098-12Postavite se pred ogledalo.

Zamislite si, da imate na stopalih tri točke, eno na sredini pete, drugo tik pod bazo kosti palca (na blazinici stopala, tam kjer se konča stopalo in se nadaljuje palec) in tretjo na mezinčevi strani, pod bazo kosti mezinca.

Stopali postavite v širini bokov, bodite pozorni, da sta stopali naravnost.

Narahlo pokrčite obe koleni.

Samo toliko, da koleni nista popolnoma stegnjeni ali bolje rečeno zategnjeni. Sedaj si zamislite tri točke na stopalih in enakomerno porazdelite težo na vse tri točke.

Stisnite narahlo trebušne mišice (kot bi hoteli zapeti zadrgo na ozkih hlačah) in napnite mišice medeničnega dna

Obdržite dvojni S hrbtenice. Najverjetneje bo potrebno pomakniti rameni nekoliko nazaj.

Zravnajte glavo (spomnite se, manekenke so včasih hodile s knjigo na glavi) in malo potegnite brado nazaj proti hrbtenici (ne dol!)

Vztrajajte v tem položaju, dihajte in ne pozabite na vse stopnje pri postavitvi v dobro držo.

Imejte ves čas v mislih tri točke, koleni, trebušne in medenične mišice, hrbtenične krivine, rami in glavo. Ves čas se glejte v ogledalo in se popravljajte.

Svetujem vam da začnete z vajami počasi.

Na začetku le enakomerno obremenite stopalne točke in pokrčite koleni. To lahko naredite kadarkoli, med jutranjim umivanjem zob, med ličenjem ali česanjem, kadar stojite, v dvigalu, v službi, doma med kuhanjem, pomivanjem,…

S časoma dodajte še ostale elemente. Ko boste stojo obvladali lahko stopite na gibljivo podlago (napihljiva nizka blazina, penasta blazina, ravnotežna deska,…), nato poizkusite omenjene vaje in držo med gibanjem.

Ne napredujte prehitro, šele ko boste res osvojili posamezno vajo preidite na naslednjo vajo.

Najbolje je, da vam nekajkrat ali vsaj prvič pravilno držo pokaže fizioterapevt.

Dobra usklajenost gibalnega aparata nam zagotavlja ergonomsko delo našega telesa in preprečuje marsikatero bolečino v hrbtu.

Blanka Koščak Tivadar dipl. fiziot. Pnf in Cyriax terapevt