Fizioterapija MedikoTako kot velja za vse dele telesa, morajo biti tudi mišice v kolenu v ravnovesju.

Velikokrat se po poškodbi kolena, nestabilnosti, obrabi,… pozablja da je potrebno poleg iztegovalk kolena, krepiti tudi upogibalke kolenskega sklepa in pa seveda proprioceptorje (živčne končiče, ki sprejemajo dražljaje iz mišic, kit, sklepnih ovojnic).

Nekaj osnovnih vaj za kolenski sklep:

Ena izmed Fizioterapija Medikoosnovnih vaj za iztegovalke. Zdrava noga je pokrčena, s stopalom oprtim na tleh, tako je med vajami stabilna medenica, bolna noga je stegnjena.

Stopalo bolne noge upognete proti sebi in nato koleno potisnete ob podlago oz pogačico potegnete proti sebi (še bolje je če pod koleno postavite mehko žogo ali brisačo).

Zadržite 10 sek in nato sprostite. Med vajo sproščeno dihajte.

 

Fizioterapija MedikoVaja za upogibalke pa, enako leže na hrbtu, z desno nogo v istem položaju, medtem ko levo nogo pokrčimo za 90 stopinj v kolku in kolenu in peto postavimo na stol ali veliko žogo.

Ob izdihu potisnemo peto v podlago (ne dvigujemo medenice). Paziti moramo tudi, da ne obračamo stopala.

 

 

Fizioterapiaj MedikoZa to vajo potrebujete mehko žogo. Obe nogi sta stegnjeni.

Pod spodnji del leve  noge postavite žogo in nato nogo krčite in stegujete v kolenu in kolku tako, da valjate žogo naprej in nazaj. Med vajo imejte aktivirane globoke trebušne  mišice in sproščeno dihajte.

 

Fizioterapija MedikoNapnete sprednje stegenske mišice  in nato stegnjego nogo dvignete približno 15-30 cm od podlage. Zadržite 10 sek in nato sprostite. Med vajo sproščeno dihajte.

 

 

 

Fizioterapija MedikoLeže na trebuhu, bolno koleno z vdihom pokrčite do 90 st in ga nato z izdihom počasi stegnite.

 

 

Fizioterapija MedikoRaztezna vaja sprednjih stegenskih mišic, ležite na trebuhu, desna roka je sklenjena pod čelom, levo koleno pokrčite in nato z levo roko pa primete levo stopalo in ga potegnete proti zadnjici, pri tem zadržite stabilen trup. Če ne dosežete stopala, si pomagajte s trakom ali zloženo brisačo.

Ustavite se, ko začutite napetost v sprednjih stegenskih mišicah. Položaj zadržite 15 do 30 sek in sproščeno dihajte.

 

 

Seveda pa je potrebno vaje izbirati glede na bolnikovo stanje in sposobnost.

Blanka Koščak Tivadar dipl.fiziot.
Ipnf in Cyriax terapevt