Linum usitatissimum– če prevedemo v Slovenščino pomeni lan ”zelo uporaben – najbolj uporaben”.

Slovi po eni najstarejših rastlin, ki so jih kadarkoli gojili. Uvrščamo ga v rod lanovk.

V naši ponudbi v trgovinah je na voljo ‘zlati’ in ‘rjavi’ lan. Velike razlike med njima ni pa vendar je zlati lan bolj nevtralnega okusa.

Strup se skriva v majhnih flaškah vendar ta pregovor pri Lanu ne velja. Majcena semena imajo nizko vsebnost ogljikovih hidratov, vsebujejo fitokemikalije,biotin, fitoestrogene, B vitamine, mangan, magnezij, omega 3 maščobnih kislin, antioksidante, vlaknine… skratka same pozitivne stvari.

Lekarniško mnenje o lanenem semenu: Je varno polnilno odvajalo pri kroničnem zaprtju, sindromu vzdraženega črevesja in divertikularni bolezni, ne pa razširjenem debelem črevesu in danki ter črevesnih zaporah. Kot blažilo njegove sluzi ščitijo vzdraženo sluznico prebavil, kot vroč obkladek pa pod zdravniškim nadzorom zdravijo površinsko omejene boleče kožne okvare (Špringer, 2003).

NAJBOLJ POMEMBNO JE, DA LANENO SEME PRED UPORABO ZMELJEMO V Kavnem mlinčku oz. kakšnem drugem mlinčku. Celih semen enostavno naše telo ne more absorbirati.

ZAPOMNITE SI PRAVILO, DA JE POTREBNO LANENO SEME UŽIVATI Z VELIKO TEKOČINE! V LITERATURI SMO ZASLEDILI, DA PRIPOROČAJO RAZMERJE 1:10

ENA ŽLICA LANENEGA SEMENA IN 10 ŽLIC VODE.

Priporočilo za uživanje iz članka o lanenem semenu iz svet-je-lep.com: vsebino 3 do 5 jedilnih žlic dajte v mlinček za kavo, zmeljite cca 8 sekund in s čajno žličko nesite v usta, kjer ga počasi in zelo dobro prepojite s slino – encimska razgradnja – in nato pogoltnite: Na ta način boste organizmu zagotovili optimalno absorbiranje in izkoristek tega čudovitega daru Narave človeku.

PREVENTIVA

Raziskava je potrdila, da laneno seme deluje preventivno pred obolelostjo za rakom, tudi rakom na prostati. Vir: Urology; 2001;58;47-52.

Kanadska raziskava 2010 je pokazala, da laneno seme niža krvni tlak. Beljakovine v semenu preprečujejo delovanje encima, ki povzroča zviševanje krvnega pritiska v žilah in zvišuje krčenje žil.

Laneno seme deluje zelo odvajalno s seveda zelo veliko zaužite tekočine. Zmleta semena v črevesju vežejo vodo in se ‘napihnejo’ s tem povečajo količino – volumen blata, pospešuje praznenje črevesja in peristaltiko. Najbolje seme deluje odvajalno, če ga uživate zjutraj na tešče z toplo vodo, mlekom, jogurtom, s kosmiči itd.. skratka pomembno je, da zaužijete zraven 10x več tekočine.

Prepoved pri uživanju lanenega semena.
Ne sme se uporabiti pri bolezenskih zožitvah v požiralniku, želodcu ali črevesju ter ob grozeči ali že obstoječi črevesni zapori ter akutni trebušni bolečini kateregakoli vzroka, denimo zaradi vnetja slepiča. Popiti se mora z zadosti vode ali čaja in ne v ležečem položaju. Ob uživanju snovi, ki nabrekajo, je posebno pomembno popiti do 2 litra tekočine čez dan, kar izboljša odvajalni učinek ter prepreči nastanek črevesne zapore in razvoj vetrov.

Sluzi ovirajo ali upočasnijo vsrkanje drugih zdravil, zato naj se le-ta vzamejo vsaj uro prej in uro po lanenem semenu, pri sladkornih bolnikih pa se lahko upočasni vsrkanje glukoze. Čezmerni odmerki lahko povzročijo primanjkljaj kalija, kar med drugim zveča delovanje srčnih glikozidov. Zdrobljena semena so visoko kalorična,100 gramov vsebuje 1960kJ ali 470 kcal, zato naj jih osebe s čezmerno težo užijejo cela. Škodljivi učinki med nosečnostjo in dojenjem niso znani, prav tako ne vpliv na upravljanje vozil in drugih strojev (Vir:  http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1520 ).

Priporočilo uživanja lanenega semena Pomurskih lekarn se glasi: Kot odvajalo se vzame pol jedilne žlice (5 gramov) celih ali sveže zdrobljenih, a ne zmletih semen, namočijo se v vodi in popijejo s kozarcem tekočine, med obroki dvakrat do trikrat na dan, zaužijejo pa se lahko tudi semena sproti zamešana v marmeladi.

Učinek se pojavi po 18 do 24 urah, če ga ni ali nastanejo bolečine v trebuhu, je treba zdravljenje prekiniti in se posvetovati z zdravnikom. Zaradi postopnega delovanja polnilnih odvajal se najboljši zdravilski uspeh pričakuje po 2-3 dneh. Otroci med 6-12 letom vzamejo polovico odmerka za odrasle, pred 6. letom pa se zdravijo le pod zdravniškim nadzorom. Kot blažilo za želodčno-črevesna vnetja se popije sluzasta tekočina, ki se dobi z namakanjem pol ali cele jedilne žlice semen 20-30 minut v poldrugem decilitru hladne vode.

