Imate povišan holesterol, kardiomiopatijo, visok krvni tlak, srčnožilne bolezni?

Živite nezdravo, se ne morete upreti nezdravi hrani in zato trpi vaše telo? Čas je, da spremenite svoj način življenja! Tudi v primeru če težav ne čutite, je prav da preventivno zaščitite svoje telo.

Glavni vzrok za zgoraj omenjene težave je vsekakor nepravilna prehrana. Jedilnik sodobnega človeka, ki vsebuje prevelike količine nasičenih maščob in hrana, ki je pripravljena hitreje, kot traja vaša najljubša nanizanka, vašemu telesu vsekakor ne prizanašata.

Maščobe, ki jih najdemo predvsem v mesu, maslu, siru in mleku, nam lahko kar hitro povzročijo višji nivo holesterola in na dolgi rok celo težave s srcem. To pa seveda še zdaleč ne pomeni, da so vse maščobe slabe.

Esencialne maščobne kisline namreč človek nujno potrebuje za normalno delovanje telesa. To so kisline, ki jih naše telo ne more proizvajati samo, zato jih moramo prejeti s hrano. Poznamo dve skupini esencialnih maščobnih kislin, in sicer omega-3 in omega-6 maščobne kisline.

Omega-3 nenasičene maščobne kisline se nahajajo predvsem v morskih živalih, školjkah in nekaterih rastlinah. Z omega-3 so bogate: tune, sardine, losos, postrvi in ostrige, omega-6 pa najdemo predvsem v oljih. In prav nekatera rastlinska olja imajo odlično ravnovesje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami.

Eno od teh je orehovo olje, ki v zadnjem času močno pridobiva na popularnosti. Vsebuje namreč ogromno nenasičenih maščobnih kislin, vitamine in minerale. Ima veliko pozitivnih učinkov na telo pri zunanji in notranji uporabi. Orehovo olje je odlično za zdravo kožo in lasišče, lahko ga tudi zaužijemo in je zelo učinkovito pri hujšanju.

zdravo orehovo olje

Ker ima zelo veliko vsebnost nenasičenih maščobnih kislin, deluje kot zdravilo za vse težave (npr.: visok tlak, povišan holesterol, visoka vsebnost trigliceridov, debelost, težave s srcem,….). »Zlata tekočina«, kot nekateri imenujejo orehovo olje, torej svojega imena ni dobila zgolj po lepi zlato-rjavi barvi, ampak tudi zaradi številnih, znanstveno dokazanih pozitivnih učinkov.

V eni izmed raziskav ameriške univerze Penn State, pod okriljem znanstvenice dr. Sheile G. West, so se odločili preizkusiti učinke orehov in orehovega olja na stres. Rezultati so pokazali, da sta prehrana iz orehov in orehovo olje močno znižala tako krvni tlak v stanju mirovanja, kot tudi krvni tlak v stresnih situacijah. Raziskavo so kasneje potrdile tudi številne druge študije o učinkih takšne prehrane.

Zanimivo in zdravo je tudi laneno olje, vsebuje namreč velike količine omega-3 in omega-6 maščobnih kislin in ima blagodejen učinek na celotno telo. Uporablja se za pripravo hladnih jedi (solate), ali kot dodatek k kuhanim. Dodamo ga lahko tudi k beljakovinskim napitkom, jogurtom ter drugim mlečnim izdelkom.

zdravo laneno olje

Odlično vpliva tudi na krvni obtok, presnovo, zniževanje krvnega tlaka, imunski sistem, ugodno vpliva tudi na težave z neplodnostjo in je zelo idealno za čiščenje telesa, saj odvaja strupe. Še posebej je priporočljivo za ljudi, katerih jedilnik ne vsebuje dovolj ribjih izdelkov. Laneno olje je s svojo sestavo namreč glavni vir omega-3 in omega-6 maščobnih kislin, ki jih telo preprosto ni sposobno samo proizvajati, hkrati pa jih močno rabi za svoje delovanje.

V Sloveniji je zelo popularno bučno olje s svojimi pozitivnimi učinki predvsem na prostato, je vsakdanji dodatek k solati številnih ljudi. Žal pa se ti učinki rastlinskih olj kar hitro izgubijo ali celo izničijo ob uporabi nekvalitetnih semen in neprimernem načinu predelave.

Sušilnice semen, manj kvalitetna – uvožena semena in nepravilna predelava so zgolj nekatere bližnjice, ki se jih poslužujejo številni oljarji v iskanju dobička in pospešitvi procesa.

bucno olje

Sušenje semen na svežem zraku, uporaba domačih semen in gojenje brez pesticidov so zgolj nekatere prednosti, ki dajo dodatno vrednost olju.

OLJČNO OLJE

Zakaj olivno? Zakaj oljčno?  Zakaj oliva?

