Dejavniki tveganja za nastanek sladkorne bolezni

V današnjem času se zdravstvo spopada z različnimi kroničnimi boleznimi. Najpogostejša kronična bolezen je diabetes. Diabetes je stanje stalno zvišane ravni glukoze v krvi. Nastane zaradi pomanjkanja hormona inzulina ali zmanjšanja odzivnosti celic na njegovo prisotnost. Posledica tega je motnja v presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob (Wikipedija, 2010).

Glavna neposredna skrb pri bolnikih s sladkorno boleznijo je povišan ali znižan krvni sladkor oz. hiper- in hipoglikemija. Ker telo ne more pravilno izkoriščati glukoze se ta kopiči v krvi in preko ledvic preide v seč, kjer ga praviloma ne sme biti.

Poznamo sladkorno bolezen tipa 1, sladkorno bolezen tipa 2 ter nosečniško sladkorno bolezen.

Pri sladkorni bolezni tipa 1 gre za popolno pomanjkanje inzulina zaradi zmanjšane produkcije v trebušni slinavki, kar povzročijo spremembe v imunskem sistemu zaradi različnih okoljskih dejavnikov (virusi, prehrana v otroštvu, stres,…) ter vodi v samouničenje beta celic. Sama bolezen ni dedna zato predhodna pojavnost tipa 1 v družini ne vpliva na naslednje rodove. Najpogosteje se razvije pri ljudeh med 18. in 30. letom. Klinična slika se razvije hitro in sicer v samo 1-2 tednih (Geneplanet, 2011).

Na nastanek sladkorne bolezni tipa 2 tudi pri slednji vpliva dednost, močni dejavniki nastanka pa so še nepravilna prehrana, debelost (zlasti trebušna debelost in debelost v obliki jabolka), premalo telesne aktivnosti, zvišan krvni tlak in maščobe v krvi ter včasih celo nekatera zdravila. Trebušna debelost bistveno zmanjša učinkovitost lastnega insulina in posledično prispeva k nastanku oz. slabšanju sladkorne bolezni, hkrati pa obseg trebuha pomaga prepoznati tveganje za nastanek sladkorne bolezni. Ključnega pomena pri sladkornih bolnikih je zato merjenje obsega trebuha. O trebušni debelosti lahko govorimo, ko obseg pri moškem presega 94 cm pri ženski pa 80 cm. Pri tej obliki sladkorne bolezni pa gre za neodzivnost telesa na insulin in je pogostejša pri odraslih, še posebej v državah razvitega sveta (Fidimed, 2009).

  1. REŠEVANJE PROBLEMA S PODROČJA ZN

Da bi se torej čimbolj uspešno izognili nastanku sladkorne bolezni je potrebno imeti čimbolj zdrav stil življenje in upoštevati nekatere nasvete, ki so podani z namenom preprečevanja pojavljanja sladkorne bolezni. V smislu preventive pa je pomembno prepoznavanje dejavnikov tveganja in udeleževanje preventivnih pregledov, ki so vezani na zgodnj odkrivanje djavnikov tveganja.

Pri preprečevanju sladkorne bolezni tipa 2 je pomembna pravilna, uravnotežena prehrana, telesna dejavnost (vsaj 30 minut dnevno, 3-5 dni v tednu), skrb pa lastno telo in preprečevanje debelosti, uravnavanje in skrb za krvni tlak, zmernost pri vnašanju maščob preko prehrane ter zmernost pri jemanju zdravil v kolikor nam to dopušča zdravje (Nove biologije, 2008).

Pri sladkorni bolezni tipa 1 pa zaenkrat še ni možno preprečiti nastanka. Trenutno poteka več raziskav o možnosti preventive sladkorne bolezni tipa 1 pri osebah, ki so najbolj ogrožene in jim v bodoče grozi nastanek bolezni. Pri teh osebah lahko na podlagi znakov in simptomov, kot so lakota, žeja, hujšanje in povečano izločanje urina posumimo, da gre za sladkorno bolezen tipa 1, svoj sum pa potrdimo z določanjem koncentracije glukoze v krvni plazmi. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje lahko bistveno vpliva na preprečevanje akutnih in kasnejših zapletov zaradi te zahrbtne bolezni (Geneplanet, 2011).

  1. KRITIČNO MNENJE

Znano je dejstvo, da je sladkornih bolnikov vedno več in, da jih kljub velikim številkam že zbolelih, v nevednosti živi še razmeroma veliko. Vsekakor je en večjih problemov prav hrana in navade v zvezi z prehranjevanjem. Že v Sloveniji je opazno, da vedno več mladih je nezdravo, saj jih v to zavede družba ali – še slabše – družina.

[wp_ad_camp_1]

Vedno več hrane se poje v restavracijah, slaščičarnah in v tako imenovanih »fast food-ih«, kjer sploh pri slednjih dveh dobimo hrano z visoko vsebnostjo maščob in sladkorjev, ki zelo negativno vpliva na razvoj sladkorne bolezni, sploh pa je močno prisotno pomanjkanje telesne aktivnosti.

Menim, da ozaveščenost glede sladkorne bolezni v Sloveniji še ni prisotna v zadostni meri in je to eden glavnih vzrokov za nastanek le-te, saj ljudje ne vedo, kaj vse so dejavniki, ki povzročijo sladkorno bolezen oziroma imajo o tem napačno predstavo, hkrati pa se ne zavedajo, kakšne resne težave in drastično spremembo življenja lahko sladkorna bolezen prinese s seboj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja