- Portal za izobraževanje iz zdravstvene nege - https://www.zdravstvena.info/vsznj -

Izpit iz dermatovenerologije 2015/2016

 1. Funkcija kože

 1. Tri skupine osnovnih eflorescenc

 

 1. Kaj je: makula, papula, pustula, plak, nodus, erozija, razjeda, ragada, urtika, krusta, luska

 

 1. Lokalno zdravljenje kožnih bolezni

 

 1. Kako so sestavljeni pripravki za lokalno zdravljenje

Sestavljeni so iz zdravilne učinkovine, vode in druge hidrofilne sestavine, emulgatojev, konzervansov, antioksidantov, zgoščevalcev in pospeševalcev

 1. Pomen negovalnih-indiferentnih lokalnih pripravkov

 

 1. Melanom

Melanom je rak ki nastane zaradi maligne alteracije pigmentnih celic (melanocitov) Večinoma se pojavlja na koži, je najnevarnejši tumor v dermatologiji, pojavi se na katerekmoli organu kjer so melanociti, vzroki za nastanek so verjetno multifaktorski, tako kakor večino rakastih obolenj. Med dejavnike tveganja uvrščamo generično občutljivost ,pigmentne nevuse, UV sevanje in tip polti. Poznamo Lentiginozni tip, površinsko razširjen tip, nodularni tip, akralni lentiginozni tip, neopredeljen tip. Zasevanje tumorja je limfogeno in hematogeno prej pa ne povzroča težav.

 1. Kakšne so klinične spremembe v znamenju, ko prične maligno alterirati

V začetni fazi ki je ozdravljia ga od pigmentnega nevusa razlikujemo po asimetrični obliki, nepravilni ali nejasni omejitvi, nehomogeni pigmentaciji, in po nekaterih anamnestičnih podatkih (srbenje, bolečina, spontana krvavitev)

 

 1. Nemelanomski raki (BCC, SCC)

BCCJe oblika kožnega raka, ki nastane iz bazalnih celic pokožnice. Raste počasi, redko metastazira, kaže pa se kot suh, obarvan del kože s sijočo površino ali pa kot ranica, ki se ne zaceli, vozlič ali krastica.Pojavlja se na koži, izpostavljeni UV-žarkom, najpogosteje pa na koži zgornjih dveh tretjin obraza (nos, lica, čelo, senca, uhlji).

SCCJe drugi najpogostejši kožni tumor. Je rak iz celic ploščatega epitelija, ki se pojavi večinoma pri starejših (po 60. letu), najpogosteje v spodnji tretjini obraza in spodnji ustnici. Lahko pa nastane kjerkoli na koži. Prav tako je njegov nastanek povezan s povečano izpostavljenostjo UV-sevanju. Pomembni dejavniki pa so tudi kronična vnetja, predhodno rentgensko obsevanje, kronična izpostavljenost karcenogenim snovem (katran, poliklorirani aromatski ogljikovodiki, arzen).

 

 1. Zaščita pred soncem

Imamo različne možnosti, da se zaščitimo pred škdljivimi učinki UV sevanja :preventivne ukrepe, zaščitne mehanizme v koži, pripravke s kemičnimi filtri, pripravke s snovmi, ki odbijajo svetlobo, kombinirane pripravke s kemičnimi filtri, izogibanje sonca med 10 in 16 uro, pokrivala s širokim robom ter svetla in ohlapna oblačila, zaščitna očala.

 

 1. Imunski mehanizmi neželenih učinkov zdravil (naštej, opiši )

Tip I: posredovan z IgE
(npr. koprivnica, anafilaktični šok po penicilinu)

Tip II: citotoksične reakcije
(npr. imunska trombocitopenična purpura, pemfigus)

Tip III: reakcije imunskih kompleksov
(npr. levkocitoklastični vaskulitis, serumska bolezen, Arthusova reakcija, SLE)

Tip IV: T-celične reakcije
(alergijski kontaktni dermatitis, fotoalergijski dermatitis)

 

 1. Neimunski mehanizmi neželenih učinkov zdravil (naštej, opiši )

NEimunski povzročeni medikamentozni eksantei so pogostejši od imunskih in nastanejo, kadar zdravilo povzroči medikamentozni eksantem brez sodelovanja imunskih mehanizmov.

