem blaži vnetja in krče, zdravi razjede in zniža previsoko količino sečnine v krvi (predvsem eterično olje). Izkazalo se je tudi, da ima kamilica pozitivne učinke pri sladkorni bolezni (predvsem pri sladkorni bolezni tipa 2), kajti zniža krvni sladkor. V večjih odmerkih znižuje krvni tlak, upočasni dihanje in delovanje srca. Deluje tudi protialergijsko. Študije in vitro, ki so še sicer v zgodnjih fazah, kažejo tudi na delovanje proti raku.

– Ena od najpomembnejših lastnosti kamilice je, da ‘zdravi-izboljšuje stanje’ razjede na želodcu&gastritis. (4 čajne vrečke oz. 4 žličke posušenih kamilic skuhamo v vreli vodi. Ohladimo in spijemo zjutraj na prazen želodec. Ko skodelico kamiličnega čaja spijemo se  za 5 minut uležemo. Čez 10-15min zajtrkujte. To prakticirajte 14 dni in opazujte učinke.

– Kamilica krepi živčni sistem, povečuje spolne želje in moč.

– Zmanjšuje glavobole in migreno.

– Ženskam v menopavzi kamiličin čaj koristi saj zmanjšuje motnje in probleme, ki so povezani z menopavzo.

– Delujejo protiglivično in protivnetno.

– Preventivno delujejo proti vnetju dlesni in zmanjšujejo plake v ustni votlini ter pospešujejo okrevanje pri okužbah žrela & gingvitisu.

– Z antibakterijskimi in protivnetnimi značilnostmi delujejo ugodno na sinusitis & pospešujejo okrevanje.

– Namakanje in spiranje manjših ran v kamiličnem čaju delujejo zelo ugodno v razpletu celjenja in zmanjševanja zapletov.

– Zmanjšujejo stres in sproščajo.

– Ugodno vplivajo na gastritis in ulcerozni kolitis.

– Zdravijo razjede v ustih (soor) in preventivno vplivajo na bolezni dlesni – parodontalna bolezen.

kamilice

NEKAJ NAČINOV UPORABE KAMILICE

DIŠAVNE MEŠANICE v zeliščnih blazinicah (kot sivko), ogromno se kamilica uporablja v kozmetiki. V zdravilstvu je kamilica ena najbolj priljubljenih in uporabljenih zelišč v slovenskem ljudskem zdravilstvu. Opravljenih je ogromno študij, ki dokazujejo pozitivne učinke kamilice.

KAMILIČNA KOPEL pomirja in odpravlja krče ter bolečine povezane z njimi. Kopel pripravite tako, da 1 kg kamilic zavremo v 5 L vode.

Prevretek kamilice hladite 10 min in precejen prevretek dolijete kopeli.

PARNA KOPEL: V posodo damo 3 žličke suhih kamiličnih cvetov in prelijemo z litrom in pol vrele vode. Glavo sklonimo nad posodo, pri čemer si jo pokrijemo z dovolj veliko brisačo. Hlape tako vdihujemo 5 do 10 minut. Pomaga pri vnetjih sinusov, grla in bronhijev.

POPAREK ZA ZUNANJO UPORABO: 50 g cvetov prelijemo s pol litra vrele vode. Pustimo stati 10 minut. Uporabljamo za spiranje, kopeli in obkladke, ki naj bodo na koži vsaj 15 minut.

PREBAVNE TEŽAVE: Prelijte eno veliko žlico kamiličnega čaja s skodelico vrele vode, pustimo pokrito stati 5-10min in nato precedite. Pijte tekom dneva.

VNETJA: Pri vnetjih sluznice v ustni votlini, kožnih vnetjih in razdraženi koži prelijte eno do dve veliki žlici kamiličnega čaja s skodelico vrele vode (100 ml), pokrito pustite stati 5-10 minut in nato precedite. Sveže pripravljen čaj uporabite večkrat dnevno za izpiranje ust, grgranje ali pripravo obloge.

Pri vnetjih dihalnih poti večkrat dnevno vdihavajte parno kopel, ki jo pripravite tako, da prelijete eno do dve veliki žlici zdravilnega čaja s skodelico vrele vode (100 ml).

Pri vnetjih sluznice v predelu zadnjika in zunanjih spolovil pripravite poparek tako, da prelijete dve veliki žlici zdravilnega čaja z 1 litrom vrele vode, pokrito pustite stati 5-10 minut in nato precedite. Sveže pripravljen poparek dodajte kopeli.

Uporaba pripravkov iz kamilic temelji predvsem na podlagi dolgoletnih izkušenj. Zdravilnega čaja ne uporabljajte, če ste preobčutljivi na cvetove prave kamilice ali rastline iz družine nebinovk (latinsko Asteraceae).


