- Portal za izobraževanje iz zdravstvene nege - https://www.zdravstvena.info/vsznj -

Microsoft Office 2000

Jedro Microsoftove vizije upravljanja z znanjem je koncept »digitalne armaturne plošče«, ki omogoča celovit pregled nad poslovnimi in osebnimi informacijami. Microsoft Office 2000 ponuja vse potrebne komponente za izdelavo digitalnih armaturnih plošč, med drugim možnost prilagajanja programa Outlook Today za upravljanje z osebnimi, poslovnimi in podatki iz spleta na enem mestu. Office 2000 tudi omogoča izdelavo, upravljanje in sodelovanje v spletni delovni skupini, poleg tega pa tudi dostop do podatkov prek spremnih naprav na osnovi operacijskega sistema Windows CE. V ta namen bo za izdelovalce tovrstnih naprav prirejen Outlook 2000.

V novi družini izdelkov Microsoft Office 2000 je na izbiro pet različic zbirke, ki ustrezajo različnim potrebam uporabnikov.

Office 2000 Premium, ki je najobsežnejša med njimi, vključuje orodje za ustvarjanje in upravljanje spletnih mest FrontPage 2000, program za poslovno grafiko PhotoDraw™, Microsoft Word 2000, Microsoft Excel 2000, odjemalec za delo s sporočili in sodelovanje Outlook 2000, predstavitveni program PowerPoint®, Microsoft Access, Publisher 2000, brskalnik Microsoft Internet Explorer 5.0 in Microsoft Small Business Tools. Microsoft Office 2000 je prejel nagrade najuglednejših računalniških revij, med drugim uredniško nagrado revije PC Magazine, nagrado »Best of COMDEX« revije PC Week in nagrado revije PC Computing

Za hitro pripravo rešitev z Officeom 2000 so na voljo razvojna orodja, kot so samodejno obravnavanje napak, komentarji kod in prenos kode. Še zlasti uporabno je na tisoče vrstic primerov izvorne kode in priložena dokumentacija

Integracija Officea 2000 z organizacijskimi podatki je preprosta. Za to se uporabi Data Environment Designer za vizualno izdelavo ponovno uporabljivih komponent za dostop do podatkov. Tako lahko integrirate kateri koli vir podatkov z orodjem Visual Basic® for Applications

Za lažje uveljavljanje in upravljanje Officeovih rešitev lahko uporabite orodja za izdelavo profesionalnih namestitvenih rutin. Office 2000 Developer vsebuje tudi brezplačno orodje Access Run Time za distribucijo rešitev Accessa 2000.

Microsoft Office 2000 Developer je izdaja Officea za razvijalce, ki pripravljajo in uveljavljajo rešitve. Office Developer vsebuje Microsoft Office Premium in profesionalna orodja, dokumentacijo in primer kode za hitrejšo pripravo rešitev z Microsoft Officeom.

Microsoft Word 2000

Microsoft Word 2000 je zmogljiv urejevalnik besedil, ki vam omogoča urejanje vseh dokumentov, s katerimi boste delali v času študija: seminarske naloge, zapiske predavanj, pisma, brošure, spletne strani in končno tudi diplomsko nalogo. Poleg urejanja besedil ima vgrajenih še več različnih orodij, s katerimi lahko rišemo, oblikujemo enačbe in spletne strani, v dokument, ki ga oblikujemo, lahko vstavljamo izdelke drugih računalniških orodij.

Microsoft Excell 2000

Microsoft Excel 2000 je orodje za delo z elektronskimi preglednicami. Sestavljeno je iz velikega števila komponent, s katerimi lahko urejamo, preračunavamo in analiziramo podatke. S pomočjo vgrajenih komponent lahko izdelujemo enostavne preglede in izračune podatkov, statistične analize, podatke lahko prikazujemo z raznimi grafikoni, izvajamo lahko zahtevne matematične izračune, lahko napišemo programe za ponavljajoča opravila, izdelane preglednice lahko tudi namestimo na spletne strani.

Microsoft Access 2000

Podatki predstavljajo za organizacijo življenjsko pomemben del, tako kot finančna sredstva in kadri. Organizacije, ki se tega zavedajo, skušajo organizirati, hraniti in varovati podatke tako, da jih lahko učinkovito uporabljajo in s tem pridobivajo kar največjo korist. Da bi to omogočili, so razvili baze podatkov in sisteme za upravljanje z njimi.

