Srčnožilne bolezni – dolgoletni tihi ubijalec – vodilni razlog smrti sodobne družbe.

Nepravilna prehrana, nezdrav način življenja, prevelika telesna teža, previsok holesterol, dedna nagnjenost, kajenje, alkoholizem, sedeč način življenja, pregrehe v prehrani… vse to se nalaga in čez 20, 30 let pride na plano v raznoraznih oblikah neželenih srčnožilnih obolenj.

Če bi prakticirali zdrav način prehranjevanja in gibanja že od svoje mladosti naprej pa vse do danes, bi bile skorajda vse srčnožilne bolezni preventivno odpravljene. Vendar žal temu ni tako.

S pravilno prehrano in načinom življenja lahko ravnotako vplivamo na dejavnike, tako kot zdravila za zniževanje krvnega tlaka (ace inhibitorji), zniževanje slabega holesterola LDL (statini), in preprečevanje nastanka strdkov (acetylsalicylic acid).

Dieta je zelo učinkovita, vendar je z njo potrebno začeti že zelo zgodaj. Britanci predlagajo, da bi osebni zdravniki začeli poleg predpisovanja zdravil za srčnožilna obolenja svetovati in načrtovati pravilno prehrano ter telesno aktivnost.

Rdeče vino, ribe, prava čokolada, česen, oreški, večje količine zelenjave in sadja, mediteranska prehrana…

In če nadaljujemo v duhu okusne zdrave prehrane, bi Vam predstavili nekaj ‘top’ jedi, ki se uvrščajo po svojih lastnostih v sam vrh srčnožilne preventive.

Hipokrat je ta koncept razumel že 2000 let nazaj. ”Let your food be your medicine, and your medicine be your food”.

POMARANČE

Efekt: Znižujejo krvni tlak, slab holesterol.

Pomaranče vsebujejo gledano iz farmacevtskega vidika ‘odlična mazila za srce’. Topna vlaknina pektin deluje kot velikanska goba, ki vsrkava slab holesterol iz hrane in preprečuje njegovo absorbcijo.

V njih je tudi kalij, ki je protiutež soli in s tem vzdržuje krvni tlak v normalnih vrednostih. Najnovejša raziskava kaže, da citrus pektina pomaga nevtralizirati beljakovine, imenovane galectin3, ki povzročajo brazgotinjenje srčnega tkiva, kar vodi do kongestivnega srčnega popuščanja – bolezni, ki ima v večini primerov zelo slabo prognozo.

20% američanov starih nad 50 let ima povišan nivo galectin-3. Pektin se nahaja v notranjem ‘olupku’ pomaranče, zato je najbolje če pomaranče lupite in jeste. (boljše kot, da jih stiskate in pijete).

OHROVT

Efekt: Prevencija ateroskleroze

Že vaša mama je imela prav, ko Vam je na mizo postavila kuhan ohrovt. Vi pa ste se verjetno zmrdovali kajne? :) Veliko avtorjev opisuje: Ohrovt ima vse, kar potrebujete za zdravo prehranjevanje. Zato ga uvrščajo med najboljša super živila.

Poln antioksidantov, omega3 maščobnih kislin, vlaknin, folne kisline, kalija in vitamina E. Bogat z luteinom, ki  ščiti  stene žil. Ohrovt vsebuje tudi nenavadno spojino glucoraphanin, ki aktivira specialni protektivni protein NRF2. Le-ta ustvari nekakšno ‘prevleko v žilah. Vključite ohrovt na vaš jedilnik. Srce in žile Vam bodo hvaležne.

RDEČE VINO

Efekt: Zvišje dober holesterol HDL, zmanjšuje nalaganje oblog v stenah žil.

V zdravih odmerkih pri kosilu rdeče vino pomaga s pomočjo polifenolov ohranjati žile prožne in s tem zmanjša tveganje za nastanek neželenih strdkov. Potrebno pa se je seveda omejiti na zdravo količino, če ne boste pridelali več škode kot koristi.

