Njivsko preslico (Equisetum arvense) uvrščamo med zdravilne rastline. Raste na ilovnatih tleh po vsej Sloveniji. Zraste tudi do 60cm visoko.

Veliko sorodnih vrst je strupenih zato je ne nabirajte brez predznanja oz. tistih, ki za 100% poznajo pravo njivsko preslico.

Najnevarnejša je močvirska preslica (E. palustre, vsebuje alkaloid palustrin).

Del, ki se uporablja je zelena zel. Njivska preslica vsebuje ogromno:

– Silicija,

– Akonitno in oksalno kislino,

– Kremenčeve kisline,

– Kalcij in kalij,

– Raznorazne soli,

– Saponine (Saponin slovi kot dober antiseptik in pospešuje celjenje ran)

– Flavonoide (So sekundarni rastlinski metaboliti in najbolj poznani po antioksidativnem delovanju. Flavonoidi so pogosto imenovani tudi
bioflavonoidi, saj je večina flavonoidov biološkega izvora. Flavonoide najdemo v agrumih, jagodičevju, ginko bilobi, čebuli, peteršilju, stročnicah, čaju (predvsem v belem in zelenem čaju),  rdečemu vinu, navadnemu rakitovcu in v temni čokoladi (70% ali več kakava).

Od maja do avgusta nabiramo neplodna zelena stebelca njivske preslice. Njivska preslica je že dolgo znana kot rastlina, ki zdravi bolezni sečil. V starem veku so z njo ustavljali kri, v srednjem veku pa so zdravili drisko, kašelj, protin in kamne. Stebelca posušimo v senci na prepihu. Če so rastline pravilno posušene, obdržijo zeleno barvo (Kmeckiglas.com).

Slovenska odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlin jo razvršča v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

ČAJ IZ PRESLICE:

Dve čajni žlički zeli njivske preslice prelijemo z 250 ml vroče vode, pustimo stati 30 minut in precedimo. Čaj pijemo trikrat na dan po eno skodelico več tednov (Bodieko.si)

V približno 1,5 dl zavrele vode vsujemo dve žlički njivske preslice, pustimo vreti 5 minut in po 10–15 minutah precedimo (Mojezdravje.dnevnik.si)

Njivska preslica lajša tegobe povezane s krčnimi žilami in popokanimi kapilarami. Čaj iz preslice, ki ga grgramo, pa blaži vnetja ustne sluznice (Rtvmaribor.si)

Odmerek za odrasle
Približno poldrugi deciliter kropa se prelije čez dve žlički (2g) njivske preslice, naj vre 5 minut in po 10-15 minutah precedi. Nekateri avtorji
priporočajo pripravo prelivka, tedaj se preslica namaka v hladni vodi 10-12 ur, preden se precedi. Če ni drugače predpisano, se skodelica
sveže pripravljenega napitka popije trikrat na dan med obroki.

Obkladki se pripravijo iz 10g droge v litru vode, kopeli pa iz dveh prgišč v litru vode za polno kad (Pomurske-lekarne.si)

Izpiranje sečil je prepovedano pri edemu oziroma zastoju vode kot posledici oslabljenega delovanja srca in ledvic. Pri vsakem zdravljenju z izpiranjem je treba popiti dovolj nadomestne tekočine.

Stranski učinki in strupenost
Niso znani. Sorodna močvirska preslica lahko povzroči hudo zastrupitev pri rastlinojedih živalih, zlasti še konjih, bolezenski  znaki pa imajo vse značilnosti akutnega primanjkljaja vitamina B1 in se kažejo kot izguba gibalne usklajenosti.

Prepovedi in opozorila
Vpliv na opravljanje vozil in medsebojno delovanje z drugimi zdravili nista znani. Izpiranje sečil je prepovedano pri edemu oziroma zastoju vode kot posledice oslabljenega delovanja srca in ledvic. Pri vsakem zdravljenju z izpiranjem je treba popiti dovolj nadomestne tekočine. Drogo hranite na temnem in suhem ter temperaturi, nižji od 25 stopinj C.

Lekarniško mnenje
Kot šibak diuretik preslica blago žene na vodo in je v pomoč pri oteklinah zaradi poškodb ter za izpiranje vnetih sečil in ledvičnega peska, zunanje pa za negovalne namene. Mislimo seveda na njivsko preslico, ne pa močvirsko ali katerokoli drugo strupeno, s katerimi je preslična droga večkrat ponarejena (Špringer, 2003).

Preslica pri določenih oblikah tuberkuloze pomaga izolirati bolezenska žarišča v pljučih. Raziskave so pokazale, da topna kremenčeva kislina pospešuje nastanek levkocitov in tako stimulira obrambne mehanizme telesa, kar nedvomno podpira naravne procese zdravljenja tuberkuloze. Vpliv preslice je pomemben tudi pri bronhialnih težavah ter pri revmi in podagri (Eduwiki.si)

ZELIŠČNA RABA:

V ljudski medicini je znano, da njivska preslica ustavlja krvavitve, krepi presnovo in delovanje ledvic. Fitoterapevti jo priporočajo pri
krhkih kosteh in blagih krčih. Pomaga tudi pri ozeblinah na prstih rok in nog, revmi ter putiki.

Obkladke pripravimo iz 10 g rastline v litru vode, kopeli pa iz dveh prgišč v litru vode za polno kad.Kopel iz njivske preslice si naredimo tako, da 100 g posušene preslice namakamo eno uro v vroči vodi, precedimo in damo vodi za kopel.