Baza podatkov je torej skupina povezanih datotek, ki so organizirane in shranjene kot sestavni del računalniško podprtega informacijskega sistema organizacije.

MS Access 2000 je orodje, ki nam omogoča izgradnjo baze podatkov oziroma postavitev (manj obsežnega) informacijskega sistema organizacije. Z njim oblikujemo bazo podatkov, izvajamo operacije s podatki, kot so branje, pisanje, spreminjanje, brisanje in iskanje.

Microsofr PowePoint 2000

S tem orodjem lahko pripravimo najrazličnejše predstavitve v obliki diapozitivov. Diapozitive se običajno projicira na večji zaslon. Predstavljamo lahko najrazličnejše vsebine pri pedagoškem procesu, na sestankih, predavanjih, pri propagiranju izdelkov… V diapozitive lahko poleg oblikovanega besedila dodajamo tudi najrazličnejše predmete, kot na primer, okvirje, slike, grafikone, preglednice, organizacijske sheme. Vse te elemente lahko obogatimo z različnimi animacijskimi in zvočnimi učinki.

Microsoft FrontPage 2000

FrontPage 2000 je orodje za izgradnjo in oblikovanje spletnih strani. Dobra stran tega orodja je ta, da lahko primerne spletne strani zgradi tudi uporabnik, ki ne pozna jezika HTML, v katerem so spletne strani napisane. Delo s tem orodjem je podobno delu z urejevalnikom besedil Word, vse, kar se zgradi, pa orodje prevede in zapiše v jeziku HTML.

Orodje sestavljata dve komponent in sicer:

FrontPage Explorer

FrontPage Editor

S FrontPage Explorerjem (Raziskovalcem) oblikujemo strukturo strani, pripravimo grafično ozadje, organiziramo datoteke in mape, preverjamo hiperlinke (hiperpovezave) in poganjamo FrontPage Editor.

Microsoft Word 2000

V tem poglavju so obravnavane nekatere najpomembnejše in najzanimivejše zmožnosti urejevalnika. Vse to nam pomaga pri oblikovanju in urejanju najrazličnejših dokumentov in publikacij in celo spletnih strani. Orodje ima zelo dobro pomoč v obliki interaktivnega priročnika, tako, da si z ostalimi priročniki v papirnati obliki pomagamo le v izjemnih primerih.

Kako začeti z Wordom

Od zahtevnosti opravil je odvisno, ali boste potrebovali dodatne informacije o uporabi Microsoft Worda. Tile viri vam lahko pomagajo začeti:

Z delom v Wordu lahko zelo hitro začnete tudi, če niste prebrali priročnika.

Če želite dodatne informacije o Wordovih zmogljivostih, preberite natisnjene in sprotne vire, ki so na voljo.

Če želite podrobnejše ali poglobljene informacije o Wordu ali o Microsoft Officeu, preberite o knjigah, ki jih je izdala založba Microsoft Press.

Informacije o tem, kaj lahko naredite z Wordom

Če želite dodatne informacije o Microsoft Wordovih zmogljivostih, uporabite tele vire:

Wordova pomoč Uporabljajte sprotno pomoč v obliki postopkov, sklicnih informacij in namigov, ki odgovorijo na vsa vaša vprašanja. Več o načinih za pridobitev pomoči med delom.

Odkrijte Microsoft Office 2000: Ta knjiga vam pomaga odkriti nove in že obstoječe funkcije v Microsoft Officeu 2000. Knjiga Odkrijte Microsoft Office 2000 združuje funkcije po nalogah, ki jih opravljate z Officeom in opisuje delovanje novih in že obstoječih funkcij.

Office v spletu Če imate dostop do spleta, lahko hitro dosežete koristne spletne vire neposredno iz Wordovega menija Pomoč. V meniju Pomoč pokažite na Office v spletu in kliknite zvrst, ki vas zanima.

Pomoč

Pridobivanje pomoči od Officeovega pomočnika

Pomočnik samodejno ponudi teme pomoči in namige, med delom. Ko npr. pišete pismo, pomočnik samodejno prikaže teme pomoči, da vam pomaga ustvariti in oblikovati pismo.

Pomočnik prav tako prikaže namige, kako učinkoviteje uporabljati zmožnosti v programih zbirke Office. Kliknite žarnico ob pomočniku, da vidite namig.

