Sodobni trendi v onkologiji

ŠKODLJIVI VPLIVI KAJENJA NA ZDRAVJE:
Značilnosti kadilca: pijejo več alkohola, kave, čaj, zman TT, višja srčna frekvenca, Ž imajo zgodnejšo menopavzo, v krvi kadilcev najdemo blago pov št L, E, T. Bolezni, ki so povezane s kajenjem: KOPB, rak, bolezni srca in ožilja, so najpog vzrok za prezgodnjo zbolevnost in smrt. Opustitev kajenja zmanjša zbolevnost. Bolezni pljuč: kajenje je glavni vzrok za nastane KOPB. Opustitev kajenja najpomembnejši ukrep za zmanjšanje razvoja in napredovanja KOPB. Okužba dihal, gripa, pljučnica, so pri kadilcih pogostejše. Rak: pljučni rak je najpogostejši vzrok smrti pri M v slo. Pri kadilcih so pogosteje tudi rak grla, žrela, ustne votline, požiralnika. Kajenje prispeva k razvoju treb. Slinavke in ledvic, želodca, mat vratu.

Kajenje in TBC: pljučna TBC naj bi bila povezana s samim kajenjem kot tudi s št pokajenih cigaret. Zdi se, da so tudi otroci, izpostavljeni pasivnemu kajenju, bolj dovzetni za pljučno TBC. Bolezni srca in ožilja: kajenje je najpomembnejši vzrok za koronarno bolezen, tudi periferna arterijska okluzivna bolezen, je pogostejša pri kadilcih in pogosteje umirajo zaradi aterosklerotične anevrizme aorte.
[wp_ad_camp_1]
Bolezni prebavnega trakta: pogostejša razjeda želodca in dvanajstnika. Ostalo: osteoporoze, spremembe na koži, gube na obrazu, zman plodnost. Nosečnost: kadilke kasneje zanosijo, novorojenčki v pov 120g lažji, pogosti spontani splavi, fetalna smrt. Pasivno kajenje: dolgotrajno pasivno kajenje povzroča pljučnega raka pri nekadilcih, tudi koronarna bolezen. Otroci staršev kadilcev pogosto akutne okužbe dihal, kronična bol dihal, vnetje srednjega ušesa.

POVZETEK:
V cigaretnam dimu, so doslej dokazali nekaj tisoč različnih snovi: farmakološko aktivne, citotoksične, karcinogene, mutagene. Nikotin je droga, ki povzroča odvisnost od cigaretnega dima. KOPB, rak in aterosklerotične bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok za prezgodnje zbolevanje in smrtnost pri kadilcih. Pribl 85% smrti, ki so posledicaKOB je povezano s kajenjem. Novorojenčki mater kadilk so v povprečju 170g lažji kot novorojenčki nekadilk. Opustitev kajenja dramatično zmanjša nevarnost za nastanek bolezni, povezane s kajenjem.
eluje pri raziskovalnem delu, na tem področju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja