Zdravo prehranjevanje pomeni ne samo jesti zdravo temveč tudi izbirati pravo hrano. Izbira sadja, zelenjave, mesa in rib, ki so zrasli&bili pridelani na naraven način z čimmanj dodanih substanc, pesticidov, pospeševalcev rasti….

1. PARADIŽNIK V PLOČEVINKI 

Endokrinolog iz univerze v Missouriju kateri preučuje  Bisphenol-A je razložil sledeče:

Problem je, ker podloga iz konzerve-pločevinke vsebuje Bisfenol-A, sintetični estrogen, ki ga povezujejo z boleznimi srca in ožilja, reproduktivnimi težavami,
debelostjo in sladkorno boleznijo. Žal pa kislost paradižnika povzroči, da Bisfenol pronica vanj.

Študije kažejo, da je količina Bisfenola pri ljudeh zmerno povečana. Le ta pa posledično zavira proizvodnjo sperme in povzroča kromosomske poškodbe zarodka. V litru paradižnika v konzervi je približno 50 mcg Bisfenola. To pa predvsem vpliva na zdravje mlade populacije.

Rešitev: Izberite paradižnik v steklenicah ali v Tetra Pak-u. Najboljši pa je seveda gojen na lastni njivi in shranjen&predelan doma v steklenih posodah.

2. INDUSTRIJSKO PRIPRAVLJENA POKOVKA

Olga Naidenko – znanstvenica za okoljske delovne skupine navaja:

Problem kemikalije – PFOA, katera se nahaja v vrečkah za pripravo pokovke jo znanstveniki povezujejo z neplodnostjo z nedavno izvedeno študijo iz UCLA.
Pri živalih kemikalija povzroči okvaro jeter, testisov in povzroča raka na trebušni slinavki.

Študije kažejo, da kemikalija med segrevanjem v mikrovalovni pečici prehaja v pokovke. V telesu ostane več let, kjer se tudi kopiči.

DuPont in nekateri drugi proizvajalci so se zavezali, da bodo do leta 2015 prenehali proizvajati pokovko v vrečkah.

Rešitev: Naredite pokovko na staromoden način v ponvi.

Za aromo dodajte posušena zelišča ali pa malce masla. Bodite izvirni :)

3. GOJEN LOSOS

Ni naravno, da je losos zaprt v ogradi in hranjen z sojo, steljo za perutnino in perjem piščancev.

Rezultat je hitro-rastoči losos z nizko vsebnostjo vitamina D in visoko vsebnostjo rakotvornih snovi, bromiranih zaviralcev gorenja, pesticidov… kot sta dioksin in DDT.

Po študiji Davida Carpenterja – direktorja inštituta za okolje in zdravje najbolj onesnaženi-škodljivi lososi prihajajo iz severne evrope.

Poraja se vprašanje o visokem vplivu antibiotikov in pesticidov s katerimi ‘tretirajo’ losose.

Ko pojeste slednjega zaužijete vse škodljive sestavine.

Rešitev: Divji losos – predvsem iz Alaske in ekološko gojen losos. Cena zna biti kar visoka zato se raje poslužite sezonsko ujetih rib iz Jadrana (sardela, skuša, trlja, molj, sardoni, list, kovač..)

4. MLEKO Z UMETNIMI HORMONI

Nekateri proizvajalci mleka tretirajo svoje krave molznice z rekombinantnim govejim rastnim hormonom (rBGH ali rBST) katera povečata proizvodnjo mleka.

Posledično pa povečujeta tudi okužbe vimen kar vodi do višje ravni rastnega faktorja-hormona v mleku.

Posledično povečuje nastanek raka pri ljudeh. Na srečo je bil ta način vzgoje in pridelave zavrnjen v večini industrializiranih držav.

Rešitev: Na embalaži preverite, če je mleko pridelano brez umetnih hormonov oz. kupujte ekološko mleko.

5. JABOLKA

Sadje, ki zmaga v količini pesticidov so prav zagotovo jabolka. Govorimo seveda o tistih pridelanih v večjih sadovnjakih katera škropijo z 1001 pesticidom.

Jablane ne razvijejo odpornosti na škodljivce in le te posledično non-stop škropijo z koktejli pesticidov. Kot dokaz so študije katere kažejo, da delavci v sadovnjakih bolj obolevajo za rakavimi obolenji in Parkinsonovo boleznijo.

Rešitev: Kupujte ekološko pridelana jabolka oz. pridelajte lastna. V kolikor Vam finance ne dopuščajo pa kupljene-industrijske temeljito operite in jih olupite. S tem boste vsaj delno odstranili pesticide.

Z višanjem cen hrane si zastavimo vprašanje, če je še vredno kupovati ekološko pridelane pridelke. Seveda je! Zdravje je največje bogastvo. Kupili si boste avto za 20.000 eur, ne bi pa odšteli nekaj eur več za bolj kvalitetno in zdravo ekološko pridelano hrano.

Eko-bio, domača pridelana hrana bo prinesla blagodejne učinke na zdravje čez čas oz. kasneje ne bo pustila posledic na vašem zdravju.

Hrana pa je tudi užitek in ko boste jedli bolj kvalitetno ter zdravo bo tudi počutje&razpoloženje odličnejše.

Ekološko pridelana živila imajo po študijah dokazano za 30% odstotkov več hranil, vitaminov in mineralov.

V telo pa vnesete tudi manj toksinov, pesticidov in ostalih škodljivih snovi.

12 najbolj prodajanih vrst sadja in zelenjave v trgovinah vsebuje kar 45 vrst pesticidov. Predstavljajte kaj vse te kemikalije počno z vašimi celicami v telesu. Predvsem na reproduktivnih organih, spermi in genskem zapisu.

Seveda v današnjem tempu življenja ne uspemo pridelati vsega sami in tudi finančno stanje nam ne dopušča vedno kupovati ekološko.

Pa vendar jejmo čimbolj raznoliko, pridelajmo čimveč sadja in zelenjave in izbirajmo manj hrane pa vendar tisto bolj zdravo&sezonsko. Izogibajte se industrijsko pridelani in predelani hrani. Kupujte direktno od kmetov, ekoloških kmetij in v manjših trgovinicah s sezonsko ponudbo.

Vaše zdravje, predvsem pa vaši otroci Vam bodo hvaležni!