Najboljša preventiva, ki jo lahko storite zase je, da znižate svoj previsok krvni tlak.

V kolikor krvnega tlaka že nekaj let niste merili oz. obiskali svojega osebnega zdravnika&referenčne ambulante je sedaj pravi čas!

Bolje je preprečevati kot zdraviti, saj je dolgotrajno povišan krvni tlak ‘tihi ubijalec’.

Okvarja naše žile (pospešuje aterosklerozo), prizadane nekatere notranje organe, povzroči obolenja žlez z notranjim izločanjem.. izkupiček pa je slab.

Možganska kap, anevrizma, upad kongitivnih funkcij, srčni infarkt in odpoved ledvic pa so glavne posledice dolgo trajajoče arterijske hipertenzije.

Po opravljeni Harvardski raziskavi so prišli do zaključka, da visok krvni tlak igra glavno vlogo pri 15% vseh smrti v Ameriki.

Seveda zdravila učinkovito znižujejo previsok krvni tlak vendar imajo vsa zdravila stranske učinke. Zato Vam predstavljamo tudi nekaj osnovnih in naravnih metod za zniževanje krvnega tlaka. Seveda je to le dodatek v smislu preventive in zdravega načina življenja ter osveščanja. O eventuelnih spremembah se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom in pa dnevno si merite-beležite krvni tlak.

Krvni tlak = pritisk krvi v žilah (arterijah).

Poznamo sistolični krvni tlak (zgornji), ko srce potisne kri po žilah in diastolični krvni tlak(spodnji) – ko srce počiva.

Optimalen krvni tlak je 120/80 mmHg.

Krvni tlak je zvišan, če je sistolični krvni tlak enak ali višji kot 140 mmHg, diastolični krvni tlak pa enak ali višji kot 90 mmHg.
Mejo med normalnim in visokim krvnim tlakom so postavili na podlagi dolgoletnih raziskav, s katerimi so potrdili, da se z naraščanjem krvnega tlaka zbolevnost zvečuje.

MERJENJE KRVNEGA TLAKA

Krvni tlak se meri navadno s sfigmomanometrom na arteriji leve roke; tlak krvi v ostalih žilah je nižji. Manšeto je potrebno oviti okrog nadlahti, ki zaustavi pretok krvi po arteriji, ko se jo napihne.

Nato se počasi zmanjšuje pritisk v manšeti in se s fonendoskopom posluša tone nad arterijo v komolčni kotanji.

Ko se jih zasliši, se odčita sistolični krvni tlak na merilcu, ko pa se jih ob nadaljnjem zmanjševnju pritiska v manšeti ne sliši več, pa se odčitamo diastolični krvni tlak. Krvni tlak se lahko meri tudi z manomentrom na pero ali z elektronskimi merilci. Pri slednjih fonendoskop ni potreben.
Večina jih ima doma elektronske merilce, ki pa včasih variirajo pri vrednostih. Potrebno jih je tudi redno vzdrževati in servisirati. Potrebno pa je krvni tlak ravnotako kontrolirati pri osebnem zdravniku.

METODE, KI NARAVNO ZNIŽUJEJO KRVNI TLAK

Bistvo in osnova je ZNIŽANJE VAŠE PREVISOKE TELESNE TEŽE. Izračunajte svoj indeks telesne mase, ki naj bo med 19 in 25 kg/m2 . Obseg pasu naj pri moškem ne bo večji kot 102 cm, pri ženski pa ne večji kot 88 cm.

indeks telesne mase = telesna teža (kg)


telesna višina2(m2)

Že pingvini na Antarktiki čivkajo o pomenu rednega gibanja – rekreacije minimalno pol ure na dan, zdravemu načinu prehranjevanja, izbiri zdravih sezonskih živil katere potem tudi zdravo skuhate (uporaba zdravih maščob, zdravih tehnik kuhanja).

Potrebno je izbirati čimmanj mastno in slano hrano, zmanjšati vnos sokov, gaziranih pijač, alkohola in kave. Veliko boste pripomogli tudi z prenehanjem kajenja in zmanjšanjem stresa.