Laneno seme razvije poln učinek šele po 2 do 3 dneh. Če se znaki vaše bolezni ne izboljšajo v 48 urah, morate obiskati zdravnika. Jemanje Lanenega semena opustite. Če se znaki vaše bolezni ne izboljšajo v 48 urah in se pojavijo bolečine v trebuhu, morate nemudoma obiskati zdravnika.

Če se stanje ob lokaliziranem vnetju na koži poslabša (večanje rdečine, gnojenje, odpiranje rane), morate nemudoma obiskati zdravnika.

 

PREVENTIVNI in BLAGODEJNI UČINKI UŽIVANJA LANENEGA SEMENA

–        Niža krvni tlak

–        Krepi imunski sistem

–        Ublaži vnetja

–        Prevenetiva pred rakavimi obolenji

–        Znižuje stres

–        Izboljša prebavo & odvajanje

–        Enakomerno uravnava krvni sladkor

–        V pomoč je pri hujšanju

–        In še bi lahko naštevali…

 

Dieto z lanenim semenom je odkrila dr. Johanna Budwig, nemška raziskovalka na področju kemije, strokovnjakinja na področju maščob in olj v letu 1951. Pred leti jo je na novo preučil Dr. Dan C. Roehm (Onkolog in kardiolog). Dr. Roehm pravi:”Ta dieta je ena najbolj uspešnih diet za zdravljenje raka na svetu”.

Dieta z lanenim semenom
V skledi – mešalniku zmešajte:
–  1 skodelico organske skute z manj maščobe (ne pretrde, lahko uporabimo tudi jogurt),
–  2–5 žlic hladno stiskanega lanenega olja,
–  1–3 žlice sveže mletih lanenih semen, ki ste jih že prej zmleli v mlinčku za kavo,
–  veliko vode
–  in ščepec kajenskega popra (ali čilija v prahu).

Mešanico si pripravite vsak dan in jo zaužijte na tešče. Ne pozabite na pitje zadostne količine vode.

Priporočila dr. Budwigove za boljše zdravje

1. Pijte veliko vode (najmanj 2 litra dnevno).

2. Ne pijte sladkanih gaziranih pijač in pijač, ki vsebujejo umetna sladila.

3. Pijte čim bolj sveže stisnjene sokove, lahko tudi z mlekom (frappe).

4. Za zdravo življenje pozabite na sladkarije.

5. Jejte sveže in sušeno sadje, polnovreden kruh, polnovreden riž in polnovredne testenine, da boste preskrbljeni z ogljikovimi hidrati.

6. Vsak dan jejte surovo sadje in zelenjavo (po možnosti pet barv).

7. Za oskrbo telesa s kvalitetnimi maščobami jejte koščičasto sadje, kot so orehi, lešniki, mandlji; koristna so tudi semena sončnic, buč in drugih rastlin.

8. Jejte sveže ribe (ne konzervirane), čeprav se zadnje čase vse več govori o vsebnosti težkih kovin v mesu ribe. Plave ribe vsebujejo dve pomembni omega-3 maščobni kislini, ki sta ključni za pravilno delovanje celice (EPA in DHA). To so ribe inčun, sardela, skuša, lokarda, palamida, tuna in losos (čeprav ni plava riba).

9. Jejte hrano, ki je zrasla v vašem okolju. Hrano, ki ni predelana, konzervirana, vse, česar človek s kemičnimi posegi ni pokvaril ali »deaktiviral« in spremenil v težko snov.

10. Čim več časa preživite na prostem, sončite se (pazite se najmočnejšega sonca julija in avgusta), če nič drugega sedite pri odprtem oknu. Tudi če ste bolni, vam bo sončenje koristilo.

11. Gibajte se, opravljajte fizične dela, zmerno se ukvarjajte s športom, sprehajajte se pol ure vsak dan.
12. Poskrbite za dovolj dolg spanec (7 – 9 ur).

13. Kot preventivo jejte svež kravji sir kupljen na tržnici (ali pakiran iz trgovine) in vanj dobro vmešajte žlico lanenega olja (lahko tudi z mešalnikom). Pazite, da po odprtju olja hranite v hladilniku (bodite pozorni na rok trajanja!).

14. Bolnikom ne prepovedujem mesa, razen če niso povsem brez moči. Sama ga ne jem. Iz Švice mi je nekdo pisal, da ve, da ne jem mesa, vendar to dovoljujem bolnikom. Odgovorila sem mu, da sem dobrosrčna. Mnogi si sploh ne predstavljajo življenja brez mesa, čeprav bi bilo bolje, da ga ne bi jedli.

Več o dieti proti raku z lanenim oljem in semeni si lahko preberete na:  http://www.altermed.org/vsebina/clanek.php?kat_id_parent=256&clanek_id=382

Skratka laneno seme je nepogrešljivo v zdravem prehranjevanju slehernega izmed nas.

Paziti je potrebno, da resnično zaužijemo veliko tekočine kajti v nasprotnem primeru nas bo ‘zaprlo’ in bo seme naredilo kontra učinek od želenega.  Naj spomnimo še na pomen gibanja in aktivnosti.  Zdravo pa je tudi laneno olje o tem pa več naslednjič.

Pa zdravo z naravo :)