»Par v svojih poznih 50-ih letih sedi zvečer pred televizijo in gleda večerna poročila.

Naenkrat njega začne močno stiskati za prsnico. Zmanjkuje mu zraka. Nakar pade po tleh in negibno obleži.


Njo zagrabi panika. Skoči za njim in ga skuša prebuditi. Nič. Ne ve kaj mu je.

Hitro steče po telefon in pokliče 112 (reševalce). Ko že drugi osebi na drugem koncu telefonske linije natančno opiše dogodek, končno izve, da gre najverjetneje za srčni zastoj, da so reševalci na poti in da ga naj čim prej začne oživljati.

Odloži telefon. Kaj zdaj? Kako oživljati?

Skuša se spomniti, kaj so se učili na tečaju za vozniški izpit, vendar je tudi od tega minilo že nekaj desetletij.

Je pa videla na televiziji, tudi že nekaj časa nazaj, verjetno na kaki seriji, da je treba pihati v usta in nekako z rokami stiskati prsni koš.

Kako že? Obotavlja se. Ne ve kako bi začela in ne želi mu s svojim ravnanjem narediti še več škode.

Zato raje čaka. Bodo kmalu prišli profesionalci in oni znajo kako se prav lotiti. Minute minevajo. Nakar zazvoni na vratih. Končno reševalci! Prihrumijo v sobo. Ne more gledati. Skušajo ga zbuditi, vendar nič.

Raztrgajo majico, na gole prsi mu prilepijo dve elektrodi, začnejo oživljati. Trudijo se več minut, dajejo mu infuzije, stresajo ga z električnimi škoi, vendar na monitorju naprave, do katere vodita elektrodi vedno isto. Ravna, nema črta. Gospoda ni več.«

Podobni scenariji se v naši mali državi dogajajo nekajkrat dnevno, vendar imamo do njih navadno mačehovski odnos in nas pustijo hladne. Dokler se podobno ne pripeti komu od naših bližnjih ali znancev o pomembnosti znanja TPO (temeljnih postopkov oživljanja) sploh ne razmišljamo.

Če bi vi bili v podobnem položaju, kot gospa v zgornji zgodbici, bi znali prav reagirati? Bi znali dajati umetno dihanje in stiske prsnega koša?

Ključne so prve minute takoj po dogodku. Se pravi da bi oboleli imel najboljše možnosti preživetja, če bi oseba, ki je takrat v njegovi bližini znala prav odreagirati in mu nuditi ustrezno pomoč.

Z izvajanjem zaporedja temeljnih postopkov oživljanja lahko  preprečimo okvare, dokler ne odpravimo vzroka za zastoj srca.


Na ta način lahko oživimo navidezno mrtvo osebo, ki pogosto naprej živi normalno življenje brez hujših zdravstvenih posledic. Ob tem je nujno hitro in pravilno izvajanje vseh postopkov oživljanja.

Ti postopki sestavljajo verigo preživetja. Ključni členi verige, ki jih lahko izvaja vsakdo izmed nas z minimalnim znanjem, so stiski prsnega koša in dajanje umetnega dihanja ter čimprejšnja defibrilacija (šok elektrike z defibrilatorjem).

Defibrilacija je najuspešnejša, če se jo izvede znotraj prvih 4 – 5 minut po srčnem zastoju – reševalci so zmožni v tako kratkem času prispeti do ponesrečenca le v izjemnih primerih in le v urbanih naseljih.

Laični očividci pa so na mestu dogodka in lahko pomagajo veliko prej!

V ta namen so bili razviti enostavni, varni avtomatski defibrilatorji (AED), ki se v vse večjem številu pojavljajo tudi v Sloveniji.

Vendar kje so AED-ji in kako do njih?

Večina ljudi se verjetno sploh ne zaveda prisotnosti te življenje-rešujoče aparature v njihovi okolici. V ta namen je skupina študentov Medicinske fakultete v Ljubljani zbrala podatke o lokacijah AED po celotni Sloveniji ter izdelala interaktivni zemljevid, ki je dostopen vsem preko spleta na www.aed-baza.si

AED-ji so v prvi vrsti namenjeni uporabi s strani laikov.


Vendar kljub temu, da v Sloveniji beležimo več kot 550 naprav, je bila njihova uporaba pičla. Zgled je Koroška regija, kjer Koronarni klub Mežiške doline aktivno spodbuja Korošce, da se udeležujejo tečajev TPO z uporabo AED. Tako se lahko po več letih prizadevanja in truda pohvalijo s kar dvajsetimi uporabami AED s strani laikov in tremi rešenimi življenji!

Razloge za slabo uporabo AED s strani laične populacije lahko iščemo na več področjih: ljudje naprave ne poznajo, ne vedo kje se nahaja, naprava na mestu namestitve ni označena, je zaklenjena …

Glede na korist, ki jih AED-ji prinašajo, bi morali biti tako pogosti in poznani kot gasilni aparati, ali vsaj nameščeni na vidnem mestu, primerno označeni in dostopni vsakomur in to 24 ur na dan.

S klikom na spodnjo povezavo najdete vprašalnik. Če »poklikate« 26 vprašanj nam boste pomagali pri pridobivanju okvirne slike, kaj sli mislimo ljudje na južni strani Alp o AED.

VPRAŠALNIK:

http://www.aed-baza.si/index.php?option=com_jquarks4s&view=survey&id=3&Itemid=121

 

Tri preproste vaje za povečanje gibljivosti zgornjega dela hrbta
Sindrom karpalnega kanala - ne hvala!