 

 1. Kaj je anfilaksija, stopnje (opiši klinično sliko in zdravljenje)

Anafilaksija življenje ogrožajoča, generalizirana preobčutljivostna reakcija, ki se razvije v minutah in katere del so življenje ogrožajoči simptomi in znaki prizadetosti dihal (edem sluznice grla, bronhospazem) in kardiovaskularnega sistema (hipotenzija, sinkopa).

 1. SRBENJE ( dlani, podplatov, lasišča, nato povsod) IN URTIKARIJA
 2. MOTNJE DIHANJA IN PREBAVE

III.  HIPOTENZIJA, OMOTICA

 1. ŠOK IN NEZAVEST

KLINIČNA SLIKA:

 

ZDRAVLJENJE:

 1. Adrenalin
 2. Antihistaminik
 3. Glukokortikoid
 4. Aminofilin

 

 1. Najpogostejši vzroki anafilaksije

Strup žuželk ,hrana (morski sadeži, soja, ajda, arašidi, lešniki, jajca, sadje, želatina),zdravila (penicilin, cefalosporini, mišični relaksanti, glukokortikoidi,…),lateks,specifična imunoterapija in alergološki testi,hormoni, encimi,cepiva.

 1. Urtikarija in angioedem

 

 1. Vrste, vzroki in zdravljenje urtikarij (opiši)

VRSTE :

VZROKI:

 

ZDRAVLJENJE: Zdravljenje akutne in kronične urtikarije temelji na zdravilih, ki se imenujejo antihistaminiki. Uporabljamo novejše, ki naj ne bi povzročali zaspanosti. Pogosto je potrebno jemanje večjih odmerkov; če je treba, tudi štirikratni običajni dnevni odmerek. Pri akutni urtikariji so poleg antihistaminikov za hitro umiritev bolezni velikokrat potrebna tudi kortikosteroidna zdravila (npr. medrol), ki pa jih je treba jemati le nekaj dni.
Poleg zdravljenja z zdravili je zelo pomembno izogibanje vzročnim in sprožilnim dejavnikom.

 

 1. SJS in TEN

SJS– Stevens-Johnsonov sindrom

Je oblika toksične epidermalne nekrolize, ki je lahko smrtna in se kaže s prehladom, gripo. Pride do luščenja pokožnice od usnjice ter vrhnjice sluznic. Sledi vdor mikroorganizmov.

Simptomi: vročina, pri gripi podobni simptomi, kasneje boleče rdeče ali vijoličaste spremembe na koži, ki so podobne opeklinam ter se luščijo. Pojavljajo se mehurji. Oči so rdeče, boleče, solzne.

Vzroki: motnja imunskega sistema. Neustrezno imunsko reakcijo, ki vodi v Stevens-Johnsonov sindrom, lahko sprožijo določena zdravila in okužbe. Nagnjenost k pojavu Stevens-Johnsonove sindroma je povezana tudi z genetskimi dejavniki.

Stevens-Johnsonov sindrom lahko povzročijo zdravila, kot so: zdravila za putiko, protibolečinska zdravila, protimikrobna, zdravila za zdravljenje krčev, ali pri zdravljenju z obsevanjem in infekcijske bolezni (herpes simpleks, pljučnica, HIV, hepatitis).

Zdravilo, za katerega obstaja sum, da je povzročilo Stevens-Johnsonov sindrom, je treba nemudoma ukiniti. Zdravimo naprej s kortikosteroidi, antibiotiki, humani imunoglobulin, nadomeščamo elektrolite.

TEN– toksična epidermalna nekroliza
Vzrok: izzovejo zdravila in je smrtna v več kot 45 %.
Najvrjetneje preobčutljivostna reakcija tip IV (citotoksični limfocit T proti epidermalnim celicam, sproščajo se številni citokini, ki povzročijo smrt)

Podobni simptomi kot pri gripi, eritem najprej na obrazu, trupu, kasneje pa nastopijo še velike bule , močno izpadanje las in spremembe na nohtih.

Zdravljenje s kortikosteroidi v visokih odmerkih.

 

 1. Diagnostika pri neželenih učinkih zdravil
 1. tip alergijske reakcije

Sem vključujemo šokovno stanje in nezavest skupaj s hipotenzijo, krči in inkontinenco in je zadnji stadij anafilaksije oz. preodzivnosti telesa na alergen. Je povezan s tipom 1 imunskega mehanizma – posredovan z IgE protitelesi.

