vnetje nozniceNajbolj običajni simptomi vključujejo izcedek, neprijeten vonj, srbenje, bolečine in pekoč občutek v vagini.

Ti simptomi povzročajo, da nemirno posedate in da imate vedno občutek, da “tam spodaj” nekaj ni v redu.
V primeru, da simptomi postanejo močnejši lahko resno vplivajo na kvaliteto življenja, še posebej ljubezensko, ker lahko spolni odnos postane zelo neudoben in celo boleč.

Pekoč občutek v intimnem predelu je pogosto znak za vnetje ali infekcijo.

Povzročajo jo:

– bakterijska vaginoza
– sor (tudi znan kot glivična infekcija ali kandida),
– močni detergenti, losjoni, vaginalna razpršila, peneče kopeli itd. Takšne vrste proizvodov pogosto vsebujejo dražeče snovi in alergene, ki lahko povzročajo pekoč občutek takoj po nanosu.
– menopavza – pomanjkanje estrogena povzroča tanjšanje in krčenje vaginalnega tkiva in pomanjkanje lubrikanta, ki je potreben za neboleče spolno občevanje. To lahko povzroči trenje med penetracijo in vnetje, saj tkivo ni več elastično in debelo, kot bi bilo pri višji ravni estrogena.
– Oboje, pomanjkanje higiene in tudi prekomerno umivanje, lahko poškoduje zaščitno plast kože in odpre vrata mikrobom, dražečim snovem in alergenom. Uporaba navadnega mila ali močnih detergentov lahko odstrani zaščitno plast kože, kar povzroči vnetje in razdraženost.
– Spremembe pH v vagini,
– antibiotiki,
– diabetes,
– razdraženje povzročeno s kondomi, spermicidi in umetnimi lubrikanti.

Kaj narediti, če imate pekoč občutek v vagini?
Če sumite, da je pekoč občutek lahko povezan s proizvodom, ki ste ga uporabljali pred kratkim, temeljito operite območje nanosa takoj, ko je to možno, da odstranite ostanke in s tem zmanjšajte učinek.


Nato lahko nanesete naravni blažilen proizvod ali vaginalni gel s probiotiki, ki bo pomagal hitreje okrepiti koristne bakterije in preprečil druge simptome. Da bi se izognili takšnim težavam, izberite naravne proizvode, ki ne vsebujejo ostrih kemikalij, dišav ali barvil.
V primeru, da se pojavijo drugi simptomi kot so izcedek, neprijeten vonj, srbenje ali bolečina se posvetujte z ginekologom.

V primeru, da imate infekcijo, morate dobiti ustrezno terapijo, da bi lahko rešili vzrok težave in ne samo simptomov.

V primeru, da se pojavi pekoč občutek v vagini zaradi suhosti, vprašajte vašega ginekologa za najbolj ustrezno rešitev.

Vaše možnosti vključujejo lokalne kreme z estrogenom, vaginalna vlažilna sredstva in lubrikante. Glavna razlika med vlažilnimi sredstvi in lubrikanti je, da bo prva skupina proizvodov poskrbela za dolgoročno olajšanje.

To je idealno, kadar vam suhost v nožnici povzroča težave pri telesni vadbi ali hoji. Lubrikanti se uporabljajo pred spolnim občevanjem in bodo poskrbeli za kratkoročno olajšanje, kar vam lahko pomaga, da postane spolni odnos bolj prijeten in manj boleč.

Ko se pojavi razdraženost in vnetje, dovolite svoji vagini nekaj časa, da zaceli in se izogibajte spolnega občevanja, dokler simptomi popolnoma ne izginejo.

Uprite se potrebi po praskanju, saj to samo poslabša stvari in povzroči oteklino ter bolečino.

Pekoč občutek v intimnem predelu je ponavadi znak vnetja ali infekcije.

Vaginalna higiena, občutljivost in intimne težave
Ženska intimna higiena, vaginalna suhost in infekcije (vzroki, simptomi in zdravljenje)