Imate težave z zaprtjem in ste ves čas napihnjeni? Pridobivate odvečne kilograme, čeprav pazite na prehrano? Zaprtje prizadane zelo veliko ljudi, vendar se ga ne obravnava kot resen problem, kar pa je zmotno razmišljanje, saj neredna prebava lahko vpliva na druge zdravstvene zaplete. Zdrava prebava je bistvenega pomena za celotno zdravje našega telesa.

 

Kaj je zaprtje?

Zaprtje pomeni redko iztrebljanje majhnih količin blata, ki ga spremlja mučno napenjanje ali pa zasušitev oziroma zatrditev blata, ki ji pravimo zapeka. Zaprtje je pogosta težava, ki redko povzroči resne zaplete.

 

Vzroki zaprtja

Najpogosteje je vzrok za zaprtje sodobno življenje – napačna prehrana s pomanjkanjem vlaknin, nezadostne količine tekočine in fizična neaktivnost. Lahko je tudi posledica določenih bolezni, jemanja nekaterih zdravil, zlorabe odvajal, pa tudi stresa in spremembe okolja. Naše črevesje se ob vsem tem poleni in ne deluje tako, kot bi moralo. Dodaten dejavnik je hiter življenjski ritem, ko si stežka vzamemo čas za zajtrk in pozneje za obvezne dnevne obroke. Hrano ‘zmečemo’ vase, in tudi če začutimo, da je čas za obisk stranišča, ga zaradi pomanjkanja časa večkrat zatremo in prestavimo na pozneje. Rezultat? Zaprtje!

 

Prehrana, bogata z vlakninami

Za izboljšanje prebave lahko veliko naredimo že s spremembo prehrane – dodatkom vlaknin. Vlaknine so rastlinskega izvora, so neprebavljive za človeški organizem in so zelo koristne. V črevesju zadržujejo velike količine vode, kar poveča volumen črevesne vsebine in spodbuja gibanje črevesja. Črevesna vsebina ostane mehka, to pa omogoča preprosto izločanje. Količino vlaknin v prehrani lahko povečamo s tem, da redno vključujemo polnozrnate izdelke, sadje in zelenjavo. Za optimalno delovanje vlaknin moramo piti tudi dovolj tekočine. Dnevno je priporočljivo zaužiti najmanj 30 g vlaknin.

 

Zakaj izbrati indisjki trpotec ali psilium

Indijski trpotec prihaja iz Indije. Lupine njegovih semen so eno najučinkovitejših sredstev za lajšanje prebavnih težav in čiščenje črevesja. Psilium je izvrsten vir vlaknin – vsebuje jih skoraj 80%, ter se kot tak uporablja kot naravna podpora prebavnemu traktu. Vlaknine v indijskem trpotcu so vodotopne in zato v stiku z vodo nabreknejo. Ko vlaknina nabrekne, se ji znatno poveča volumen, kar pa vpliva na črevesno peristaltiko in vzpodbuja izločanje blata. Dodajanje indijskega trpotca k vsakodnevni prehrani lahko pripomore k ohranjanju zdravega črevesja.

Indijski trpotec je poleg vseh že naštetih ugodnosti tudi izvrsten za peko. Pogostokrat ga uporabljajo v brezglutenskih receptih, zaradi sposobnosti formiranja gela, kar preprečuje izsušenost brezglutenskih izdelkov.

Če torej trpite za glutensko intoleranco, ter ob enem radi kuhate in sprobavate nove recepte, je indijski trpotec čudežna sestavina, ki jo potrebujete. Izvrsten je za pripravo tort, kruha, palačink in celo smoothijev.

Krvni pritisk in spremembe življenjskega stila
Napihnjenost, plini, zaprtje, prebavne težave in hemoroidi