Med krmarjenjem z vsemi spremembami, ki so se zgodile čez noč se mnogi sprašujemo, kako varno nakupovati hrano, jo naročiti pripravljeno v gostilnah, picerijah..kako lahko zmanjšamo riziko, da se ne bomo okužili z koronavirusom in ga zanesli v stanovanje&hišo.

Koronavirus dolgi preživi na različnih površinah in materialih. Tako ne vemo, da ga zanesemo na roke in nehote na našo sluznico, kljuke avta, vrat stanovanja…

Pomembno je, da si pravilno umivamo roke. Potrudite se, da vam to pride v navado in podzavest. Pomembna je tudi izolacija oz. družbeno oddaljevanje #socialdistancing. Največ se jih okuži od oseb, ki še nimajo simptomov bolezni. Zato je socialna distanca tako pomembna, tako za vas in celotno družbo.

Trudite se ohranjati nizek nivo stresa, uživajte zdravo prehrano, sadje in zelenjavo, krepite imunski sistem in nemudoma prenehajte kaditi (kadilci imajo veliko slabši izid poteka bolezni in zdravljenja).

NAKUPOVANJE ŽIVIL

Še tako preprosta vsakodnevna dejavnost je postala kar kompleksna zadeva, da virusa ne prinesemo domov (na oblačilih, živilih, čevljih, karticah, denarnici, telefonu itd..)

Priporočamo, da si za nakupovanje vzamete čas. Se preoblečete v oblačila, ki jih boste imeli samo za v trgovino (perete jih na 90’C).

Pripravite vrečke, razkužilo, rokavice, masko. Na parkirišču si oblecite rokavice in pravilno namestite zaščitno masko. Za plačevanje vzemite s seboj le plačilno kartico. V kolikor je le mogoče pustite mobilni telefon v avtu.

Nakupujte z eno roko – artikle zlagajte v voziček z eno roko. Nakupite kar ste želeli in se odpravite na blagajno. Tam zložite vse v vrečke in plačajte s plačilno kartico. Pojdite do avta, zavrzite rokavice in masko ter si razkužite roke.

Vrečke z živili dajte v prtljažnik avtomobila. Ko pridete domov zložite vrečke pred vhod oz. na mizo (ZUNAJ). Prebrišite izdelke z razkužilom, sadje in zelenjavo zložite iz embalaž. Preložite v druge čiste vrečke, se preoblecite, razkužite menjalnik, volan, kljuke in vrečke, ki ste jih imeli v trgovini.
Prav tako razkužite ključe od avtomobila, plačilno kartico in nato še roke. Šele nato živila nesite v stanovanje in jih zložite na ustrezna mesta. Bodite previdni pri kontinuiranem razkuževanju, da ne uničite kakšnih stvari kot so mobilni telefon, čip kartice, kljuke avta, volan itd..

Sadje in zelenjavo – tisto, ki lahko olupite oz. umijte z milom in vodo. Priprava hrane naj bo kvalitetna in meso ter ostala živila dobro toplotno obdelajte. Higiena naj bo na najvišjem nivoju. Naučite tudi svojce in otroke o pravilnem ravnanju z živili, kuhinjo, nakupovanjem. V trgovino naj hodi le ena oseba, ki je dosledna in se drži pravil.
Bodite pozorni na razdaljo med ljudmi in nakupujte takrat, ko je najmanj gneče. Odlična alternativa je tudi nakupovanje prek spleta in brezkontaktna dostava na vaš dom.

V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom je Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Infekcijsko kliniko, Upravo RS za zaščito in reševanje ter Ministrstvom za javno upravo vzpostavil klicni center.

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.

NAROČANJE HRANE NA DOM?

Naročajte le pri preverjenih restavracijah&picerijah. Embalažo zavrzite in hrano prestavite na vaše krožnike in pribor. Pred prehranjevanjem si umijte roke z milom in vodo po pravilnem postopku.

ZAKAJ MASKE?

Ameriški znanstvenik James Lloyd-Smith, ki je sodeloval pri raziskavi, pravi, da to še ni dokaz, da se je kdo tudi v resničnem življenju okužil z novim koronavirusom, ki bi lebdel v zraku. Kitajski znanstveniki, ki so preiskovali širjenje virusa v Vuhanu in iskali prisotnost virusa v bolnišnicah, v katerih so se zdravili oboleli, pa takšnega prenosa niso popolnoma ovrgli in so ga imeli kot možno pot, s katero se prenašajo okužbe.

