Nizke temperature in hladen veter zunaj, suh in topel zrak v notranjih prostorih – takšna temperaturna nihanja in pomanjkanje vlage v zraku sta pozimi velikokrat vzrok za izsušeno in razpokano kožo.

 

Predvsem koža obraza je zimi izpostavljena najbolj, pogosto pa se pojavlja  tudi suha in razpokana koža na komolcih in kolenih.

Naša koža zato pozimi potrebuje posebno pozornost in skrb. Najbolj ji pomagamo, če jo primerno navlažimo z naravnimi izdelki. Že pripravljeni negovani izdelki, ki jih lahko kupimo v trgovinah, so namreč običajno polni sintetičnih snovi in škodljivih dodatkov, za povrh pa še cenovno zasoljeni. Čista naravna živila so zato veliko boljša izbira, iz njih pa lahko izdelamo tudi domače izdelke za nego.

Rastlinske maščobe

Za vlaženje kože pozimi so najbolj primerna rastlinska olja in masla, ki ne vsebujejo le zdravih maščob, temveč tudi različne snovi, ki delujejo antioksidativno. Antioksidanti dodatno negujejo kožo, saj zavirajo procese staranja kože, zmanjšajo odmiranje kožnih celic in kožo globinsko nahranijo.

 

Izbira rastlinskih izdelkov, ki jih lahko za takšno nego uporabimo, je velika, ponuja pa se kar iz domače kuhinje. Že olivno olje je na primer bogat vit nenasičenih maščobnih kislin in vitamina E, ki deluje kot antioksidant. Primerno je predvsem za nego suhe in razpokane kože na dlaneh.

Z vitaminom E je še bolj bogato arganovo olje (vsebuje ga kar dvakrat več), ki ga najdemo tudi v mnogih kozmetičnih izdekih. Primerno je za nego kože na obrazu, še posebej za suho problematično kožo, hkrati pa je okusno in uporabno v kulinariki.

Vonj po kokosu

Po kokosu bomo dišali, če se bomo pri negovanju odločili za hladno stiskano kokosovo olje. To se odlikuje predvsem po svojih antibakterijskih in antivirusnih lastnostih. Sestavlja ga predvsem lavrinska maščobna kislina, ki je tudi glavna sestavina materinega mleka. Pri temperaturah pod 23°C je kokosovo olje v trdnem stanju, nad to temperaturo pa se začne topiti in je zato nadvse primerno za izdelavo različnih negovalnih krem ali masažnih ploščic. Ob stiku s kožo namreč postane mehko in mazljivo.

Uporabljamo ga za nego suhe kože po vsem telesu, tudi obrazu, odlično pa je tudi kot maska za lase. Tudi lasje namreč pozimi potrebujejo dodatno nego, saj jih suh zrak in mraz izčrpata podobno kot kožo. Lase v ta namen prepojimo s stopljenim kokosovim oljem, pustimo delovati nekaj ur in nato dobro speremo.

 

Vonj po čokoladi

Bogato s kakovostnimi maščobami, ki kožo hranijo in vlažijo, je tudi kakavovo maslo. Cenjeno je zaradi svojega omamnega vonja po čokoladi, nežne mazljive teksture in visoke vsebnosti antioksidantov. Prav vsebnost antioksidantov tudi preprečuje, da bi kakavovo maslo postalo žarko – hranimo ga lahko tudi do pet let, pa bo še vedno uporabno in enako dišeče. Kakavovo maslo se začne topiti kasneje kot kokosovo olje, pri temperaturah okrog 35°C. Na kožo se zato najlepše nanaša tik po tuširanju oz. kopanju, ko je ta topla, primerno pa je predvsem za nego kože na telesu, ki jo naredi mehko, voljno in dišečo.

Ob redni uporabi lahko zmanjša tudi vidnost brazgotin in strij, zato ga rade uporabljajo nosečnice. Manj primerno je za problematično in že po naravi mastno kožo obraza, ker lahko pore še dodatno zamaši.

 
[wp_ad_camp_1]

Konopljino olje

Hladno stiskano olje iz semen jedilne konoplje je pravi hit v prehrani, s pridom pa ga lahko uporabljamo tudi za zunanjo nego kože. Vsebuje namreč omega-3 in omega-6 maščobne kisline v idealnem razmerju.

Pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin je namreč lahko vzrok za suho in razpokano kožo, pa tudi za resnejše težave, kot so ekcemi, psoriaza in različna kožna vnetja. Vse te težave blaži konopljino olje, poleg tega pa pospeši tudi zdravljenje opeklin in drugih kožnih poškodb. V ta namen ga lahko uporabljamo tako lokalno z zunanjim nanosom, kot z rednim uživanjem žličke ali dveh na tešče.

[wp_ad_camp_1]

Skrb za kožo namreč nikoli ni le stvar zunanje nege.

Suho in poškodovano kožo je potrebno negovati celostno, tudi od znotraj navzven. Kokosovo olje, kakavovo maslo, konopljino olje in druge rastlinske maščobe se pri tem ponovno izkažejo – prav vse so lahko namreč ne le užitna, temveč tudi okusna sestavina v domači kuhinji.