Izberete lahko tudi drugega pomočnika in ga nastavite tako, kot vam odgovarja. Če npr. raje uporabljate tipkovnico kot miško, lahko pomočnik namige prikazuje z uporabo bližnjičnih tipk. Ker je pomočnik v skupni rabi vseh programov zbirke Office, se bodo poljubne možnosti, ki jih spremenite, odražale tudi v drugih programih zbirke Office

Pridobivanje pomoči iz menija Pomoč

V meniju Pomoč kliknite Microsoft Wordova pomoč. Če je pomočnik vklopljen, se pojavi. Če je izklopljen, se pojavi okno pomoči. Če želite preleteti kazalo vsebine in poiskati pomoč, kliknite jeziček Vsebina.

Če želite videti opis menijskega ukaza, gumba orodne vrstice ali dela zaslona, v meniju Pomoč kliknite Kaj je to, nato pa kliknite želeni element, o katerem želite informacije.

Če želite videti opis za možnost pogovornega okna, kliknite vprašaj v pogovornem oknu, nato pa še možnost. (Če ne želite gumba z vprašajem, izberite možnost in pritisnite SHIFT+F1.)

Če želite videti ime gumba orodne vrstice, obstanite s kazalcem na gumbu, dokler se ne pojavi ime.

Pridobivanje pomoči s spletne strani Office Update

Če v meniju Pomoč izberete ukaz Office v spletu, se lahko neposredno iz kateregakoli programa zbirke Office povežete s spletnim mestom Microsoft Office Update in drugimi Microsoftovimi spletnimi stranmi. Lahko npr. dostopite do tehničnih virov in prenese brezplačne izboljšave izdelkov – vse to, ne da bi zapustili program zbirke Office, v katerem delate.

Oblikovanje s slogi

Kaj je slog?

Slog je niz oblikovalnih značilnosti, ki jih lahko uporabite za spreminjanje videza besedila v dokumentu. Kadar uporabite slog, uporabite celotno skupino oblik, združeno v eni sami nalogi. Če želite na primer naslov poročila oblikovati tako, da izstopa: namesto oblikovanja naslova v treh korakih, lahko naslov oblikujete kot sredinsko poravnan naslov, velikosti 16 pik, pisave Arial. V enem samem koraku boste z uporabo naslovnega sloga dosegli isti rezultat.

Ko zaženete Microsoft Word, ta ustvari nov prazen dokument, ki temelji na predlogi Normal, besedilo, ki ga vnesete pa uporablja navadni slog. To pomeni, da ob začetku vnašanja besedila Word uporablja pisavo, velikost pisave, razmik med vrsticami, poravnavo besedila in ostale oblike, ki so trenutno določene za navaden slog. Navadni slog je osnovni slog predloge Normal, kar pomeni, da je nekakšen kalup za izdelavo ostalih slogov v predlogi.

Poleg navadnega sloga so v predlogi Normal na voljo še številni drugi slogi. Nekaj osnovnih je prikazanih na seznamu Slog v orodni vrstici Oblikovanje. Ostale si lahko ogledate in izberete v pogovornem oknu Slog (meni Oblika, ukaz Slog).

Kaj so slogi znakov in slogi odstavka?

Slog odstavka zajema vse vidike videza odstavka, kot npr. poravnavo besedila, položaje tabulatorja, razmike med vrsticami in obrobe in lahko vključuje tudi oblikovanje znakov. Če želite, da ima odstavek določeno kombinacijo lastnosti, ki niso v obstoječem slogu (na primer krepek, ležeč, sredinsko poravnan naslov, pisave Arial Narrow), lahko ustvarite nov slog odstavka.

Slog znakov se uporabi za besedilo, izbrano v odstavku, npr. pisava in velikost besedila ter obliki krepko in ležeče. Znaki v odstavku imajo lahko svoj lasten slog, tudi če se slog odstavka uporablja za celotne odstavke. Če želite za nekatere vrste besed ali izrazov uporabiti isto vrsto oblikovanja, za katerega slog še ne obstaja, lahko ustvarite nov slog znakov.

Uporaba drugega sloga za besedilo

Če želite spremeniti slog besedila, lahko uporabite obstoječi slog, znan tudi kot vgrajeni slog. Če ne najdete sloga z želenimi lastnostmi, lahko ustvarite nov slog in ga nato uporabite.