Vzroki:

 

Aplikacija terapije:

 

Dokumentiramo: status ob pregledu (RR, pulz pred zdravljenjem), merjenje VF (tudi PEF on SpO2), dana zdravila (po minutah natančno!), odziv na zdravila, opazovanje 24h (pozornost na recidiv v kasni fazi)

Preventiva: IZOGIBANJE sprožilnemu dejavniku (po anafilaksiji – k alergologu, dokaz spr. Dejavnika (anamneza, kožni vbodni testi, specifični IgE, provokacijski testi), set za samopomoč, imunoterapija

Set za samopomoč: Antihistaminik (2 tbl; cenzitrin, feksofenadin, loratadin), glukokortikoid 2 tbl (metilpredinzolon 32mg), adrenalin (avtoinjektor ali ampula)

 

 1. Bulozna epidermoliza

– avtoimunska bulozna kožna bolezen
– kronična bolezen
– pogostejša pri Afričanih, v Evropi redka

Vzrok za to bolezen je nastanek protiteles proti antigenom bazalne membrane epidermisa ni poznan. Povezujejo jo z amiloidozo, črevesnimi boleznimi in limfomi. Kožne spremembe so podobne bulozni pemfigoidi, lahko posnemajo tudi druge bulozne dermatoze.
Je simptomatska, ni preizkušenega načina zdravljenja.

 

 1. Bulozni pemphigoid, pemphigus vulgaris

Bulozni pemfigoid, BP. Anamneza je brez posebnosti, pogosteje zbolijo starejši.
Mehurči in mehurji so za razliko od pemphigus vulgaris (PV) napeti, delno hemoragični (okvara kapilar). Pogosto se pojavijo na pordeli koži oziroma na urtikariji podobnih eflorescenc. Ob izbruhu srbijo, erozije in delno hemoragične kraste, ki mehurjem sledijo pa bolijo.

Bolniki na začetku niso prizadeti, kasneje postanejo izčrpani, pojavi se sekundarna anemija.

Terapija: bolezen je benignejša kot PV. S kortikosteroidi, imunosupresivno zdravljenje.

Vulgarni (navadni) pemfigus, PV.
– praviloma obolijo odrasli,
– v poljedelskih predelih
Prvi znak so posamezne erozije ustne sluznice, ki se ne odzovejo na lokalna zdravila. Nekaj mesecev kasneje se razširi na nosni vhod, po lasišču, v pazduhi mehurčki, ki kmalu počijo.

Vzrok bolezni so protitelesa, usmerjena proti antigenom dezmosomov. Z DIF (direktno imunofluorescenčno preiskavo prikažemo vezana protitelesa, običajno razreda IgG.

Mehurčki se pri PV pojavijo v koži, ki ne kaže predhodnih vnetnih sprememb. Ne srbijo. Če podrgnemo s prstom izzovemo nastanek novega mehurčka. Bolniki se slabo počutijo, nimajo moči, če so prisotne večje površine, lahko nastopi dehidracija. Telesna temp. ni zvišana. Zdravljenje podobno kot BP.

 1. Psoriaza
  Spada pod eritematoskvamozne dermatoze. Eritem (rdečina) in luščenje kože.
  Psoriaza vulgaris (luskavica)
  – ena najpogostejših kožnih bolezni, lahko spremlja P do konca življenja
  – zbolijo predvsem belci
  – poznamo Zgodnjo psoriazo tip 1 se začne pred 40. letom, tip 2 pozna pa po 40. letu
  – značilne so ostro omejene bunčice (papule), pokrite z luskami, ki se rade združijo v večje rdeče plošče (plake)
  Značilno je zmerno srbenje, zvečana temp., mrzlica, slabost, izgubljanje tekočine. Luskavico ugotavljamo po anamnezi, klinični sliki.
  Zdravljenje: lokalno (kortikosteroidi, salicilna kislina), sistemsko (citostatiki, ciklosporin, fotokemoterapija, biološka zdravila).

 

 1. Atopijski dermatitis

Nastane ob neposrednem kontaktu z alergenom, ti pa so : nikelj, krom… ali na kratko nakit. AD ima 3 faze: akutna, pri katerem opazimo eritem, papule, vezikule; luščečo fazo in fazo ozdravitve – gre za kronični proces bolezni. V zdravstveno vzgojo vključimo izogibanje alergenom, ki so sprožili alergijsko reakcijo – oseba naj ne nosi dražečega nakita oz. naj ne bo v neposrednem stiku z alergenom, jemanje ustrezne terapije (mazila, tbl…), alergen naj bo zapisan na vidnem mestu.

