Principi paliativne oskrbe

Principi paliativne oskrbe so: pravica vsakega B in njegovih svojcev, kjerkoli so. Oskrba mora biti dostopna vsem B, ne glede na dolžino preživetja neozdravljive bolezni. Paliativna oskrba je namenjena B z vsemi neozdravljivimi boleznimi. Timski pristop združuje sodelovanje in odgovornost vse zdrav, soc delavcev, psih, prostovoljcev, ki prihajajo v stik z neozdravljivo bolnimi in družino. Naravnanost k B zagotavlja upoštevanje osebnih želja in potreb, ohranjanje samostojnosti in dostojanstva prizadetih. Tovrstna obravnava naj bi spodbudila ljudi k umiranju v domačem okolju, obenem pa naj bi jo sprejeli v H, DSO. Spoštuje življenje in priznava smrt, kot naravni dogodek, pri čemer je ne pospešuje niti ne zavlačuje.

Kje in kdo izvaja paliativno oskrbo: v okviru hospicev, zdravnik paliativne medicine, ms. Pristop: prepoznavanje in zdravljenje bolečine, dobra komun, pogovor, svetovanje, spoštovanje B želja, dovolj jasnih infor B in svojcem za oporo pri težkih odločitvah, taktno povedati resnico ali slabo novico, kadar jo B želi izvedeti, opuščanje nepotrebnih neg in ter postopkov, medicinska etika, timska obravnava in neprekinjena komunikacija. Načrt izvajanja simptomatske obravnave: Ocena stanja in motečih simptomov ( zakaj so nastali, kaj jih povzroča, dr odredi zdravljenje, skupno z B naredimo načrt zdravljenja, infor svojcev, če B v to privoli).

Osebni pristop ( B sodeluje pri sprejemanju odločitev, pisna navodila o jemanju zdravil, ocena uspešnosti zdravljenja, nikoli ne rečemo nič več ne moremo narest ). Supervizija: ( nenehno ocenjujemo učinkovitost postopkov in zdravil, prilagajanje zdravljenja na spremembe in B želje, preverjamo sposobnost uživanja zdravil per os, B ne jemljemo upanje in postavljamo bližnje cilje). Stalnost: ( B mora vedno vedeti, na koga se lahko ob kateri uri obrne v stiski ). Razdelitev po simptomatiki: Bolečina: je najpogostejša. Pomembno( ocena vrste in jakost bolečine, prava izbira zdravil, ustrezen način vnosa, jemanje zdravil v rednih intervalih). Slabost in bruhanje: Vzrok: zapora črevesja, zaprtje, ascites, bolečina, strah, posledica kemoterapije.

Zdravljenje medikamentozno in nemedikamentozno. Zaprtje: Vzrok: neaktivnost, hiperkalcemija, dehidracija, jemanje nekaterih zdravil. Zdravljenje: medikamentozno- svečke, odvajala, nemedikamentozno- več tekočin, balastna hrana. Težko dihanje- dispneja: prinaša strah, nemir, vodi v hipoksijo. Vzrok: zapora glavnega bronhusa, nekroza pljučnega tkiva, ascites obsežen. Zdravljenje: medikamentozno- AB pri infekciji, zdravila za umiritev po nar dr, nemedikamentozno: nižja sobna temp, sprostitvene tehnike, smo ob B, polsedeči položaj.

Kaheksija: predvsem pri raku na želodcu, črevesju, pljučih. Kaže se kot: zman TT, oslabelost, izguba apetita, okusa, bledica, decubitus. Sprememba B podobe neg vpliva na na njegovo psih stanje ki se kaže z depresijo, jezo. Zdravljenje: kortokosteroidi. Prehranjevanje: NGS, parenteralno. MS nudi psih oporo, nega kože, ustne votline, primerna oblačila. Psihološki simptomi: opažamo zaskrbljenost, žalost, nervozo, nespečnost.

Večinoma so psihosoc značaja, predvsem z izgubo B samopodobe, vloge v družini, družbi. B niha v čustvovanju ij vedenju. Potreben je osebni pristop in odkrit pogovor z B. Vloga MS: ima najpogostejši stik z B in svojci, postavi ND, načrtuje in izvaja neg intervencije, prepoznava in preprečuje moteče simptome, oceni učinkovitost simptomatskega zdravljenja, B in svojcem daje psih oporo, posreduje svoje znanje in sod

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja