gsmVsak od nas se v vsakodnevnem življenju srečuje z mobilno tehnologijo, saj je že kar nekaj let naša stalna spremljevalka. Informacije na dlani in stik z drugimi ljudmi še nikoli niso bili tako dostopni, vendar kaj to pomeni za kvaliteto naših osebnih odnosov in življenj?

Mobilna revolucija je spremenila marsikatero naše življenjsko področje, vključno z intimnimi odnosi. Po eni strani nam je omogočila , da lahko v vsakem trenutku pridemo v stik z drugimi ljudmi, hkrati pa smo ljudje zaradi tega začeli spreminjati način kako sklepamo medsebojna razmerja in kako komuniciramo drug z drugim.

Po eni strani imamo veliko več možnosti instantnega komuniciranja preko raznih tehnoloških kanalov, kar nam omogoča z neko osebo skoraj konstantni stik. Po drugi strani je ta stik preko tehnologije osiromašen zgolj na vidno ali slušno komunikacijo.

Manjkajo  nam stik, ki se vzpostavi v komunikaciji na štiri oči. In to ne zgolj s še ostalimi tremi čutili (tip, okus, voh), ampak tudi s celim svojim bitjem, česar se lahko niti ne zavedamo. To je tisto česar tehnologija (zaenkrat) ne ponuja.

Tehnologija nam je na voljo in se nam ponuja kot pripomoček v našem življenju. Ko spustimo tehnologijo v naše življenje, lahko pustimo, da nam naše odnose in kvaliteto življenja osiromaši ali pa nam omogoči bolj kvalitetno komuniciranje in bolj kvalitetno življenje.

Ali bomo tehnologijo zlorabljali ali uporabljali, se lahko odločimo le sami zase. V tem obdobju se vedno bolj pojavlja tudi problematika odvisnosti od interneta in tehnologij, ki odpira nove razsežnosti v odvisnostih in bi jo mogli jemati skrajno resno.

Z dostopom do neomejenega vira informacij na internetu imamo stalno na voljo praktično cel svet. Naša odločitev je kaj bomo s tem naredili – ali bomo skušali dobiti vse in s tem postali zasičeni ali pa bomo informacije skrbno zbirali in s tem tudi poskrbeli zase. Telefon je postal podaljšek našega telesa, saj ga jemljemo praktično kamorkoli.

Z njim smo v stiku z zunanjim svetom in s tem dopuščamo, da posega v naš intimni prostor. Tudi s tem motimo naše intimne odnose z družino in prijatelji. Sodeč po raziskavah, mobilnih telefonov ne izklapljamo niti ob pomembnih pogovorih, sestankih ali celo med spolnostjo.

Večkrat se tudi ob srečanjih z drugimi ljudmi privoščimo, da malo pokukamo na telefon, opravimo klic ali na hitro nekaj odpišemo.

Raziskave nadalje kažejo, da je sogovorniku že sama prisotnost mobilne naprave ovira za vzpostavitev globljega stika in da je s tem ogroženo zaupanje, intimnost in empatija.

Odprtost za tak vdor nam kvari kvaliteto odnosov in morda je še največji poseg v intimo ravno ta, ki si ga ustvarjamo sami sebi. Z dostopnostjo smo neprestano na voljo s čimer motimo stik, ki je morda še najbolj pomemben – stik samim s seboj.

[wp_ad_camp_1]

Kako lahko poskrbimo zase in tudi za boljšo kvaliteto odnosov?

Vsak lahko pri sebi začuti koliko mu je pomemben čas, ko je sam s seboj ali z bližnjimi.

Kaj je tisto, kar nam je bolj pomembno – stalna dostopnost na mobilnem telefonu in kontakt z informacijami, ki jih ponuja internet ali trenutna nedostopnost?

Morda bomo zmogli vsaj za trenutek zapustiti virtualni svet in tako vstopili v sedanji trenutek našega življenja.

Tu in zdaj je dejansko vse kar imamo. Le vsak sam si lahko začrta to mejo, ker tehnologija je za nas ne bo.

(Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt, diplomant na Evropski Zvezi za Psihoanalitično Psihoterapijo)