prehranska-piramida

Prehrana je v dandanašnjem svetu zelo raznolika. Zdrava prehrana pa je tista, ki našemu organizmu nudi tiste hranilne snovi, ki jih le ta potrebuje za nemoteno delovanje, pravilen razvoj, nadomestitev porabljenih hranilnih snovi in imunsko odpornost. Zobje in prehrana so med seboj tesno povezani. Razložili bomo nekaj osnovnih živil po prehranski piramidi in priporočil zdrave prehrane za naše zobe.

  • OGLJIKOVI HIDRATI, ŽITA, IZDELKI IZ ŽIT

Živila iz bele moke veljajo za bolj kariogena, kot živila iz črne moke. Živila iz bele moke vsebujejo zelo fino mlete delce in ti lažje prodrejo v medzobne prostore naših zob. Ta živila namreč vsebujejo gliadin beljakovina), ki je izredno lepljiv, ter ga tako težje odstranimo iz zobnih ploskev. Živila iz črne moke imajo več grobo mletih struktur. Ta živila so bogata s fitinsko kislino, ki nase veže kalcij. Kalcij je glavni gradnik naših zob, zato je raven le tega minerala v našem telesu zelo pomembna. Pozorni smo pri trših živilh (kruhova skorja, neprimerno kuhane testenine), saj nam lahko poškodujejo dlesni.

  • ZELENJAVA IN SADJE

V drugem sklopu prehranske piramide predstavljamo zelenjavo in sadje. Ta naj bo uravnotežena z veliko vlaknatega svežega sadja in zelenjave. Surovo sadje in zelenjava zahtevata trše, močnejše in daljše žvečenje, kar prispeva k boljšem čiščenju ustne votline. Tvorba sline se pri teh procesih pospeši in tako nevtralizira kariogene bakterije. Prav tako z vsakim ugrizom spravljamo obloge iz zob in masiramo dlesni. Karoten najdemo v vsej rdeče obarvani zelenjavi in sadju (marelice, korenje, dinja…).  Karoten (vitamin A)  ohranja zdravo sluznico v naši ustni votlini.

Zelena zelenjava kratkoročno čez naše zobe položi zaščitni film, ki ščiti le te pred obarvanostjo. Jejmo veliko živil s vitaminom K. Tega najdemo v živilih kot so špinača, brokoli in zelje. Vitamin k skrbi za mineralizacijo naših kosti in zob. Prav tako ne pozabimo na vitamin C, ki ga najdemo v agrumih. Ko jemo citruse ali pijemo različne sadne čaje pazimo, da pred ščetkanjem zob, zobe splaknemo  kozarcem vode ter počakamo 30 minut, saj tako preprečimo raztapljanje sklenine. Fluor je zelo pomemben pri varovanju naše sklenine pred kariogenimi bakteriji. Zadostne količine fluora na naše zobe nanesemo že z zobno pasto

[wp_ad_camp_1]

  • BELJAKOVINSKA ŽIVILA

Mlečni izdelki vsebujejo veliko kalcija, ki smo ga omenili že pri ogljikovih hidratih. Prav tako vsebujejo veliko kazeina, ki deluje zaščitno. Že 1 košček sira po obroku bo preprečil porast kariogenih bakterij v naših ustih. Takrat v naših ustih le ta tvori večje količine sline, ki preprečijo nastanek oblog na naših zobeh. Najboljši siri za nevtralizacijo pH po obroku so gavda, čedar in mocarela, saj ustvarijo zaščitno plast na površju zoba. Vsaj enkrat na teden si moramo privoščiti ribje meso, saj vsebuje vitamin D, ki je pomemben za absorpcijo kalcija in fosforja v prebavilih.

 

  • SLADKORJI IN MAŠČOBE

Sladkorji v naši prehrani škodujejo ne samo zobem temveč tudi drugim organom v našem telesu. Sladkor iz hrane je vir energije za kariogene bakterije, ki začnejo izločati kislino, ta pa poškoduje zobno sklenino. Izogibamo se sladki hrani, ki se lepi na naše zobe (suho sadje, žele bomboni, karamelni bomboni…), saj tako sladkorji zapolnijo medzobne prostore in tako hranijo kariogene bakterije. Če si zaželimo nekaj sladkega, naj bo to vedno po obroku, saj bodo tako med obrokom obloge na zobeh posrkale nekaj maščob, vlaknin in beljakovin iz hrane, ki bi ga sicer v nasprotnem primeru, zapolnili sladkorji. Izogibajmo se tudi pitju sladkih pijač in raje posežemo po vodi ali nesladkanemu čaju.

  • TEKOČINA

Voda je glavni sestavni vir našega telesa. Priporočljiv vnos vode je od 2,5 litra – 3 litre dnevno. Izogibajmo se pitju sladkih pijač, saj povzročajo nastanek kariesa na naših zobeh. Prav tako se izogibajmo pitju kave in pravega (črnega) čaja, ki naše zobe obarvata. Zeleni čaj vsebuje antioksidante katehine, ki zavrejo tudi delovanje bakterij, ki jih povezujejo z nastankom parodontalne bolezni.

Parodontalna bolezen je vnetje obzobnih tkiv. Nastane, ko se bakterije namnožijo  v obzobnih žepih dlesi. Poznamo več stopenj te bolezni: vnetje dlesni, začetna parodontalna bolezen, zmerna parodontalna bolezen, napredovala parodontalna bolezen in na koncu, izpadanje zob. Parodontalna bolezen je torej posledica neprimernega čiščenja zob.

Kadar opazimo krvavitev iz dlesni se odpravimo k svojemu izbranemu zobozdravniku, kjer bo preveril (izmeril) stanje naših obzobnih žepov ter nam svetoval nadaljnjo terapijo. Kamiličen poparek in žajbljev poparek uporabljamo pri poškodbah ustne sluznice (vnetja, razjede), ki blagodejno vplivata na stanje v naši ustni votlini.

  • ALKOHOL IN KAJENJE

Alkohol in kajenje sta razvadi, ki prav tako močno vplivata na stanje naše ustne votline. Cigaretni dim vsebuje kancerogene snovi, zato lahko pričakujemo negativne učinke v naši ustni votlini.

Kadilci imajo večjo možnost raka v ustni votlini, izpadanje zob, povečano možnost parodontalne bolezni, zabarvanost zob in slab zadah ter posledično zaradi pomanjkanje sline večjo možnost razvoja kariesa. Alkohol prav tako slabo vpliva na naše ustno zdravje.

Alkohol povzroči hitrejše odpadanje zob, zabarvanost zob (temna alkoholna pijača), pokanje sklenine, suho ustno votlino in večjo možnost nastanka kariesa (kar 3x večja kot pri nealkoholikih).

Prehrana velja za temelj preventivnega zdravljenja. Tudi pri zdravju ustne votline je tako. Z ustrezno prehrano bomo naše zobe in sluznice varovali ter jih naredili še močnejše.