Vsaka mišica, ki je preobremenjena zaradi mišičnega dela ali prevelike napetosti lahko poruši mišično skeletno ravnovesje.

Tiste mišice, ki so preobremenjene zaradi dela navadno potrebujejo raztezanje, medtem ko moramo slabotne mišice okrepiti. Slabo držo na začetku povzročajo premočne ali preslabe mišice.

Nekatere mišice so bolj podvržene preveč intenzivnem delu. Sem zagotovo spadajo mišice upogibalke kolka, kot so mišice iliopsoas (m iliacus in m psoas) in kvadriceps(m. quadriceps, predvsem m rectus femoris).

Prenapete upogibalke kolka, ki jih mimogrede potrebujemo pri vstajanju s postelje, s stola, hoji, povzročijo nagib medenice (Tilt) in tako posledično postopno izravnanje ledvene krivine (lumbalne lordoze), trebušni del je sicer sploščen, vendar trebušne mišice niso aktivne, hrbtne mišice pa so podaljšane.

Če zraven upoštevamo še to, da sedimo v položaju, kjer je medenica že sicer nagnjena, da so mišice upogibalke kolka pri tem skrajšane in se kadar delajo še skrajšajo in da ne delamo potrebnih razteznih vaj, je lahko razumljivo da sledi sčasoma skrajšanje mišic.

Hkrati pa, če se to dogaja dalj časa, so ves čas napete hrbtne mišice, m. psoas potegne ledvena vretenca naprej, saj je tu izvor mišice.

Premik povzroči napetost v hrbtenici in na disku, kar lahko povzroči tudi pritisk na živčno korenino in posledično lahko povzroči celo vnetja ishialnega živca (lumboischialgija).

Mišice torej vedno delajo sinhrono, ena z drugo, oziroma ena nasproti drugi. Nepravilno delovanje v eno mišici lahko sproži verižno reakcijo sprememb.

Zato je zelo pomembno, da za učinkovito terapijo prepoznamo vzrok težav in ga poskušamo odpraviti ali zmanjšati. Predvsem pa med dolgotrajnim sedenjem večkrat vstanite, se pretegnite in naredite kakšno vajo.

Blanka Koščak Tivadar dipl. fiziot.

Ipnf in Cyriax terapevt

www. fizioterapija-mediko.si