KAJ SO VERJELI NEKOČ?

V preteklosti so bili prepričani, da so otroci umirali zaradi izraščanja zob. V Angliji naj bi leta 1839 zaradi izraščanja zob umrlo 5,016 otrok. Ker je večina otrok umrla v letih, ki so sovpadala z izraščanjem zob, so preprosto domnevali, da je bil to glavni razlog smrti. Danes vemo, da otroci ne umirajo zaradi izraščanja zob in je to prepričanje ostalo le še mit. Poleg tega danes tudi vemo, da izraščanje zob ne povzroča vseh simptomov in znakov za katere so včasih verjeli, da so bili del tega težavnega obdobja.
SIMPTOMI IN ZNAKI OB IZRAŠČANJU ZOB

Ob izraščanju mlečnih zob se lahko pojavijo številne nevšečnosti, zato je to obdobje tako za otroke kot starše lahko zelo naporno. Starše pogosto zanima, kako dolgo trajajo simptomi ob izraščanju mlečnih zob. Zelo malo je otrok, ki nimajo nobenih težav. Potrebno je razumeti, kaj otrok preživlja v tem obdobju. Vsekakor mu ni prijetno, ko zobki prebijajo dlesen in povzročajo bolečino ter razdražljivost.

Raziskave so pokazale, da ima največ otrok simptome, ki trajajo 1-3 dni. Nekateri starši navajajo, da tako obdobje traja cel mesec, nekateri celo dlje. Tako raznovrstni podatki pa se pojavljajo tudi zato, ker starši prepogosto pripisujejo razdražljivost otroka in vročino, nekateri tudi drisko, izraščanju zob, kar pa niso simptomi izraščanja zob. Simptomi v povprečju trajajo od 1-7 dni na zob. Včasih izrašča po več zob naenkrat, zato se zdi, da simptomi trajajo zelo dolgo. Zobje izraščajo vseskozi od izrasti prvega do izrati zadnjega zoba, to je okoli 2,5 leta. Vsak otrok nima vedno prisotnih vseh navedenih simptomov. Najpogosteje posamezni otrok izraža le nekaj naštetih simptomov.

 

Znaki, ki nakazujejo izrast mlečnih zob so lahko:

– Napete, srbeče in boleče dlesni;

–  Nemir in razdražljivost;

–  Povečano slinjenje zaradi povišanega protoka sline;

–  Tlačenje v usta vsega, kar mu pride pod roke in grizenje različnih predmetov;

–  Drgnjenje dlesni jim olajša bolečino;

–  Pogosto jokanje;

–  Slabše nočno spanje in pogosto zbujanje

–  Izpuščaj na obrazu, a ne drugod po telesu;

–  Blago povišanje temperature;

–  Spremenijo se mu lahko prehranjevalne navade in dobijo željo po dodatnem hranjenju ali pa hranjenje zavračajo (predvsem trdo hrano) zaradi nelagodja, ki je z njim povezana.

Izraščanje zob NI povezano z nobeno ogrožujočo boleznijo. Če se pri otroku pojavijo simptomi, ki so navedeni spodaj, je potrebno obiskati pediatra in ne kar pripisati vzroka izraščanju zob. V ozadju je lahko skrita kakšna resnejša bolezen.

 

9 znakov, ki jih izraščanje zob NE povzroča;

Kongestija;
Driska;
Izpuščaji, ki niso na obrazu;
Visoka vročina (dlje časa trajajoča);
Slabost;
Krči;
Paraliza;
Bruhanje in bolezni, kot sta krup in herpetični gingivostomatitis.
VROČINA MED IZRAŠČANJEM ZOB

Vročina je opredeljena kot povišana telesna temperatura nad 37.7º C. Pri izraščanju zob se telesna temperatura lahko rahlo dvigne do največ 38,9º C, a le en dan pred izrastom zoba in na dan izrasti v ustno votlino. Vročina nad 38,9º C ni povezana z izraščanjem zob, ampak z neko drugo boleznijo, zato pozornost ob pojavu visoke vročine, driske, kašlju, bruhanju ali polnem nosu ni odveč in prav tako ne pregled pri pediatru.

