1Baldrijan so uporabljali že Rimljani in Grki

Baldrijan (Valeriana officinalis L.) oz. zdravilno špajko so uporabljali že v stari antiki, in sicer stari Rimljani in Grki. Uporabljali so ga v zdravilne namene pri zdravljenju prebavnih motenj, za odvajanje vode in bolečo menstruacije. Baldrijan pa dandanes služi tudi za pomirjanje, kar so odkrili šele v 18. stoletju, uporablja pa se tudi za kopel kot tinktura in čaj ter tudi kot zdravilno vino.

Baldrijan poleg zdravilna špajka nekateri imenujejo tudi mačja trava, vražji bič, hajdina, odrijan ali ajdina in je od približno 25 cm do približno 2 m visoka trajna zelika. Ima kratko korenino, ki poganja oker koreninice in podzemne pritlike na vse strani. Liste ima deljene kot perje in posledično so listi manjši oz. lističi celorobi ali nazobčani, črtalasti ali celo suličasti. Steblo je pokončno, vitko, rahlo izbrazdano in votlo. Na vrhu je socvetje, ki ga tvori več cvetov (veliki so od 3 do 8 mm), ki so včasih beli, večinoma pa škrlatno rdeči oz. rožnati.

Cvetovi, še posebej pa korenina, imajo močan in poseben vonj. Najbolj uporabne so korenine, ki se izkopavajo septembra in oktobra, iz njih pa se pridobiva alkoholni izvleček oz. ekstrakt. Od maja do septembra se nabirajo tudi cvetovi in listje, ki služijo tinkturam.

Korenika nudi poleg izovalerijanske kisline, ki daje karakterističen pomirjevalni učinek, tudi škrob, sluz, čreslovo in ocetno kislino, različne soli, smole in alkaloid valerin.

Baldrijan je že od nekdaj v uporabi ob duševnih stiskah in pomanjkanju spanca. Babice so vedno imele na razpolago baldrijanove kapljice, ki so pomirjajoče vplivale na njihova srca.

Baldrijan je razširjen po celotni Evropi, najdemo ga na močvirnatem terenu, kjer dlje časa zastaja voda (v Sloveniji je to predvsem na Goričkem).

Za uspešno rast mora biti teren dovolj raven, da sončni žarki lahko pridejo do vlažne zemlje, torej je uspešna rast na močvirnatih travnikih ob jezerih, rekah in potokih, sem ter tja tudi med nižjim grmičevjem.

Zdravilni učinki baldrijana

Baldrijan vsebuje valepotriate, alkaloide, seskviterepene in eterično olje. Zelo pomaga proti nespečnosti in je odlično sredstvo za sprostitev.

Na vzorcu 12.000 bolnikov so uspavalni učinek potrdile klinične študije, saj baldrijan odlično pomirja telesni, čustveni in miselni nemir, zelo pa pomaga tudi pri živčni napetosti, nesmiselnemu premikanju, razdraženosti in neučakanosti, pomaga pa tudi pri zbranosti, počitku in spanju.

Odganja vetrove ter blaži črevesne krče, lajša bolečo menstruacijo in migrenski glavobol, pomaga obvladovati stresne okoliščine, premagati strah, pomirja nemirno razbijanje srca ter pomaga premagati katerokoli namišljeno bolezen.

Baldrijan je eden od najpomembnejših fitoterapevtov, saj umirja različna čustvena stanja, prav tako pa se uporablja tudi pri infekcijskih boleznih. V obliki čaja je primeren tudi za otroke, ki imajo težave s koncentracijo in/ali nemirnostjo.

Baldrijan v določenih primerih lahko koristi tudi pri odpravi izpuščajev, v kolikor ti, enako kot bolečine v hrbtenici, nastanejo zaradi stresa in živčne preobremenjenosti.

Recepture iz baldrijana

2

Čaj BALDRIJAN

Baldrijan oz. njegova korenina, ki jo nabiramo zgodaj spomladi ali pozno jeseni, je najbolj primerna za pripravo čaja. Baldrijanovo korenino namakamo preko noči, zjutraj pa pregreto tekočino precedimo. Baldrijanov čaj lahko naredimo tudi iz ene do dveh čajnih žlic posušene baldrijanove korenine, in sicer tako, da posušeni baldrijan damo v skodelico ter ga prelijemo z vrelo vodo in tako pripravimo baldrijanov poparek ali čaj. Odrasli lahko spijemo 2 do 3 skodelice na dan, otroci pa pol manj.