Pri uporabi zdravilnega čaja Kamilice bodite posebno pozorni, če se vam stanje ne izboljša, če se celo poslabša, se posvetujte z zdravnikom.

OPOZORILA:

V običajnih odmerkih kamilica ni strupena, vendar pri preobčutljivih posameznikih lahko povzroči alergijske reakcije. Redko lahko večje količine kamilice povzročijo slabost in bruhanje, še redkeje pa pride do pojava izpuščajev. Ker kamilica vsebuje kumarin, je potrebna previdnost pri jemanju zdravil za redčenje krvi. Uporaba kamiličnega eteričnega olja ni priporočljiva za nosečnice, kajti spodbuja krčenje maternice.

Čezmerno pitje čaja med nosečnostjo in dojenjem ni priporočljivo. Poparek kamilice naj se ne uporablja za zdravljenje vnetja očesne veznice ali vnetij v bližini oči, ker lahko dražilno učinkuje zaradi nekaterih vsebujočih snovi. Skratka posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom o njeni uporabi – zdravljenju – nastalih težavah.

Viri:

Cupp, M.J., 2000. Toxicology and Chemical Pharmacology of Herbal Products. New Jersey: Humana Press.

DeSmet, P.A.G.M., et al., 1997. Adverse Effects of Herbal Drugs. Berlin: SPringer.

Dove, D. and P. Johnson, 1999. “Oral Evening Primrose Oil: Its Effect on Length of Pregnancy and Selected Intrapartum Outcomes in

Low-risk Nulliparous Women” Journal of Nurse Midwifery, 44: 320-324.

Eisenberg, D.M., et al., 1998. “Trends in Alternative Medicine Use in the United States, 1990-1997” JAMA, 280: 1569-1575.

Ertel, G., and C. McQueen, 2001. “Echinacea pupurea and Treatment of the Common Cold” What Does Science Say? Evidence-Based Reviews of

Dietary Supplements.

Fontanorosa, P.B., 2000. Alternative Medicine: An Objective Assessment. Chicago: AMA Press.

Foster, S. and V. Tyler, 1999. Tyler’s Honest Herbal. 4th ed. New York: Hawthorn Herbal Press.

Fugh-Berman A. and D. Awang, 2001. “Black Cohosh” Alternative Therapies in Women’s Health, 3: 81-85.

Fugh-Berman, A., 2001. “Raspberry Leaf and Pregnancy” Alternative Therapies in Women’s Health, 3: 25-30.

Franz, C., A. ve Vomel, 1997. Okologischer Vergleich von Kamillenkultivars-Uluslararasi Tibbi Bitkiler Kollogiumu Bildirileri, 62,

Izmir.

[Gallo, M., et al., 2000. “Pregnancy Outcome Following Gestational Exposure to Echinacea” Archives of Internal Medicine, 160:

3141-3143.

Gesundheit aus der Apotheke Gottes” “Tanri’nin Eczanesinden Saglik”, Maria Treben.

Gianutsos, Gerry, 2001. “DSHEA: Implications for the Pahrmacy” What Does Science Say? Evidence Based Reviews of Dietary Supplements.

Graedon, Joe, Theresa Graedon, 2001. The People’s Pharmacy Guide to Home and Herbal Remedies. St. Martin’s Griffin, pp: 283.

Gruenwald, J. et al., 1998. PDR for Herbal Medicine. New Jersey, Medical Economics Co.

Huxtable, R.J., 1992. “The Myth of Beneficient Nature: The Risks of Herbal Preparations” Annals of Internal Medicine, 117: 165-166.

Jones, T.K. and B.M. Lawson, 1998. “Profound Neonatal Congestive Heart Failure Caused by Maternal Consumption of Blue Cohosh Herbal

Medication” Journal of Pediatrics, 132: 550-552.

Kuhn, M. and D. Winston, 2000. Herbal Therapy and Supplements: A Scientific and Traditional Approach. Philadelphia: Lippincott.

Linde, K. et al., 2001. “Systematic Reviews of Complimentary Therapies–An Annotated Bibliography–Part 2: Herbal Medicine” BMC

Complimentary and Alternative Medicine, 1.

McFarlin, B., et al., 1999. “A national Survey of Herbal Preparation Use by Nurse-Midwives for Labor Stimulation” Journal of

Nurse-Midwifery, 44: 205-216.

McKenna, D.J., et al., 2001. “Black Cohosh: Efficacy, Safety, and Use in Clinical and Preclinical Applications” Alternative Therapies

7: 93-100.

Olson, Gayle, 2001. “When Your Pregnant Patient Uses Alternative Medicine” Contemporary OB/GYN, 9: 45-58.

Olson, Gayle, 2001. “When Pregnant Patients Use Nutritional and Herbal Supplements” Contemporary OB/GYN, 10: 63-81.

Artroza kolka
Hrana, ki znižuje slab holesterol