Ste vedeli, da ima okoli 41 milijonov Američanov bolezni srca in ožilja?

Ogroženih je vedno več žensk.

Po statistikah umre zaradi bolezni srca in ožilja več ljudi kot pa zaradi rakavih obolenj. Dobra novica pa je, da 5 sprememb v življenju privede do zmanjšanja obolevnosti za bolezni srca in ožilja kar za 92%. Ti procenti niso izmišljotina vendar jih dokazuje Švedska študija v kateri so proučili 24.000 tisoč žensk.

Kaj pa morate storiti, da boste znižali riziko za obolenja srca in ožilja?

1.      Omejiti vnos alkohola na normalne vrednosti

2.      Uvesti način zdrave prehrane in omejiti vnos nasičenih maščob

3.      Redna dnevna telesna aktivnost

4.      Vzpostaviti normalno telesno težo

5.      Prenehanje kajenja

Poskusite počasi in vztrajno spreminjato svoj življenski slog z upoštevajočimi zgornjimi zdravimi spremembami.

Svetujemo pa Vam uvajanje malenkosti, ki priporomorejo k vašemu zdravemu načinu življenja predvsem pa preventivi pred obolenji bolezni srca in ožilja:

PITJE ZELENEGA ČAJA


Zdravilni napitek vsebuje naboj antioksidantov, ki znižujejo slab holesterol in krvni tlak.

Napitek si pripravite za cel dan tako, da ga skuhate večjo količino. Ohladite in napolnite steklenico, ki jo cel dan nosite s seboj.


ZAČNITE BRATI HRANILNE VREDNOSTI – ETIKETE NA ŽIVILIH

Ne dovolite, da maščoba predstavlja več kot 30% zaužitih dnevnih kalorij. Poskrbite, da uživate predvsem ‘zdravo’ maščobo ( avokado, ribe, oreški, temna čokolada, olivno olje…)

Izogibajte se industrijsko predelani hrani kjer se nahaja ogromno nezdravih-nasičenih maščob, ki holesterolizirajo vaše telo ( slaščice, prigrizki, ocvrtki, procesirana hrana…)

ZGLEDUJTE SE PO ITALJANSKI KUHINJI oz. MEDITERANSKI

Olivno olje je bistvo uporabe zdravih maščob. Študije kažejo, da je olivno olje bogato z antioksidanti kateri delujejo preventivno pred rakavimi obolenji in ščiti pred Alzheimerjevo boleznijo. Zamenjajte margarino, maslo in sončnično olje z olivnim. Hladno stiskano-extra deviško bo dolgoročno prineslo veliko zdravja v vašo hišo.

POVEČAJTE URE SPANCA

Ste konstantno utrujeni, nenaspani, potrebujete občasni popoldanski spanec… potem imate gotovo deprivacijo spanja. Odrasli potrebujemo od 7 do 8 ur kvalitetnega spanca za normalno zdravo funkcioniranje. Vsaka dodatna ura spanja pa znižuje poapnenje žil. Deprivacija spanja pa privede do sproščanja stresnih hormonov kateri zožujejo arterije in povzročajo vnetja in dolgoročno okvarja žilni sistem.

ZVIŠAJTE VNOS VLAKNIN

Polnozrnat kruh, testenine, piškoti, žitarice, surovo sadje in zelenjava, rjav riž, .. zdravje zdravje zdravje. Prebava, počutje in krvnožilni sistem Vam bodo hvaležni. Na dan zaužijte od 25g do 35g vlaknin.

POJEJTE VEČ RIB


Poslužujte se predvsem svežega ulova iz jadranskega morja. Preverite poreklo rib kajti vedno več jih prihaja iz onesnaženih gojilnic oz. delov onesnaženega sveta. Umestite ribe na vaš jedilnik vsaj 1x tedensko. Omega 3 maščobe Vas bodo ščitile.