 

Čaj proti močni menstruaciji

Za baldrijanov čaj proti močni menstruaciji potrebujemo 20 g baldrijanove korenine, 20 g listov poprove mete in 20 g cvetov kamilice. Vse skupaj zmešamo, prelijemo z vrelo vodo, osladimo z medom in po majhnih požirkih spijemo približno 1,5 skodelice tako pripravljenega čaja.

 

Čaj za srce

Baldrijanov čaj za srce pripravimo podobno kot čaj proti močni menstruaciji, le da zeliščne mešanice (20 g plodov kumine, 20 g listov melise in 20 g baldrijanove korenine) ne osladimo z medom, jo pa v vreli vodi pustimo stati še približno 10 min. Pripravljen čaj odcedimo in spijemo skodelico takšnega čaja na dan.

 

Tinktura

3

 

Za baldrijanovo tinkturo se poleg korenine lahko uporabijo tudi baldrijanovi cvetovi, ki pa jih uporablja le redko kdo. Korenino narežemo do polovice kozarca z navojem. Nato do vrha kozarec napolnimo z domačim žganjem, ga neprodušno zapremo in postavimo na toplo.

Vse skupaj pustimo delovati v alkoholu štiri tedne, kozarec pa vsak dan pretresemo. Po štirih tednih vse skupaj precedimo in tekočino natočimo v manjše stekleničke s kapalko. Za eno dozo potrebujemo 50 g 70% alkohola. Tinktura se uporablja za želodčne težave, težave z živci in srcem. Uporabljamo pa jo tako, da pred spanjem 15 do 20 kapljic nakapljamo na košček sladkorja ali v 1 dcl vode ter to pojemo oz. popijemo.

 

Kopel

SFD-184025

Zeliščna kopel

Baldrijanova korenina je prav zares zelo uporabno zdravilno zelišče, saj jo poleg čaja in tinkture lahko uporabimo tudi za pomirjajočo kopel pred spanjem. Pripravimo jo iz 150 g posušene korenine, ki jo prelijemo s pol litra vrele vode in pustimo pokrito še približno 25 minut. Precejeno nato dodamo kopeli, ki smo si jo pred tem pripravili. Še boljše bomo spali, če si iz baldrijanove korenine, ki ji dodamo cvetove kamilice, sivke, melise, sivke, komarčka in hmeljevih storžkov, napolnimo našo blazino na kateri spimo.

 

Vino

5

V srednjem veku so moški kot znak naklonjenosti, ženskam ponudili baldrijan v kozarcu rdečega vina.

Baldrijan je dejansko vsestransko zelišče, saj se iz njegove korenine lahko naredi tudi baldrijanovo vino. Poleg baldrijanove korenine potrebujemo še vejico rožmarina, nekaj klinčkov, olupek bio-pomaranče, eno nageljnovo žbico ter 1 liter belega vina. Posodo, v kateri smo vse skupaj pripravili, neprodušno zapremo in pustimo v temnem prostoru 3 do 4 tedne.

Precejeno vino nato prevremo in prelijemo v čiste steklenice. Baldrijanovo vino najbolj pomaga pri bolečinah v trebuhu, pospešilo bo mesečno perilo, odpravilo napenjanje in tudi na vodo bomo šli hitreje in lažje. Priporoča se, da vino zaužijemo pred spanjem ali pa 2 krat do 3 krat na dan, pri čemer na enkrat popijemo četrt decilitra vina.

Zaključimo lahko, da je baldrijan zelišče, ki je primerno za raznovrstne težave in se zelo priporoča kot preventivno ali pa tudi že proti bolečinsko zdravilo, kar so vedeli že stari Rimljani in Grki, predvsem pa so to zelišče zelo dobro poznale naše babice.

 

Viri:

https://sl.wikipedia.org/wiki/Baldrijan

http://mojpogled.com/baldrijan-pozabljena-zdravilna-rastlina/

http://www.bodieko.si/baldrijan-ali-zdravilna-spajka

http://www.zelisca-korina.com/rastline/baldrijan.html

Avtor: TMVG

Fibromialgija in eventuelna preventiva
Vpliv pisarniških stolov na hrbtenico