 1. Strepto in stafilodermije
  – pogosteje pojavlja v slabih higienskih okoliščinah
  – povzročitelja Streptococcus pyogenes in Staphylococcus aureus posamezno ali skupaj pri mešanih okužbah
  – bolezen se pojavi na mestih zelo drobnih poškodb, na odkritih mestih kože
  -hitro prenaša na druge ljudi
  Najprej majhen mehurček, v parih urah vse večji. Nastane erozija in neprozorna krasta, ko mehur poči. Pojavljajo se na obrazu (orog nosu, ust), vratu, rokah, podlahet in lasišču. Večkrat zbolijo otroci.
  – srbenje, pekoč občutek
  – bolezen hitro širi
  – lahko povečane regionalne bezgavke
  Diagnoza: herpes simplex.
  Zdravljenje: debele kraste omehčamo z oljnimi oblogami in jih odstranimo. Sveže mehurje odpremo, na erozije dajemo obloge s fiziološko raztopino. Lokalni antibiotik.

 

 1. Mikoze
  Glivična bolezen ali mikoza. Glivične okužbe spadajo med najpogostejše kožne bolezni. Prevalenca se povečuje, nezdravljene potekajo kronično, se širijo po telesu iz povrhnjih v globje plasti kože ali na druge ljudi.
  Poznamo globoke in sistemske mikoze.

  SUBKUTANE (GLOBOKE) MIKOZE
  so kronično potekujoča ganulomska vnetja, ki nastanejo po inokulaciji nekaterih gliv v dermis ali subkutis.

  SISTEMSKE MIKOZE
  širijo z mesta okužbe v notranje organe. Koža je lahko vstopno mesto oužbe. Med sistemske mikoze uvrščamo 1. endemične sistemske mikoze (pojavljajo predvsem v predelih s toplo in vlažno klimo). 2.opurtunistične sistemske mikoze (pri P z imunsko pomanjkljivostjo).

 

 1. Bradavice in moluske
  Bradavice
  povzroča humani virus papiloma. Bradavice so zelo razširjene, japogosteje prizadanejo mladino. Prenašajo se s človeka na človeka. Včasih spontano izginejo. Pogosto na rokah.
  Zdravljenje z zamrzovanjem s tekočim dušikom, laserskimi žarki, salicilno kislino.Moluski (genitalne bradavice)
  Bolezen se prenaša s predmeti, včasih s stikom z obolelo osebo. Prizadane pogosto otroke.
  Povzročitelj je dermotropni virus. Značilne so voščeno bele, rumenkasto ali bledo rožnate papule, ki so v sredini nekoliko vgreznjeni.
  Zdravljenje: majhne papule odpremo z iglo, večje pa z ostro žličko v lokalni anesteziji.

 

 1. Spolnoprenosljive okužbe

Bakterijske: sifilis, gonoreja, mehki čankar
Virusne: genitalni herpes, genitalne bradavice, okužba s HIV/AIDS, hepatitis B in C. Povzročitelji virus herpes sipleks, humani virus papiloma, HIV, virus hepatitisa B in C.
Glivne: kandidoza, dermatofitija.
Praživali: trihomonoza.
Ektoparaziti: garje, sramna ušivost

 1. Skabies ali garje ali srbečica

So nalezljiva kožna bolezen, ki jo povzroča pršica Sarcoptes scabiei ali srbec. Samica odlaga jajčeca v rovčke na koži, bolezen pa se najbolj aktivno odraža ponoči (ogreto okolje). Lahko se okužijo ljudje vseh ras in v vseh življenjskih obdobjih, vendar jih pri ljudeh z višjim higienskim standardom jih težko spoznamo.

Navadno se nahajajo med prsti (rok in nog), pregibnih oz. stičnih delih telesa (zapestja, pazduhe, gluteusi, stegna, moško spolovilo), na prsnih bradavicah, v predelu popka in pasu.

Prenašajo se s tesnim telesnim stikom (ista postelja, spolni stiki).

