zdrava hrana zdravo prehranjevanjeZdrava hrana, zdravo prehranjevanje, zdrava živila…bio…eko…sezonsko..mediteransko…. ljubezen gre skozi želodec, kajne?

Pravilna izbira živil in način prehranjevanja vam bosta diktirala telesno težo, počutje, prebavo, razpoloženje, moč, preventivno delovala na vaše telo… tudi zdravje gre v veliki meri skozi želodec.

Naš namen je predstaviti in na kratko opisati živila, ki so zdrava, hranljiva in vsebujejo nujno potrebne sestavine za zdravo življenje.

1. JAJCA

Za vse s srčnožilnimi obolenji in povišanim slabim  holesterolom…Holesterol se nahaja v rumenjaku.
Zato ne predozirajte z rumenjakom.

Drugače pa so jajca ena izmed najbolj popolnih živil za naš organizem, saj so prvovrsten vir vitaminov in mineralov . Holin znižuje obolevnost za rakom dojke, antioksidanti pripomorejo pri preprečevanju degeneracije rumene pege in sive mrene…

Jajčni proteini imajo 97% prebavljivost in 100% biološko vrednost, ta pa nam pove, kako dobro lahko telo beljakovino izkoristi, da iz nje zgradi lasten material, na primer mišice ali obrambne celice.
Kupujte jajca iz domačih kmetij. V kolikor nimate te opcije izbirajte jajca iz ekološke, proste oz. pašne reje.

2. JOGURT

Najstarejši fermentiran mlečni izdelek! Kalcij, fosfor, jod, vitamin B2, B12, B5, cink, dobre bakterije… Izbirajte domače jogurte,  probiotike in z manjšo vsebnostjo maščob. Glede na rezultate raziskav  naj bi preprečeval razvoj vaginalnih glivičnih vnetij, pospeševal prebavo, krepil kosti, blažil simptome artritisa, krepil imunski  sistem… Skratka,,,pojej jogurt :))

3. KOZJE MLEKO

Kozje mleko je po sestavi še najbolj podobno človeškemu mleku. Deluje  protibakterijsko, protialergijsko in tudi antikarcinogeno. Razstruplja naš organizem in krepi imunski sistem. V Sloveniji je poraba kozjega mleka žalostno zanemarljiva in tudi ponudbe ni prav veliko. Po svetu izdelke iz kozjega mleka cenijo in uvrščajo med najbolj zdrava živila.  Že Hipokrat je zdravil s kozjim mlekom in sirotko.

4. LOSOS, SARDELE, SKUŠE

Ribe ribe ribe, omega 3, vitamin D. Ne bomo dolgotvezili o nujno potrebnem uživanju rib vsaj 1x tedensko. Zdrave maščobe, beljakovine, aminokisline, zdrava hrana za naš organizem in preprečevanje srčnožilnih obolenj.

5. GOVEDINA

Uživanje puste kakovostne govedine, da organizmu še kako potrebno železo, cink in vitamine B & E. Pazimo, da je ne prekuhavamo oz. preveč dolgo časa pečemo.

6. FIŽOL

Polna skledica fižola vsebuje 17g vlaknin. Raziskave so pokazale, da redno uživanje fižola zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca,  sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka, raka dojke in črevesja.

Najnovejše smernice zdrave prehrane priporočajo uživanje fižola vsaj 3x tedensko. Receptov za jedi iz fižola je malo morje.

7. OREŠKI

Bodite pozorni na odmerjanje, saj vsebujejo veliko kalorij. Oreški so zaščitniki srca. Zmanjšujejo riziko za obolenja srca in diabetesa. Orehi, arašidi, pinjole, pistacije, indijski oreški, makadamija, mandlji, lešniki…

8. OVSENI KOSMIČI

Vlaknine, rudnine, kosmiči so kralj zajtrka. Bodite pozorni pri nakupu in preberite vsebnost sladkorjev na embalaži. Izbirajte take brez dodatkov in si doma sami narežite sadje, dodajte jogurt, čokolado..

9. LANENO SEME

[wp_ad_camp_1]

Seme, ki vsebuje največ omega 3 maščobnih kislin. Ugodno vpliva tudi na prebavo in preventivo proti srčnim obolenjem. Več o lanenem semenu si preberite tukaj: https://www.zdravstvena.info/preventiva/laneno-seme-lan-seme-laneno-uporaba-lanenega-semena.html

10. OLJČNO OLJE

Trta je kot ljubica, oljka kot mati. Več o oljčnem olju in varovalnih učinkih si preberite tule:
http://www.olivno-olje.com/oljcno-olje-mediteranska-prehrana-in-zdravje.html

Ostale zdrave jedi:

AVOKADO, BROKOLI, ŠPINAČA, PARADIŽNIK, ČESEN, ČEBULA, MEDITERANSKE ZAČIMBE, PAPRIKE, FIGE, BOROVNICE, JABOLKA, TEMNA ČOKOLADA…

Skratka zmeren, sezonski mediteranski način prehranjevanja je ključen za zdravo in dolgo življenje!