Spreminjanje sloga

Če želite spremeniti celotno besedilo, ki je oblikovano v določenem slogu, lahko slog ponovno določite. Če je na primer oblika vaših glavnih naslovov 14 točk Arial, poravnano levo in krepko in se pozneje odločite, da bi bili naslovi lepši v obliki 16 točk Arial Narrow in na sredini, vam ni treba popravljati vsakega glavnega naslova v dokumentu, ampak le spremenite lastnost sloga

S spremembo elementa oblikovanja osnovnega sloga v dokumentu, se bodo spremenili tudi vsi slogi, ki izvirajo iz tega osnovnega sloga v tem dokumentu.

Word vam lahko tudi samodejno spremeni slog, kar pomeni, da zazna, da ste spremenili način oblikovanja besedila, ki je imelo določen slog, in samodejno prilagodi oziroma posodobi slog. Kadar Word samodejno posodobi slog, se posodobi vse besedilo, oblikovano s tem slogom, in se tako oblikovno ujema z delom besedila, pri katerem ste se pravkar odločili za novo obliko. Word naj samodejno posodobi slog

Predogledovanje in uporaba različnih slogov s pomočjo galerije slogov

S pomočjo galerije slogov lahko vidite, kakšen bi bil videti celoten dokument, če bi uporabili sloge iz druge predloge. Če želite, lahko nato sloge neposredno uporabite iz galerije slogov. Ko v pogovornem oknu Galerija slogov (meni Oblika, ukaz Teme, gumb Galerija slogov) izberete predlogo, boste v oknu za predogled videli, kakšen bi bil videz dokumenta. Ogledujete si lahko tudi vzorčne dokumente, ki prikazujejo sloge iz izbrane predloge ali si ogledate seznam slogov, uporabljenih v predlogi. S pomočjo galerije slogov si lahko ogledujete ali uporabite sloge iz druge predloge

Ustvarjanje novega sloga odstavka

Nov slog odstavka najhitreje ustvarite tako, da odstavek oblikujete, ga izberete, nato pa novemu slogu pripišete oblikovanje in druge lastnosti izbranega besedila.

Izberite besedilo, katerega oblikovanje želite uporabiti za svoj novi slog.

V orodni vrstici Oblika kliknite polje Slog.

Čez ime obstoječega sloga natipkajte ime za novi slog.

Pritisnite ENTER.

Opomba: Slogom odstavka lahko nastavite dodatne oblikovne značilnosti, kot je slog za naslednji odstavek. V meniju Oblika kliknite Slog. Kliknite slog, ki vsebuje nastavitve, ki jih želite spremeniti, kliknite Prilagodi in nato izberite želeno možnost.

Ustvarjanje novega sloga znaka

V meniju Oblika kliknite Slog.

Kliknite Nov.

V polje Ime natipkajte ime sloga.

V polje Vrsta sloga kliknite Znak.

Izberite še druge želene možnosti in kliknite Oblika, da nastavite atribute sloga.

Če želite pomoč o možnosti, kliknite vprašaj in nato možnost.

 

Preoblikovanje sloga

V meniju Oblika kliknite Slog.

V polju Slogi izberite slog, ki ga želite preoblikovati, in nato kliknite Spremeni.

Kliknite Oblika in nato kliknite lastnost – na primer Pisava ali Oštevilčevanje – ki jo želite spremeniti.

Potem ko ste lastnost spremenili, kliknite V redu; to ponovite za vsako spremenjeno lastnost.

Namig: Če želite preoblikovani slog uporabiti v novih dokumentih, zasnovanih na isti predlogi, potrdite polje Dodaj predlogi. Word doda preoblikovani slog v predlogo, ki je pripeta k aktivnemu dokumentu.

Brisanje sloga

V meniju Oblika kliknite Slog.

V polju Slogi kliknite slog, ki ga želite izbrisati, in nato kliknite Izbriši.

Opombi:

Če izbrišete slog odstavka, ki ste ga sami ustvarili, Microsoft Word pri vseh odstavkih, ki so bili oblikovani s tem slogom, uporabi navaden slog in iz predloge odstrani definicijo sloga.

Če kliknete Slogi v uporabi v polju Seznam, lahko iz določenega dokumenta izbrišete nekatere od vgrajenih slogov. (Dve izjemi sta navaden slog in vgrajeni naslovni slogi). Word pri vseh dokumentih, ki so bili oblikovani z izbrisanim slogom, uporabi navaden slog, vgrajene definicije sloga pa ohrani v predlogi. Če želite ponovno uporabljati vgrajeni slog, kliknite Vsi slogi v polju Seznam.