Klinična slika: rovčki s krusto na začetnem delu in izboklino na končnem delu rovčka, opažamo drobne papule v parih, številne ekskoriacije

Zdravljenje: 3 zaporedne dni mažemo kožo celotnega telesa (pri otrocih vključimo tudi lasišče) s farmakološkimi pripravki: kreme/ emulzije (Eurax), žveplo v vazelinu (odrasli 10-20%, otroci 6%);

Po zaključnem zdravljenju: tuširanje, zamenjamo posteljnino, perilo (operemo, prelikamo, kemična čistilnica in zračenje 4-5dni), predmete pa čez noč pustimo na temperaturi pod 0°C (pršica toplotno zelo občutljiva)

 

 1. Klinična slika pri boleznih ven (razdelitev, opis)

ZNAKI: varice, edemi, hiperpigmentacije, dermatitis, atrofije, venska razjeda

SIMPTOMI: bolečine, težke noge, krči, srbenje, pekoč občutek goleni

RAZDELITEV:

Končna diagnoza izgleda tako -> C6/S, C4b, Ep, As, Ap, Pr; 7.4.2011

 

 1. Zdravljenje venskega popuščanja

VP zdravimo z večimi pristopi: mikozidni favonoidi (venoaktivna zdravila), skleroterapijo, kompresijsko terapijo, lokalno terapijo, operativno terapijo in svetlobno terapijo . Zdravljenje je pravtako vezano na stopnjo KVP.

 

Kompresijska trp: pospeši pretok v venah, zmanjša venski refluks, izboljša delovanje mišičnih črpalk, zmanjša edem in izboljša limfno cirkulacijo in ima centralni hemodinamski efekt (kri ne zastaja v nogah).

Poznamo dolgoelastične (DE) in kratkoelastične (KE) povoje. DE so več kot 100% raztegljivi in delujejo na aktivni kompresiji tako med hojo kot v mirovanju. KE manj raztegljivi (do 100%) in delujejo na pasivni kompresiji vendar le pri hoji, zato so lahko nameščeni več dni.

 

Venoaktivna zdravila: zmanjšujejo vnetje mikrocirkulacije; Detralex, Hepan, Venitan

Svetlobni viri: lasersko, IPL (intenzivni pulzirajoč laser), radiofrekvenčna tehnologija

Skleroterapija: mašenje problematičnih žil s tekočimi sredstvi ali penami

Operativno odstranjevanje varic: flebektomija

DE: dolgoelastični povoji

KE: kratkoelastični povoji

 

 1. Zdravstvena nega venske golenje razjede

Zdravstvena nega VGZ zajema lokalno zdravljenje z nameščanjem primernih oblog in kontrolo izločka, pospeševanjem celjenja (epitelizacija in granulacija) s krijem iz kožnih transplantatov ali hiperbarično kisikovo terapijo, odstranjujemo odmrle dele tkiva ter etiološko zdravimo preko venoaktivnih zdravil, skleroterapijo, kompresijsko terapijo, lahko tudi OP.

Obloge izbiramo glede na:

-poliuretanski filmi, membrane; terapevtske, akrilne obloge, stanjšane

poliuretanske pene, hidrokoloidi, obloge s kolageni, hidrofibre,

hidrokapilarne obloge

B – 50-100% granulacija, prisoten fibrin, brez mrtvin

-poliuretanske pene, silikonske pene, hidrokapilarne obloge, hidrofibre

C – 50% granulacija, prisoten fibrin, brez mrtvin

-hidrogeli, alginatne obloge, obloge z dodatkom Ringerja ali fiziološke

D – zelo malo ali nič granulacije, prisoten fibrin in mrtvine

-hidrogeli, poliuretanski filmi, alginati

delno kontroliran – preveza na 2-3dni

nekontroliran – preveza 1x/dan

 1. Razdelitev limfedemov

NA VZROK:

Primarni:

Sekundarni:

Flebolimfedemi

Lipolimfedemi

Sistemski edemi z limfedemom

Travma in limfedem

NA STADIJ:

1.: samo zvečer

2.: zvečer + zjutraj

3.: zvečer + zjutraj + enormen s kasnimi posledicami

 

 1. Stadiji limfedemov

1.: samo zvečer

2.: zvečer + zjutraj

3.: zvečer + zjutraj + enormen s kasnimi posledicami

 1. Kompresijska terapija pri limfedemu in drugi načini zdravljenja

izvaja se večplastno z neelastičnim povijanjem (kratkoelastični povoji), saj so pritiski pod povoji v mirovanju nizki, pri hoji pa zelo veliki – temu primerno je zato večdnevno nošenje teh obvez. Povijati mora ustrezno usposobljeno osebje.

Drugi načini zdravljenja: ročna limfna drenaža, presoterapija, lokalna terapija razjed, UZ terapija, nizkofrekvenčna laserska terapija, infra rdeča savna, kineziterapija, kompresijska oblačila s ploskim tkanjem, individualna ali skupinska telovadba, plavanje in dihalne vaje.