Kitajski znanstveniki so tako v članku z naslovom Aerodynamic Characteristics and RNA Concentration of SARS-CoV-2 Aerosol in Wuhan Hospitals during COVID-19 Outbreak zapisali, da prezračevanje sob, pravilna raba stranišč in njihovo razkuževanje učinkovito omejujejo aerosolno širjenje virusa. Možno je tudi, da se virus, ki leži na površini, spet dvigne v zrak in se razprši po prostoru, zato je nujno učinkovito razkuževanje površin in uporaba ter pravilno nošenje mask.

KAJ JE KORONAVIRUS?

DOMAČE ŽIVALI in SPREHODI?

Podoben ukrep kot čiščenje naših čevljev (podplati), velja tudi za pasje ali mačje tačke. V kolikor na sprehodu žival stopi na ‘pljunek’ ali ‘iztrebek’ v katerem je prisoten virus je mogoče, da ga bo žival zanesla v stanovanje&hišo.
Zato je priporočljivo, da živali operemo tačke z milom in vodo. Vsekakor pa naj domača žival ne bo v spalnici, kavču in vzglavnikih. Živali pa niso prenašalke virusa na ljudi.

[wp_ad_camp_1]

KAJ POMENI OSTANI DOMA?

 1. Ostajaš v svojem domu, nimaš stikov z ljudmi izven svojega doma, ne hodiš na obiske, ne sprejemaš obiskov, ni skupnih druženj in poskrbiš za samoizolacijo v največji možni meri.
 2. Doma večkrat prezračiš prostore.
 3. Poskrbiš za redno pitje tekočine (mlačna voda), kar preprečuje izsuševanje sluznice in optimalno vlažnost prostorov.
 4. Poskrbiš za večkratno temeljito umivanje rok z vročo vodo in milom po pravilnih postopkih!
 5. Z roko si ne dotikaš sluznice oči, nosa in ust!
 6. Opozarjaš druge, da se z roko ne dotikajo sluznice oči, nosa in ust!
 7. Kašljaš in kihaš v rokav ali v robec, ki ga potem zavržeš.
 8. Na zrak in na rekreacijo se odpraviš SAMO v primeru, da se dobro počutiš in nimaš simptomov bolezni!
 9. Ven se odpraviš SAM oz. v družbi z ljudmi s katerimi bivaš doma. Izven doma se NE DRUŽIŠ z drugimi ljudmi. Ob srečanju mimoidočih (če že res moraš govoriti z njimi) upoštevaš razdaljo 1,5 – 2m.
 10. Ko se vrneš domov, si umiješ roke!
 11. V trgovino greš sam! Za v trgovino si vnaprej pripraviš seznam najbolj nujnih potrebščin in v trgovini upoštevaš razdaljo med ljudmi 1,5 – 2m. V trgovini se zadržuješ kratek čas. Plačaš s kartico (ne z gotovino)!
 12. Ko se vrneš iz trgovine, si umiješ roke, artikle prebrišeš z razkužilom in zamenjaš oblačila – pereš jih na 90’C! Razkužiš tudi kljuke, vrečke iz trgovine, avtomobilske ključe, gsm, denarnico, volan in ročico v avtomobilu.
 13. Starih staršev NE obiskuješ! Njihovo stanje preverjaš po telefonu. Če zanje opraviš nakup v trgovini, vrečo z živili pustiš pred vrati in poskbriš, da z njimi NIMAŠ stika.
 14. Ne lotiš se nikakršne stvari, ki bi utegnila biti nevarna in bi te morebiti pripeljala do nesreče in poškodbe zaradi katere bi bila potrebna oskrba nujne medicinske pomoči!
 15. Za čiščenje in razkuževanje doma so primerna čistila, ki jih imaš doma. Po čiščenu prezračiš prostor in si temeljito umiješ roke – s toplo vodo in milom. Tkanine ob sumu na stik z okužbo pereš na 90 stopinj.
 16. Če si kadilec, je morda sedaj skrajni čas za opustitev kajenja. Potek bolezni je namreč pri kadilcih mnogo slabši!
 17. Uživaš sadje, zelenjavo, piješ dovolj tekočine, migaš in skrbiš za splošno dobro počutje&krepiš imunski sistem.
 18. Si zgled drugim!
 19. K enakemu ravnanju brez slabe vesti neprenehoma spodbujaš tudi druge!! Še posebej tiste, ki nimajo oz. ne uporabljajo socialnih omrežij in zato niso v stiku s tovrstnimi opozorili!
 20. Če občutiš tesnobo in ti je doma težko zdržat s samim seboj, POKLIČEŠ prijatelja ali pa enega izmed terapevtov, ki te dni ob določenih urah ponuja brezplačne terapevtske pogovore!

Spoštujte ukrepe in bodite dosledni. Le tako bomo skupaj zajezili epidemijo in preprečili tragedijo.