Označevanje in oštevilčevanje

Označevanje ali oštevilčevanje elementov

Izberite elemente, ki jim želite dodati vrstične oznake ali jih oštevilčiti.

V orodni vrstici Oblikovanje naredite nekaj od tega:

Za dodajanje vrstičnih oznak kliknite Vrstične oznake.

Za oštevilčevanje kliknite Oštevilčenje.

Opomba: Če želite označen ali oštevilčen seznam ustvariti samodejno med tipkanjem, natipkajte najprej 1. ali * (zvezdica), pritisnite presledek ali tabulator, na koncu pa še želeno besedilo. Ko s pritiskom tipke ENTER želite dodati naslednji element na seznam, Word samodejno vstavi naslednjo številko ali oznako. Seznam zaključite, če dvakrat pritisnete tipko ENTER. Seznam lahko zaključite tudi tako, da s pomočjo tipke BACKSPACE izbrišete zadnjo oznako ali številko na seznamu

Ustvarjanje orisno oštevilčenega seznama

Orisno oštevilčeni seznami imajo lahko do devet ravni.

V meniju Oblika kliknite Vrstične oznake in oštevilčevanje in potem še jeziček Orisno oštevilčeno.

Kliknite obliko seznama, v katerem ni besede »Naslov 1«, in potem še V redu.

Natipkajte seznam in za vsakim elementom pritisnite tipko ENTER.

Če želite premakniti orisni oštevilčeni element na ustrezno številčno raven, napravite eno od tega v orodni vrstici Oblika:

Če želite znižati element na nižjo številčno raven, kliknite kjer koli v element in kliknite Povečaj zamik.

Če želite element povišati na višjo številčno raven, kliknite kjer koli v elementu, in nato kliknite Zmanjšaj zamik.

Opombe:

Za vsako raven oštevilčenja lahko prilagodite obliko orisnega oštevilčenega seznama.

Več orisnih številk lahko vključite v isto vrstico

Prilagajanje razmika med oznako ali številko in besedilom

Izberite elemente označenega ali oštevilčenega seznama.

V meniju Oblika kliknite Označevanje in oštevilčevanje.

Kliknite jeziček Vrstične oznake ali Številke in črke.

Kliknite obliko seznama, ki se ujema z obliko obstoječega označenega ali oštevilčenega seznama.

Kliknite Po meri.

Izberite eno izmed spodnjih možnosti:

Če oblikujete označeni seznam, izberite možnosti, ki jih želite v poljih Zamakni pri pod Položaj vrstične oznake in Položaj besedila.

Če oblikujete oštevilčeni seznam, izberite možnosti, ki jih želite v poljih Položaj številke in Položaj besedila.

Če želite pomoč o možnosti, kliknite vprašaj in nato možnost.

Opomba: Če želite spremeniti razmik med oznako s sliko in besedilom, premaknite ustrezno tabulatorsko mesto.

Okvirčki za besedilo

Okvirček za besedilo uporabite vedno, ko želite napraviti kar koli od tega:

Besedilo pretočite iz enega dela dokumenta v drugega tako, da okvirčke za besedilo povežete.

Ustvarite vodni žig, v katerem je besedilo, ki se pojavlja na natisnjenih straneh dokumenta.

Pri oblikovanju prostora za besedilo uporabite možnosti orodne vrstice Risanje. Uporabite lahko 3D-učinke, senčenje, različne sloge obrob, barve, polnila in ozadja.

Okvirček za besedilo zavrtite in ozrcalite.

Usmerjenost besedila v okvirčku za besedilo spremenite, če v meniju Oblika uporabite ukaz Usmerjenost besedila.

Več prostorov za besedilo združite v skupino in jih skupinsko tudi obravnavajte (premikanje, poravnavanje ipd.).

Prelivanje besedila v drug del dok. s povezanimi okvirčki za besedilo

Če v vašem besedilu pričakujete veliko uredniških in oblikovnih sprememb, je priporočljivo, da kopijo besedila shranite na ločeno mesto. Opravite spremembe in besedilo prekopirajte v prazne, povezane okvirčke za besedilo.

Preklopite v pogled postavitve tiskanja.