Proč od hitre prehrane. Začnite brati etikete na živilih in kmalu boste spoznali koliko natrija in sladkorjev preveč zaužijete. Zastavite si cilj in hujšajte načrtno ter počasi. Potrebno bo veliko vztrajnosti, ki Vam bo dolgoročno obrnila življenje in zdravje na bolje.

REDNA TELESNA VADBA, HOJA, FITNES, PLAVANJE, ŠPORTANJE in GIBANJE omogoča srcu več kisika za svoje delo. Posledično ga krepi in celotno telo pridobiva na kondiciji.

DIHAJTE POČASI, globoko, umirjeno. Naučite se pravilnih tehnik in metod dihanja. Poskusite z Jogo, tai-chi in ostalimi izvedbami meditacij. Znižali boste tako krvni tlak kot tudi stres, zbistrili misli itd..

OMOGOČITE ZADOSTEN VNOS KALIJA – od 2.000 do 4.000 mg na dan s sadjem in zelenjavo, ki vsebuje večji vir kalija (Krompir, paradižnik, pomaranče, banane, fižol v zrnju, grah, melone, suho sadje (suhe slive in rozine…)

ZNEBITE SE DODATNEGA SOLJENJA PRI OBROKIH.

Ravnotako omejite soljenje pri pripravi hrane. Začnite uporabljati več začimb in nadomestke npr. limono. Počasi se boste navadili na manj slano hrano. Kot smo že omenili pričnite brati etikete na industrijsko predelani hrani in izločite tiste jedi, ki vsebujejo veliko  natrija – soli.

NAGRADITE SE! JEJTE ČRNO ČOKOLADO z minimalno 70% kakava. Le ta vsebuje flavonoide, ki povečajo elastičnost krvnih žil.  V eni od študij je 18% bolnikov, ki so vsak dan jedli temno čokolado  imelo tudi nižji krvni tlak.

Qencim Q10. V 12 študijah so dokazali, da uživanje Qencima zniža krvni tlak za 10 do 17mmHg.

PREVIDNO Z VNOSOM KOFEINA! Znanstveniki so dolgo raziskovali učinke kofeina na naše telo in povezavo z zviševanjem krvnega tlaka. V eni od raziskav iz Duke Medical Centra so ugotovili, da 500mg kofeina na dan (približno 3 večje skodelice kave) zviša krvni tlak za 4mmHg in to dolgotrajno cel dan.
Kofein zviša krvni tlak zaradi vazokonstrikcije (stisnjenja) žil in povzročanjem efektov stresa. Ko ste pod stresom Vam srce začne hitreje biti, poganja več krvi po telesu in posledično se zviša krvni tlak. Kofein naredi podoben efekt našemu telesu kot stres. Zato previdno s količino dnevne zaužite kave!

HIBISKUSOV ČAJ (ne tisti iz instant vrečk vendar pravi iz posušenih listov). Študija Tufts univerze dokazuje, da pitje treh skodelic hibiskusovega čaja na dan zniža sistolični krvni tlak za 7mmHg.

[wp_ad_camp_1]

DELAJTE MALO MANJ NADUR! Če vaš delavnik preseže 45 ur na teden se poveča tveganje za hipertenzijo za 15% po izsledkih raziskave univerze v Kaliforniji opravljeni med 24,205 tisoč prebivalci Kalifornije. Preobremenitev z delom in povečanim delovnim časom povečuje stres, onemogoča oz. zmanjšuje telesno vadbo, zdrav način prehranjevanja, povečuje sedeč način življenja… posledice pa so seveda dobro znane…

EDUKACIJSKE ZLOŽENKE

Visok krvni tlak – arterijska hipertenzija (pdf datoteka)

Spremljanje krvnega tlaka doma (pdf datoteka)

Dnevnik meritev krvnega tlaka (pdf datoteka)

Veliko je zdravih sprememb, ki jih morate integrirati v vaše življenje  in  šele sedaj vidite koliko nezdravih navad – razvad imate.

Začnite s spremembami počasi, vztrajno in ne obupajte! Nikoli ni prepozno.

Pa veliko dobre volje in normalnega krvnega tlaka Vam želimo :)