Slabokrvni? So vam dedki in babice svetovali sok rdeče pese oz. svežo peso za dvig ‘’železa’’ in odpornosti? Najverjetneje je rdeča pesa najbolj pozitivna in koristna vrtnina za naše zdravje.

Vsebuje antioksidant antocian, ki pesi daje značilno močno rdečo barvo. Vsebuje pa tudi vse minerale in vitamine ter elemente opisane spodaj v tabeli okvine hranilne vrednosti.

Priporočljivo je uživanje surove rdeče pese, hladno stiskanje soka oz. kuhanje na pari oz. kratkoročno v olupku. Med barvili betalaini je zanimiv betain, ki ima podobno delovanje kot ginseng ter živila z vsebnostjo kofeina. Izboljšujejo splošno počutje, delujejo sproščujoče na organizem ter izboljšujejo razpoloženje.

Danes se rdeča pesa uporablja tudi kot blago odvajalo, saj zaradi visoke vsebnosti topnih vlaknin pomaga pri odpravljanju zaprtja. Prehranske vlaknine rdeče pese pozitivno vplivajo na zdravje prebavnega trakta ter na kardiovaskularni sistem.

Take učinke lahko pripišemo vsebnosti pektinskih polisaharidov, ki prispevajo k skupni količini prehranskih vlaknin. Rdeča pesa spodbuja delovanje jeter ter posledično tudi izločanje toksinov in odpadnih snovi iz organizma. Antioksidativna učinkovitost ter biološka razpoložljivosti antioksidantov v rdeči pesi sta enakovredna tistima v brusnici in granatnem jabolku.

Za doseganje polnega zdravilnega učinka je zadostno uživanje rdeče pese vsaj dvakrat na teden. Že uživanje majhnih količin ima močan učinek zaradi visoke koncentracije hranil.

Bodite pa pazljivi pri nakupu rdeče pese, saj industrijska konvencionalna pridelava pomeni uporabo umetnih gnojil in kemičnih pesticidov pri pridelavi pese, kar pa vsekakor ne pripomore k boljšemu zdravju.  Takšna pesa poleg ostankov škodljivih snovi vsebuje tudi manj koristnih hranil. Zato izbirajte ekološko rdečo peso.

In še nekaj morate vedeti. Največ hranil vsebuje mlada rdeča pesa. Lahko je normalne velikosti, do 9 cm premera, pomembno pa je, da je mlada, največ 120 dni od setve. Če pesa ostane predolgo na njivi, še posebej v poletnih vročinah, zelo hitro izgublja dragocena hranila.

Tudi dolgo skladiščena pesa izgublja hranila. Plodovi s procesi dihanja izgubljajo na vrednosti, še posebej, če skladišče ni kvalitetno in ne zagotavlja vseh potrebnih pogojev glede zračne vlage, temperature in prezračevanja.

Okvirna hranilna vrednost v 100g sveže rdeče pese:

  Hranilna vrednost v 100 g sveže rdeče pese %PDV*
Energijska vrednost (kcal/kJ) 41/172 2 %
Skupne maščobe (g) 0,1 0 %
–          Nasičene maščobe (g) 0 0 %
Ogljikovi hidrati (g) 10,3 4 %
–          Sladkorji (g) 8,4 9 %
Beljakovine (g) 1,5  3 %
Prehranske vlaknine (g) 2,1 7 %
Vitamini in minerali    
Folna kislina (µg) 83  42 %
Magnezij (mg) 293,5  78 %
Kalij (mg) 299,6 15 %
Železo (mg) 1,5 11 %
Krom (µg) 4 10 %
Mangan (µg) 202 10 %

Iz enega kilograma surove rdeče pese dobimo do pol litra soka (odvisno od svežine in sorte pese). Odrasli lahko pijemo največ pol litra soka surove rdeče pese na dan dva meseca brez prekinitve. Za mlade do 20 let se priporoča največ 3 decilitre soka dnevno brez prekinitve dva meseca, za otroke do 15 let 2 decilitra ter za otroke do 10 let 1,5 decilitra.

[wp_ad_camp_1]

V kolikor nimate možnosti samooskrbe, na tržnici ali v trgovini izbirajte sveže trde plodove rdeče pese lokalnih proizvajalcev ekološke pridelave. Najbolj hranljiv in zdrav pa bo sveže stisnjen sok surove rdeče pese z dodatkom pomaranče, limone, jabolka, korenja, špinače in medu.

Če nimate časa za pripravo soka iz sveže pese, boste veliko dobrega za zdravje in prijetno počutje naredili tudi z uživanjem vložene rdeče pese. Vedno jo lahko imate doma na zalogi, saj ne zahteva posebih pogojev hrambe. Uporabite jo kot pripravljeno solato k različnim jedem, Zelo lepo se ujema z jedmi iz ajde, ki je eno redkih žit brez glutena.

Poskrbite pa, da kupite peso, ki je bila vložena mlada, saj samo v tem primeru vsebuje res veliko dragocenih hranil. Ne kupujte vložene pese, ki je bila posejana marca in v kozarce pospravljena oktobra ali novembra.  To informacijo je težko pridobiti, saj vam tega v trgovini ne znajo povedati.  Najbolje, če kupite peso, ki je bila pridelana in vložena na kmetiji.

Vključite jo na vaš jedilnik vsaj 2x tedensko, zdravje vam bo hvaležno.

Viri: https://nutris.org/prehrana/zivila-meseca/zima/108-rdeca-pesa.html

Wikipedia

https://www.medicalnewstoday.com/articles/277432.php

Wootton-Beard P. C., Ryan L. 2011. A beetroot juice shot is a significant and convenient source of bioaccessible antioxidants. 3; 4