V meniju Vstavljanje kliknite Okvirček za besedilo.

V dokumentu kliknite ali povlecite in vstavite okvirček za besedilo.

Ponovite koraka 2 in 3 in vstavite dodatna vnosna polja, kjer želite plavajoče besedilo.

Kliknite prvo vnosno polje.

V orodni vrstici Okvirček za besedilo kliknite Ustvari povezavo okvirčkov za besedilo.

Kliknite prazno vnosno polje, v katerega naj odplava besedilo.

Ko postavite vrč nad okvirček za besedilo, ki lahko prejme povezavo, se vrč nagne.

Če želite povezati več vnosnih polj, kliknite okvirček, ki ste ga ravnokar povezali, in ponovite napotke v korakih 6 in 7, če želite ustvariti povezave.

V prvi okvirček za besedilo vnesite ali prilepite želeno besedilo. Ko je okvirček poln, se besedilo prelije v naslednje, povezane okvirčke.

Opombe:

Če želite uporabiti priročni meni Okvirček za besedilo, pomaknite kazalec čez obrobo okvirčka z besedilom, dokler kazalec ne postane štiriglava puščica, nato pa z desno miškino tipko kliknite obrobo.

Če kliknete Ustvari povezavo za okvirček za besedilo in se nato odločite, da ne boste povezovali z drugim vnosnim poljem, pritisnite tipko ESC. Tako boste ustavili postopek povezovanja.

Če želite spremeniti videz vnosnega polja – če želite npr. odstraniti ali spremeniti obrobe ali pa morda dodati barve ali teksture ozadja – izberite vnosno polje, kliknite ukaz Okvirček za besedilo v meniju Oblika in nato izberite želeno možnost. Če želite označiti več okvirčkov za besedilo, med označevanjem držite pritisnjeno tipko SHIFT.

Namesto pravokotnih ali kvadratnih prostorov, ki jih vaši zgodbi ponujajo okvirčki za besedilo, lahko uporabite kroge, simbole, obrise grafov in druge Samooblike. Potem, ko ste ustvarili povezane okvirčke za besedilo in vstavili besedilo, lahko spremenite tudi obliko prostora zanj.

Grafika v Wordu

Obstajata dve osnovni vrsti grafik, ki jih lahko uporabite za izboljšavo dokumentov Microsoft Worda: risani predmeti in slike. Risani predmeti vključujejo samooblike, krivulje, črte in WordArtove risane predmete. Ti predmeti so del vašega Wordovega dokumenta. Uporabite orodno vrstico Risanje, če želite spreminjati in izboljševati te predmete z barvami, vzorci, obrobami in drugimi učinki.

Slike so grafike, ki so bile ustvarjene iz druge datoteke. Vsebujejo bitne slike, skenirane slike in fotografije in sličice. Slike lahko spreminjate in izboljšujete z uporabo možnosti orodne vrstice Slika in omejeno število možnosti v orodni vrstici Risanje. V nekaterih primerih morate razdružiti in pretvoriti sliko v risani predmet, preden lahko uporabite možnosti orodne vrstice Risanje.

Samooblike

Microsoft Word vsebuje niz že pripravljenih samooblik, ki jih lahko uporabljate v svojih dokumentih. Oblikam lahko spreminjate velikost, jih vrtite, zrcalite, barvate in jih združujete z drugimi oblikami, npr. s krogi in pravokotniki, in tako naredite zahtevnejše oblike. Meni Samooblike v orodni vrstici Risanje vsebuje več zvrsti oblik, vključno s črtami, z osnovnimi oblikami, elementi plavajočih grafikonov, zvezdami in praporji in oblački.

Samooblike so vstavljene z uporabo sloga oblivanja z besedilom Pred besedilom.

Risani predmeti WordArta

Okrašeno besedilo lahko vstavite z uporabo Vstavi WordArt v orodni vrstici Risanje. Ustvarite lahko senčeno, poševno, zavrteno in raztegnjeno besedilo, kot tudi besedilo, ki se prilega prej določenim oblikam. Ker je poseben učinek besedila risani predmet, lahko uporabite tudi druge gumbe v orodni vrstici Risanje, če želite spremeniti učinek- npr. zapolniti učinek za besedilo s sliko.

WordArtovi risani predmeti so vstavljeni z uporabo sloga oblivanja z besedilom Pred besedilom.

