Mentalni fitness?

Tu sta dva osnovna principa kako ohraniti naše možgane zdrave in v kondiciji.

Radovednost in pozitivna komunikacija.

Možgane najbolj krepi in jih drži v kondiciji radovednost.

Kako stvari delujejo, svet okoli nas, kako razumevamo stvari… to bo naše možgane ohranilo zdrave in razmišljanje bo hitro&efektivno.

Nekaj idej za mentalni fitness:

1. Preberite knjigo ali surfajte vsak dan minimalno 2 uri po internetu.
Če ste že vneta bralka/bralec izberite knjigo s povsem novo tematiko. Preberite novelo napisano v Egiptu. Vzemite knjigo o ekonomiji in delnicah. Obstaja mnogo popularnih knjig, ki jih še niste prebrali. Ne bodo samo vaši možgani delali s polno paro, ko boste brali o ostalih temah in razmišljali v drugem časovnem obdobju, drugih kulturah in ljudeh. Kar naenkrat boste imeli v nekaj tednih polno novih zgodb za pripovedovat in snov za razmišljanje, ko se boste dolgočasili.

2. Igrajte igre
Igre so perfektno orodje za treniranje možganov in nadaljne razvijanje. Npr Suduku, crosswordi, računalniške igrice… vse te lahko izboljšajo vaš spomin, organizacijo in hitrost razmišljanja. Seveda igre, ki temeljijo na logiki, besednih zakladih, matematiki itd… Obenem pa so še zabavne in se pri tem ne dolgočasite. Največ učinka pa bo, če boste te igre oz. igro igrali le 20, 30 minut na dan in ne cele ure kot to počno geeki.

3. Jejte zdravo, lokalno in polnovredno hrano.
Možgani potrebujejo za uspešno delovanje zdrave maščobe, aminokisline, vitamine itd.. Poskrbite za večji vnos rib in zdravih olj ( losos, sardela, skuša, oljčno, repično, bučno olje itd.. ) Jejte več te hrane oz. hrano pripravljajte s temi olji. Izločite škodljive nasičene maščobe iz vašega jedilnika. Te pa vsi dobro veste katere so.

mentalni fitnes ja

4. Prekinite vsakodnevno rutino.
Ljudje imamo zelo radi rutino in na kar se navadimo to počnemo potem 5, 10, 20 let.. Imamo hobije, ki jih izvajamo po ure in ure. Ene in iste stvari. Po nekaj letih se možgani navadijo na ene in iste zadeve. Zato začnemo delati to sistematično in podzavestno.

Možgani se ‘polenijo’. Spremenite to in si poiščite nov hobi. Za spremembo ostanite mladi ne samo po srcu ampak tudi po aktivnosti, gibanju, druženju, spoznavanju novih ljudi… Ko boste jutri odšli v službo odprite vrata z levo roko in ne z desno tako kot ste jih do sedaj 10 let. Pri kosilu pojejte najprej sladico in ne juho.

Boste videli kako se boste počutili in pričeli razmišljati drugače, bolj pestro. Vse to pa bo prisililo možgane, da bodo skočili ven iz standardnih okvirov in posvetili več pozornosti novim stvarem.

5. Izberite nekaj za vašo dušo.
Nekaj kar boste lahko počeli doma ali pa v bližini doma in si boste to lahko privoščili.

Fotografirajte, slikajte, pojte, telovadite, kuhajte, blogajte… Skratka počnite vse tisto, kar bi radi počeli pa si niste nikoli vzeli časa. Spremembe bodo pozitivne. Poskusite, ne bo Vam žal!