Zakaj oljka? Olje iz oliv, ki rastejo na Oljki?

Oljke slovijo kot mogočne, zdravilne, in simbolne!

Ja.. komplicirano pa vendar nepomembno, vsi vemo, da je olje iz oliv.

Bolj pomembno je iz kakšnih oliv, kje, kako so vzgojene, obrane, stisjene, shranjene itd..

Stara prispodoba pravi, da je trta kot ljubica in oljka kot mati.

Golobica, ki je v kljunu imela zeleno oljčno vejico in jo prinesla na noetovo barko je pomenila življenje. Ko pogledamo malce zgodovino vidimo, da so že stari grki s spletenim vencem iz oljčnih vejic kronali zmagovalce.

V sredozemlju je oljka že od nekdaj pomembna rastlina v ljudskem zdravilstvu.

Večina izmed Vas je takih, da gre v trgovino in vzame prvo steklenico olivnega olja, po možnosti najcenejšega, po možnosti tistega z najlepšim dizajnom. Za vrhunski okus, vonj in naše zdravje pa je važno le eno.

Vsebina sijoče steklenice oljčnega olja. Slovenska ekstra deviška olivna olja se uvrščajo po kvaliteti v sam svetovni vrh.

Proizvesti tako vrhunsko oljčno olje pa je umetnost. Znanje se prenaša iz roda v rod in mnogo let je potrebnih za vrhunski izdelek.

S pravo izbiro olivnega olja jedi zelo izboljšamo, predvsem njihov okus in jim dodamo dodatno ‘zdravo vrednost’

Ste vedeli, da je olivno olje lahko prijetno mehkega okusa, trpko, ostro, dišeče, različnih okusov (pomaranče ali limone)…v kolikor ste gurman in osveščeni o mediteranski zdravi prehrani, potem so Vam te stvari že znane.

Oljčno olje z okusom limone se uporablja za ribe, solate, ostalo zelenjavo, določene sladice…

Olivno olje z okusom pomaranče se uporablja v jedeh na žlico, mesu in sladicah.

Znanje, zgodbe, recepti in različni načini uporabe oljčnega olja se že dolgo prenašajo iz generacije v generacijo.

Mediteranska ljudstva tradicionalno vsakodnevno uporabljajo ekstra deviško oljčno olje v prehrani za lajšanje manjših zdravstvenih tegob, nego kože in pri prebavnih motnjah.

Šele v zadnjem času pa na dan prihajajo rezultati raziskav o vplivih oljčnega olja na človeško zdravje.

Rezultati in povzetki večjih raziskav kažejo, da glavne pozitivne lastnosti uživanja ekstra deviškega oljčnega olja varujejo in ščitijo organizem pred:

–          Možgansko kapjo in srčnim infarktom

–          Sladkorno boleznijo

–          Nekaterimi vrstami raka

–          Debelostjo

–          Zvišanim holesterolom

Največja proizvajalka oljčnega olja na svetu je Španija. V številu raziskav in študij o oljčnem olju ravnotako vodi Španija.

Njihove univerze, raziskovalni centri, društva in inštituti pa nesebično delijo rezultate raziskav z vsemi ostalimi.

oljcno olje

Opisali bomo nekaj glavnih raziskav in odkritij:

Študija, ki je potekala 28 let in jo je vodil profesor Edward Escrich iz medicinske fakultete v Barceloni dokazuje, da je pri tistih, ki so uživali ekstra deviško oljčno olje pojavnost raka dojke manjša. V kolikor pa se je rak razvil, so bile te oblike raka manj agresivne.

Predimedova makro študija v kateri so sedem let odkrivali učinke mediteranske diete na primarno preventivo kardiovaskularnih bolezni so ugotovili, da oljčno olje in ostale komponente mediteranske prehrane znižajo pojavnost sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka, depresije in srčnožilnih bolezni.

Slednje ugotovitve potrjuje tudi študija treh mest iz Francije v kateri pa se bodo v prihodnje osredotočili raziskovati povezave med oljčnim oljem in parkinsonovo boleznijo.

Jose Lopez Miranda iz univerze v Cordobi je prišel do pomembnega odkritja. Oljčno olje v našem telesu pozitivno učinkuje na žilni endotelij – notranje stene žil in varuje pred oksidativnimi spremembami ter zmanjšuje vnetne procese.

Vse raziskave zaključujejo , da so nadaljnje študije o oljčnem olju in mediteranski prehrani nadvse pomembne saj se odkriva in dokazuje vedno več pozitivnih vplivov na človeški organizem.

Raziskovalci poudarjajo, da je ekstra deviško oljčne olje zdravo predvsem v preventivi bolezni sodobne družbe in to je skrajni čas, da zamenjate vse nezdrave maščobe za zdrave (ekstra deviško oljčno olje).