zdrava-hrana

Jesti zdravo ne pomeni, da je treba oropati banko, četudi v težkih ekonomskih razmerah. Sliši se nenavadno, vendar je res.

Ljudje pogosto menijo, da so le bogati prehranjujejo kvalitetno in zdravo. Vendar temu velikrat ni tako.

Maline februarja, organska mlada zelenjava iz Španije, zrnat organski kruh, ki so ga spekli Bolivijski menihi, ki niso nikoli gledali televizije, meso krav, ki so preživele čas v na gorskih planinah.

Poskušajte veliko pridelati sami seveda če imate možnost. Specite si  polnozrnat kruh doma .

Ali pa kupite od prijateljev, znancev, starih staršev, ki imajo vrt in pridelajo lastno meso/zelenjavo/sadje.

Lahko mislimo, da ni družine s skromnim proračunom, čedalje skromnejšem v današnjih časih, ki bi se lahko zdravo prehranjevala, ne da bi pri tem oskubila ves hišni proračun.

Velika napaka je, če mislimo, da zdrava hrana ogromno stane. Seveda, nekatera res, toda hitra nezdrava hrana je na dolgi rok še dražja. Ni zdrava, vsebuje pa tudi veliko kalorij, maščob, soli in sladkorja. Četudi je poceni, to ni dobra kupčija. Če ne drugega za našo dolgotrajno higieno zdravja.

Raje pojejmo manj in tisto bolj zdravo.

Hvaležno nam bo naše telo in tudi na kilogramih se bo poznalo. Ni potrebno pretiravat vendar če zamenjamo samo nekaj živil in jih dodamo na naš jedilnik smo s tem veliko naredili.

Tudi razkošna hrana ni tako zdrava, npr. cenjeni Kobe goveji zrezek je prepariran in mariniran ročno za skromno ceno 125 dolarjev. Super, povsod se bomo lahko hvalili, da smo jedli 125 dolarjev vreden zrezek toda še vedno ima maščobe in vaših arterij niti ne zanima, kje je meso preživelo svoj vek in v kateri fancy restavraciji ste ga zaužili.

Bistvo tega je, da je ne glede na porabo denarja vaš jedilnik in zdravo prehranjevanje lahko uspešno ali obupno!

Ker dandanes vedno več ljudi občuti finančno stisko in cene hrane brzijo v nebo, poglejmo kako jesti dobro in zdravo za manj denarja.

Poceni beljakovine

Jajca

Prvo pojdimo k beljakovinam. So ene najdražjih sestavin, ker vsi stremimo k uporabi živalskih beljakovin, vzreja živali traja dlje in dviguje njihovo ceno. Ironično pa imajo najbolj ekonomične zaloge živalskih proteinov najvišjo kvaliteto: jajca in mleko.

Beljakovine v jajcih in mleku so podobne proteinom v človeškem tkivu, zato jih telo zelo učinkovito izkoristi.

Čeprav cene rastejo, so jajca in mleko goveda poceni. Za primer kozarec mleka pride ceneje kot pločevinka vode.

Če imate možnost pojdite po mleko k najbljižjemu kmetu. Bo ceneje in še najbolj sveže.

Če pa izbirate v trgovini pa ni nujno, da se najbolj kakovostno mleko nahaja v najdražjih znamkah.

Preberite si malce teste na zvezi potrošnikov Slovenije oz. pijte tistega, ki vam je najbolj všeč.

Ni potrebno postati vegeterijanec ampak, če boste zamenjali en dan v tednu ( meso za jajca ) boste s tem prihranili, količina vnešenih beljakovin pa bo približno ista.

Kupujte sezonsko sadje in zelenjavo

Sadje in zelenjava

Priporočajo, da naj bi vsak zaužil na dan 4 do 5 čašic sadja in zelenjave. S tem bo telo dobilo vse potrebne hranilne snovi, vitamine in minerale.

Malce pomislite in ne kupujte malin sredi zime, da bi zadostili tej potrebi. Kupujte in jejte sezonsko sadje in zelenjavo. Je cenejša in vsebuje največ zgoraj naštetih snovi.

Čez poletje je dobra kombinacija tropsko sadje. Melone, lubenice. Pozimi jejte jabolka, pomaranče, mandarine skratka saj vidite na policah kaj je sveže in sezonsko kaj pa se je vzredilo v hladilnicah.

Kupujte tudi v večjih količinah in bodite pozorni na akcije. Vzemite si čas pri izbiranju kajti ko boste prišli domov in ugotovili, da ste v vrečo natrpali polovico gnilih in slabih jabolk ( primer.)

Fižol je zdrav

fizol

Spada v sam vrh hranil. Izbira je velika. Imajo ga radi otroci in odrasli samo pripraviti ga morate na tak način. Juhe, enolončnice, solate, tortilje, rižote, pašte.

Polovica čaše fižola na dan zmanjšuje nivo holesterola do 10% je pokazala nedavna raziskava.

Korenje in koleraba

korenje

Korenje vsebuje največ antioksidanta karotena, koleraba pa ima največ anti-rakavih sestavin od vse zelenjave. Slednji živili sta tudi poceni.

Sedaj že bolj vidite kam ciljam?

Največ boste prihranili, če ne boste kupovali tistega kar ne pojeste in ne potrebujete. Lačne oči naredijo veliko.

Za primer kupovanje 101 vrste ustekleničene vode z vsebovanimi kilogrami sladkorja je totalna neumnost in metanje denarja skozi okno. Ste kdaj prebrali etiketo kaj vse vsebuje tisti liter vode ?

Iz domače pipe vam teče zdrava voda vi pa jo kupujete ustekleničeno ?

To je kot bi kmet na planini kupoval sojino mleko in ga uvažal iz Argentine vsak dan pa namolze 500l mleka.

Jejte z glavo in si vzemite čas za nakupovanje. Dolgoročno boste zmagali na celi črti.

Zapravili boste manj denarja za hrano in vaše telo bo funkcioniralo bolje in dlje časa.

Dobrodošli so tudi vaši komentarji kako in kje še do bolj poceni zdrave hrane.