ZAČNITE SVOJ DAN Z SVEŽE STISNJENIM SOKOM

Sokovnik, pasirnik, mixer, mečkalec skratka sok si lahko pripravite na 1001 način. Hitro, ugodno in predvsem z izbiro sezonskega sadja.  V kolikor ste ležerni si sok  pripravite zvečer, posadite v hladilnik in zjutraj z užitkom popijte.

HODITE VSAJ 20 MINUT DNEVNO

2 URI IN POL NA TEDEN HOJE in GIBANJA zmanjšuje riziko za obolenja srca in ožilja za eno tretjino.  Dobro učinkuje tudi na preventivo diabetesa.

ELASTIČNOST ARTERIJ

Fleksibilnost telesa je pomemben dejavnik do zdravih arterij. Japonska študija dokazuje, da 15 minutno raztezanje na dan ohranja elastične arterije, mišice in tkiva. Yoga saves J

ČESEN, RDEČE VINO ZELENJAVA, SADJE in ZAČIMBE


Naravni antibiotik, vino v zdravih mericah ob obroku (kosilo ali večerja) polno z antioksidanti in spicy začimbe tudi pripomorejo k ohranjanju srčnožilnih dejavnikov. 50% ali več dnevnih obrokov naj vključujejo kalčki, zelena zelenjava, brokoli, korenje, cvetača itd..

ZDRAVI PRIGRIZKI

Namesto hitrih nezdravih prigrizkov začnite uživati oreške. Vsebujejo veliko hranil, vitaminov in predvsem zdrave maščobe. Vendar ne pretiravajte količinsko kajti, če jih boste zaužili veliko bo kar kalorična bomba za vaše kilograme :)

PRENEHAJTE SE ŽIVCIRAT

Eden glavnih vzrokov dolgoročnega stresa je, da poskušamo živeti tako kot želijo svojci in družba. Premalo pa upoštevamo lastne želje in potrebe ter željo po svojem življenskem slogu. Preživljajte čas z ljudmi in prijatelji kateri Vas ne obremenjujejo v negativnem smislu. Nihče ne bo poskrbel za vašo srečo razen vas.

Poskusite z meditacijo, če za slednjo nimate časa pa enostavno zaprite oči za 5 do 10 minut in se osredotočite na počasno globoko dihanje. Znižali boste stres in napetost.

DRUŽITE SE


Ohranjajte dobre stike z bližnjimi, prijatelji skratka ljudmi, ki jih imate radi. Emaili, facebook, sms in twitter ne štejejo. Pozabljate se družiti, hoditi ven, kramljati ob dobri pijači in jedači, sprehajat v naravi. Odstranite se malo od računalnika, če ne boste kaj kmalu izgubili stik z realnostjo.

VITAMIN D in RIBJE OLJE

Preventiva srčnožilnih obolenj z multivitaminskimi pripravki je dokaj slabo podprta z dokazi. Znanost potruje s kliničnimi študijami dobre vplive na srce in ožilje le z dvemi dodatki. To sta vitamin D (zdravo izpostavljanje soncu) in ribje olje bogato z omega 3 maščobnimi kislinami. Le te stabilizirajo srčni prevodni sistem, nižajo krvni tlak in slab holesterol, upočasnjujejo poapnenje arterij in sistemsko vnetje. Nedavna Italjanska študija je dokazala visoko uspešnost ribjega olja v preventivi srčnožilnih obolenj.

ZNIŽAJTE VNOS SLADKORJA

Ljudje, ki na dan zaužijejo več kot 75g fruktoze ( dve do tri sladke pijače – industrijsko pripravljene ) imajo kar 90% možnosti, da bodo dolgoročno v prihodnje imeli povišan krvni tlak.

Za zaključek bi poudarili, da ni le hrana in zdrav življenski slog ključ do zdravega srca in ožilja. Velik delež pripomorejo k vaši usodi tudi dedni dejavniki in pa predvsem pozitivna oz. negativna naravnanost v življenju.

Nasmejte se kdaj pa kdaj in že boste videli pozitivne spremembe na obzorju.

Manualna terapija
Vaje za vrat, ki jih lahko delamo tudi kadar imamo bolečine v vratu