Črte, vijuge in prostoročne oblike

Meni Samooblike v orodni vrstici Risanje vključuje več zvrsti orodij. V zvrsti Črte lahko uporabljate Krivuljo, Prostoročno obliko in Čačko, če želite narisati črte in krivulje, kot tudi oblike, ki vsebujejo črte in krivulje. Ko želite risati krivulje z več nadzora in natančnosti, uporabite Krivuljo. Prostoročno obliko uporabite, ko želite čistejšo črto- tako brez nazobčanih črt ali velikih sprememb v smeri. Če želite, naj bo risani predmet videti, kot da je bil narisan s peresom, uporabite Čačko. Oblika, ki jo dobite, tako skoraj popolnoma odgovarja tistemu, kar narišete na zaslonu.

Črte, krivulje in prostoročne oblike so vstavljene z uporabo sloga za oblivanje z besedilom Pred besedilom.

Okvirčki za besedilo

Grafikam lahko z uporabo okvirčkov z besedilom dodate oblačke, nalepke in drugo besedilo. Ko ste vstavili okvirček z besedilom, lahko uporabite možnosti v orodni vrstici Risanje, če ga želite izboljšati, kot to lahko storite s poljubnim risanim predmetom. Ali pa dodate besedilo v samoobliko in uporabite samoobliko kot okvirček z besedilom.

Okvirčki z besedilom in samooblike so vstavljeni z uporabo sloga oblivanja z besedilom Pred besedilom.

Slike in sličice

Obstajata dve vrsti slik: slike, ki ne morejo biti razdružene – npr. večina uvoženih slik, in slike, ki so lahko razdružene- npr. metadatoteke iz Galerije sličic. Ko razdružite sliko, jo lahko pretvorite v risani predmet in jo nato urejate z uporabo možnosti orodne vrstice Risanje.

Microsoft Word ima lasten niz slik v Galeriji sličic. Večina sličic je v obliki metadatotek, kar pomeni, da morate sliko razdružiti in jo spremeniti v risani predmet, če jo želite izboljševati. Galerija sličic vsebuje ogromno sličic, s katerimi lahko enostavno izboljšate dokument. Našli boste vse, od scenskih ozadij do zemljevidov, od stavb do ljudi.

Vstavite lahko tudi sliko ali skenirano fotografijo, ki jo uvozite iz drugih programov in mest. Ko izberete sliko, se prikaže orodna vrstica Slika z orodji, ki jih lahko uporabite za obrezovanje slike, za dodajanje obrobe sliki ali za uravnavanje njene svetlosti in kontrasta. Če se orodna vrstica Slika ne prikaže, kliknite sliko z desno miškino tipko in nato v priročnem meniju kliknite Pokaži orodno vrstico »Slika«.

Slike in sličice so vstavljene z uporabo sloga za oblivanje z besedilom V vrstici z besedilom.

Enačbe

Vstavljanje enačbe

Kliknite mesto, na katerem želite vstaviti enačbo.

V meniju Vstavljanje kliknite Predmet in potem še jeziček Ustvari nov.

V polju Vrsta predmeta kliknite Microsoft Equation 3.0.

Kliknite V redu.

Enačbo zapišete s pomočjo simbolov iz orodne vrstice Enačba ter vnesenih spremenljivk in števil. V gornji vrstici orodne vrstice Enačba boste našli nad 150 matematičnih simbolov, v spodnji pa vrsto predlog in osnutkov s simboli, kot so na primer ulomki, integrali in vsote.

Če potrebujete pomoč, kliknite Teme pomoči za Urejevalnik enačb v meniju Pomoč.

V Word se vrnete, če kliknete Wordov dokument.

Opomba: Če Microsoft Equation Editor ni na voljo, ga boste morda morali namestiti.

Urejanje enačbe

Dvokliknite enačbo, ki jo želite urediti.

Za urejanje enačbe uporabite možnosti v orodni vrstici Enačba.

Če potrebujete pomoč, kliknite Teme pomoči za Urejevalnik enačb v meniju Pomoč.

V Word se vrnete, če kliknete Wordov dokument.

 

Ko uporabljate Office, morda vidite bližnjice, ikone in ukaze za programe in komponente, ki med namestitvijo niso bile nameščene. Ko potrebujete katerega koli teh programov ali komponent, lahko samo kliknete ukaz in Office 2000 bo namestil program ali komponento.