 

DLESEN MED IZRAŠČANJEM MLEČNEGA ZOBKA

Pogosto starši pozorno sledijo izraščanju prvega mlečnega zobka, pa vedno znova ugotovijo, da še vedno ni pogledal v ustno votlino. Prvi mlečni zob, ponavadi je to spodnja enica, začne izraščati okoli pol leta starosti, vendar kaj v ustih nakazuje, da je zares tik pred izrastjo v ustno votlino?

V pomoč so lahko poznavanje zgoraj navedenih simptomov ob izraščanju in za lažjo predstavo tudi slike otrok, ki jim izraščajo zobki. Ker pa so si otroci zelo različni, so tudi klinične slike ob izraščanju zob, kljub isti starosti, lahko drugačne.

 

LAJŠANJE TEŽAV OB IZRAŠČANJU MLEČNIH ZOB

Grizenje gumijastih igrač oziroma utrjevalcev dlesni. Utrjevalce dlesni je priporočljivo shranjevati v hladilniku (ne v skrinji, ker so pretrdi), saj hladni predmeti bolj pomirijo razdraženo dlesen. Nežna masaža dlesni s prsti – to je najbolj varen in učinkovit način lajšanja težav poleg utrjevalcev dlesni. Pazite le, da vas otrok ne ugrizne.

Grizenje hladne mokre brisače. Grizenje suhega sadja – pazite le, da ob pretiranemu dajanju suhega sadja ne povečamo tveganja za karies. Ledene kocke zavite v čisto tetra plenico. Hladno korenje in banane iz hladilnika.Vedno pazite, da se otroku ne zaleti, ko mu ponudite hrano.

[wp_ad_camp_1]

KAJ NI PRIPOROČLJIVO IN LAHKO OTROKU ŠKODUJE?

Geli z lokalnim anestetikom ali drugi oralni geli, zeliščni pripravki, homeopatska zdravila. Geli, ki vsebujejo lokalne anestetike, kot je benzokain, naj bi omilili boleče dlesni otrok med izraščanjem mlečnih zob. Geli na osnovi benzokainskih anestetikov niso priporočljivi. Pri otrocih starih dve leti ali manj se lahko zaradi benzokaina (tudi pri

koncentracijah nižjih od 7,5 %) razvije methemoglobinemija. To je stanje, kjer se hemoglobin (beljakovina, ki veže in prenaša kisik po telesu) spremeni in ni več zmožna učinkovitega prenosa kisika. Simptomi methemoglobinemije so lahko bleda sivo modra koža, ustnice in konice prstov, kratka sapa, utrujenost, hiter srčni utrip, glavobol, zmedenost in vrtoglavica. V primeru takšnih simptomov, je potrebno čim prej obiskati pediatra.

Namakanje dude v med in vtiranje alkohola v dlesen. Med je za odrasle zdrav, otrokom pa lahko zelo škodi. Kakršnakoli zdravila, ki se jih daje otrokom, imajo lahko škodljive vplive na njegovo zdravje, ne le geli namenjeni izraščanju zob. Pomembno je dobra informiranost o zdravilih, ki se jih uporablja in pazljivost pri predoziranju.

Mnoga zdravila, ki se reklamirajo na spletnih straneh niso preverjena, zato previdnost ni odveč.

Izraščanje zob povzroča nekaj razdraženosti dlesni, a kljub temu ni dobro posegati po nepreverjenih homeopatskih zdravilih. Homeopatske tabletke namenjene lajšanju težav ob izraščanju zob lahko vsebujejo nekatere rastlinske izvlečke (npr. iz volčje češnje, kavovca, čajevca, janeževih semen, nageljnovih žbic, kantaride), ki so nepreverjene ter potencialno nevarne za otroka.