ČESEN

Le kdo ga ne mara? Kralj mediteranske diete. Efekt: Zmanjšuje krvni tlak in obloge v stenah žil.

Raziskave kažejo, da ima česen podoben sistem učinkovanja kot ACE inhibitorji, ki znižujejo krvni tlak. Čeprav je ta učinek česna zanemarljiv, pa ima večjo vlogo pri zmanjševanju kopičenja oblog na stenah arterij. V treh randomiziranih študijah so dokazali, da so bile obloge manjše za 50% pri tistih, ki so uživali česnov ekstrakt oz. vsakodnevno zaužili  zadostno količino česna. Dokazani so tudi drugi pozitivni učinki česna tako, da ga le pridno jejte tudi v prihodnje.

TEMNA ČOKOLADA

Efekt: Zmanjšuje krvni tlak

Indijanci plemena Kuna ob obali Paname imajo zavidljiv nizek krvni tlak in za razliko od nas ostalih ljudi moderne civilizacije ne razvijejo hipertenzije tudi v starosti ne. Domnevajo, da imajo določene genetske dispozicije in vsakodnevno popijejo večje količine malo predelanega kakava. Ta vsebuje ogromno flavanolov, ki izboljšujejo prožnost žil. Mi lahko to storimo z uživanjem nepredelanega kakava in temne čokolade z min. 70% vsebnostjo čokolade.

SARDINE

Efekt: Znižuje slab holesterol LDL in zvišuje dobrega HDL

Omega 3 maščobne kisline v sardinah so bistvenega pomena za naše zdravje. Te ‘dobre’ maščobe znižujejo nivo slabega holesterola in zvišujejo nivo dobrega. Zmanjšujejo tudi potencialne aritmije, ki nastopijo skozi življenje. Čeprav dobite lahko omega3 v rastlinskih maščobah pa je v sardinah veliko bolj kvaliteten. Danska študija je pokazala, da se je pri 38% ženskah, ki so uživale sardine zmanjšale ishemične bolezni srca.

Predvidevamo, da to velja tudi za moške. Zato se znebite predsodkov o ‘smrdečih sardinah’ in poiščite druge načine priprave (v pečici, zunaj na žaru, skuhane).

LEČA

Efekt: Znižuje krvni tlak

Mednarodna študija na 12.763 ljudeh, ki je trajala kar 25 let v Ameriki, Japonski in šestih drugih evropskih državah je dokazala, da je bila smrtnost zaradi srčnožilnih zapletov – obolenj pri tistih, ki so uživali večje količine stročnic (predvsem lečo) kar 82% manjša.

GRANATNA JABOLKA

Efekt: Zmanjšuje nastanek ateroskleroze

Najnovejše raziskave Izraelskih znanstvenikov dokazujejo, da sok granatnega jabolka aktivira encim, ki razgrajuje oksidiran slab holesterol, obenem pa preprečuje hitro nalaganje plakov v stenah žil. To so ugotovili pri tistih, ki so vsakodnevno 1 leto pili 3 kozarce soka iz granatnih jabolk.

To je le nekaj super jedi za vaš srčnožilni sistem. Na žalost pa le česen, čokolada in vino ne bodo rešili vseh zapletov s srcem in žilami.

Problem je širši in se nahaja v predelani hrani, ki jo zaužijemo v vedno večjih količinah, prevelikih količinah mesa, mastne hrane, sladkarij, alkohola, gaziranih pijač itd..

Zapomnite se! Ko boste jedli zdravo in se vsaj malo rekreirali, se bo pričel zmanjševati riziko za srčnožilna obolenja. V kolikor pa temu ne bo tako pa boste kaj kmalu merili previsok krvni tlak, pričeli uživati zdravila za zniževanje holesterola, zniževanje krvnega tlaka…

Veliko lahko storite sami s pravilno prehrano, gibanjem in pozitivno naravnanostjo!

Poskusite, vaše srce Vam bo hvaležno!