- Portal za izobraževanje iz zdravstvene nege - https://www.zdravstvena.info/vsznj -

Akutni koronarni sindrom

Akutni koronarni sindrom (AKS) predstavlja glavni vzrok umiranja bolnikov s koronam° boleznijo. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja imamo v Sloveniji letno okoli 4000 bolnikov z AKS (Noč et al., 2009, str. 5).

Večina motenj srčnega ritma, ki lahko ogrožajo bolnikovo življenje, nastaja zaradi koronarne bolezni v sklopu AKS. Zaradi tega je pomembno, da pravočasno ugotovimo AKS in pravilno ukrepamo v primem zapletov (Nolan et al., 2006, str. 13).

Natančna anamneza je prvi korak pri ugotavljanju AKS. Bolnik ima močno bolečino za prsnico, praviloma je prizadet, poten, ima pospešen srčni utrip. Pogosto imajo motnje srčnega ritma, znižan krvni tlak in dispnoične težave ter pljučni zastoj. AKS nima tipične klinične slike, večinoma se kaže kot srčno popuščanje, kardiogeni šok ali tahilcardne in bradikardne motnje srčnega ritma. Klinični pregled ima omejeno vrednost pri diagnosticiranju AKS. Še najbolj nam pomaga pri ugotavljanju bolečin, ki niso srčnega izvora in so lokalizirane, zbadajoče, vendar lahko imajo splošne znake — potenje, tahikardijo, bruhanje in podobno, ki pogosto spremljajo tudi AKS. Za AKS so značilne še naslednje težave: pekoč občutek tiščanja ali huda, topa bolečina za prsnico z izžarevanjem v ramena in roke, lahko tudi v vrat ali trebuh, redkeje v hrbet med lopatici, slabost, bruhanje, potenje, začetek bolečine med mirovanjem, zelo redko med telesno obremenitvijo. Bolečina je neodvisna od dihanja, kašljanja, položaja telesa in pritiska na prsni koš, vztraja več kot pol ure in po nitroglicerinu ne popusti (ibid., str. 13).

Za ekipo nujne medicinske pomoči (NMP) je pomembna hitra in učinkovita obravnava bolnikov z AKS. Poleg ustrezne obravnave bolnika na terenu je pomemben hiter in varen prevoz bolnika v ustrezno zdravstveno ustanovo. Diplomirani zdravstvenik mora v prehospitalni enoti nujne medicinske pomoči ugotoviti potrebe bolnika po zdravstveni negi. Pri tem mu je v pomoč štirinajst življenjskih aktivnosti po Virginiji Henderson. Ob tem pa je njegovo delo na terenu in med prevozom oteženo in vse prej kot lahko. Osredotočiti se mora na tiste življenjske aktivnosti, ki jih lahko v teh oteženih razmerah učinkovito obravnava.

Enote NMP imajo ključno vlogo pri oskrbi bolnikov z AKS. Enote NMP naj bi dosegle večino bolnikov z AKS v 15-ih minutah od prejetega klica. Kvaliteta oskrbe bolnikov je predvsem odvisna od izobrazbe in usposobljenosti reševalcev, ki so prispeli na kraj dogodka. Vse ekipe NMP so opremljene z 12-kanalnim EKG in defibrilatorjem ter usposobljene za temeljne in dodatne postopke oživljanja. EKG posnetek na terenu in pravočasni prihod v bolnišnico ustvarja predpogoje za pravilne diagnostične odločitve in uspešno reperfuzijsko zdravljenje (Van de Werf et al., 2008, str. 2936).

REŠEVANJE PROBLEMA S PODROČJA ZN

Smernice:

KRITIČNO MNENJE

Vsak posameznik, ki ima težave z srcem ima odgovorno nalogo, da spremlja svoje zdravstveno stanje in poskuša živeti kar se da zdravo in aktivno življenje. Pomembno je, da posameznik ve, kako ukrepati ob začetnih znakih in da ima poleg sebe osebo, ki mu bo pomagala in poklicala zdravniško pomoč. Moje mnenje je, da se ljudje premalo zavedajo, kako pomembna je aktivnost življenja, pravilna prehrana in redni obiski kardiologa. Zelo veliko vlogo pa ima pri učenju in zdravstveni vzgoji medicinska sestra.

 

4   LITERATURA