inkontinenca-urinska

Inkontinenca je nehotno zadrževanje urina, za katero obolevajo tako moški kot ženske.

Normalni mehur zdrži približno 0,5 l urina, potrebo po uriniranju pa začutimo pri približno 0,25 l urina.

Skoraj vsaka tretja ženska ima težave z inkontinenco.

Poznamo stresno, urgentno inkontinenco, owerlow, refleksno in kombinirano inkontinenco.

Vzrok za stresno inkontinenco je insuficienca sečnice (popuščanje ligamentov) ali pa oslabelost mišic zapiralk sečnice.

Urgentna inkontinenca je povezana z močno potrebo po uriniranju, zaradi nehotnega krčenja sečnega mehurja ali prevelike občutljivosti sečnika.

Pri owerlow inkontinenci seč kronično zastaja v sečnem mehurju, največkrat zaradi zapore v sečni cevi (povečana prostata, sladkorna bolezen, poškodba hrbtenice,..). Refleksna inkontinenca je predvsem nevrološka težava, ki je nezavedna, nehotna in neustavljiva. Kombinirana inkontinenca pa je kombinacija stresne in urgentne inkontinence.


Konzervativno zdravljenje inkontinence je lahko s pomočjo biološko povratne zanke (bio feet back), medikamentoznega zdravljenja (predvsem pri nevrogenem mehurju in pri blagih oblikah stresne inkontinence s pomočjo estrogenov), funkcionalne električne stimulacije (FES; s pomočjo električnih tokov krepimo mišice) in s pomočjo keglovih vaj.

Vaje pri katerih prekinjamo mikcijo, naj bodo le kot pripomoček za to da se naučimo katere mišice je potrebno napenjati in ne kot vaje za urinsko inkontinenco, saj se načeloma izogibamo zastajanju urina.


V pomoč le nekaj vaj, ki so v pomoč pri urinski inkotinenci.

Vaja za krepitev mišic medeničnega dna, ki jih lahko izvajamo v vseh položajih (leže, sede, stoje), ponovimo jih najmanj 3-4 krat na dan:

Medenično dno stisnemo in kontrakcijo zadržimo tako dolgo kot lahko. Sledi odmor, ki je dvakrat daljši od kontrakcije.


Medenično dno trikrat močno in hitro stisnemo, nato sledi pavza.Vaje leže na hrbtu ponovimo 3-4 krat na dan, z vajami začnemo že zjutraj predno vstanemo.

Ležimo na hrbtu s prekrižanimi nogami, stisnemo obe nogi skupaj, nart ob nart, stisnemo skupaj tudi meča in stegni. Zadržimo v tem položaju in med vajo dihamo. Čutimo predvsem v analni regiji.


Ležimo na hrbtu, s skrčenimi nogami. Koleni imamo skupaj, stopali rahlo narazen. Istočasno stisnemo skupaj koleni in potiskamo podplate ob tla, dvignemo rebra in potegnemo medenično dno navzgor. Občutimo predvsem nožnico in sečnico.


Ležimo na hrbtu, napnemo trebušne mišice, stisnemo zadnjico, dvignemo medenico in povlečemo medenično dno navzgor. Med vajo ves čas dihamo.

Za uravnavanje kontinence je zelo pomembna tudi pravilna drža telesa, ki zmanjšuje pritisk na medenične mišice, urejena prebava, normalna telesna teža, dihalne vaje in vaje za vensko črpalko. Potrebno je dovolj piti. Hodite na vodo na 3-4 ure tudi če vas ne tišči, pazite na zmernost uživanja pijač, ki vsebujejo kofein, izogibajte se alkoholu, prenehajte kaditi in predvsem prevzemite odgovornost za vaše zdravje in pričnite z vajami.

V kolikor že imate težave je pri dvigovanju bremen najbolje če imate eno nogo pred drugo, težišče na stopalih, pred dvigom izdihnite da tako zmanjšate pritisk v trebušni votlini.

Blanka Koščak Tivadar, dipl fiziot.   Pnf in Cyriax terapevt

Hrana, ki znižuje slab holesterol
5 najpogostejših dejavnikov pri kronični utrujenosti