meduzeMeduze so pravzaprav zelo nadležni in nevarni morski ožigalkarji. Ožigi meduz povzročijo lahko resne zdravstvene težave! Pravzaprav večina organizmov, ki jih najdemo v obalnih morjih in jim pogovorno pravimo »meduze«, pripada klobučnjakom.

Meduze dosegajo centimetrske velikosti in več, običajno med 2 in 40 cm premera klobuka. Pri največji vrsti, Cyanea capillata, ima lahko klobuk premer dva metra, lovke pa merijo preko 15 m v dolžino. Zaradi ožigalk predstavljajo meduze klobučnjakov nevšečnost za kopalce, ribiče in druge ljudi, ki se zadržujejo v vodi. Jakost ožiga se med vrstami zelo razlikuje, od neznatnega, do hudih opeklin kože.

V naših vodah največ težav povzroča mesečinka, ki pa ni prisotna nenehno, temveč se pojavlja samo občasno.

So pa ožigi meduz, ki jih najdemo v Jadranu, lahko močno boleči. Ob hudi reakciji lahko pustijo opeklino in hiperpigmentacijo kože na mestu ožiga.

mesecinka meduza

Med plavanjem nenadoma začutite močno bolečino, koža postane rdeča in zatečena. Ožgala vas je meduza! Pri ožigu meduze se na koži pojavi opeklini podobno vnetje, ki skeli in srbi. To je posledica strupa, ki se sprošča iz ožigalk, ki pa se lahko sprošča še nekaj ur po piku, zato je prva pomoč pri takem piku še kako pomembna.

PREVENTIVA IN UKREPI PO OŽIGU MEDUZE

Če je ožig meduze blažji oziroma nimate takojšnjega dostopa do medicinske pomoči si lahko pomagate z naslednjimi ukrepi:

Ožig meduze v prvem trenutku speremo z morsko vodo (seveda moramo prej priplavati nazaj na obalo), medtem ko ožigalke, ki so ostale na koži, odstranimo z vejo, kamnom ali papirjem, nikakor ne z roko. Nato čimprej prizadeto območje hladimo s hladnimi obkladki, morda celo z ledom.

  • Obstaja le malo vrst meduz, katerih ožig je za človeka lahko poguben, panika pa ne pomaga v nobenem primeru, zato ostanite mirni. Če potujete v eksotične kraje, se je dobro pozanimati o vrstah meduz, ki tam živijo.
  • Ožigi meduz so lahko izjemno boleči in lahko vplivajo na vaše plavalne sposobnosti, zato se takoj spravite ven iz vode in pokličite na pomoč. V kolikor Vas bo zagrabila panika boste lahko utonili.
  • Najbolj enostaven način za odstranitev ožigalk je, da na mesto ožiga nanesete peno za britje in z britvico postrgate peno, kot bi se brili. Če ničesar od naštetega nimate pri roki, ožig dobro sperite z morsko vodo (nikoli z mrzlo sladko vodo, saj ta spodbuja izločanje strupa). Pomembno je, da večje, dobro vidne ožigalke odstranite s pinceto ali z rokavicami, preden ožig ‘obrijete’. Nikar se jih ne dotikajte z golimi rokami!
  • Ožigalke, ki so ostale v koži, še naprej izločajo strup, zato jih je treba čimprej ‘deaktivirati’. Nekateri pravijo, da pri opeklinah meduz pomagajo tudi obkladki s kisom. A strokovnjaki opozarjajo, da kis preprečuje nadaljnje sproščanje toksinov le pri nekaterih vrstah meduz, običajno pri tistih bolj nevarnih, medtem ko lahko pri drugih vrstah sproščanje toksinov celo pospeši. Sicer pa pri odstranjevanju ožigalk meduze ljudje uporabljajo sodo bikarbono, kis, moko, jedilno sol, limono in nekatere druge sestavine.
  • Preostali strup iz kože lahko odstranimo tako, da iz sode bikarbone in vode zmešate pasto, ki jo nanesete na mesto ožiga in prekrijete z gazo ali drugo tkanino. Po možnosti in potrebi to ponovite vsakih 15-20 minut. Širjenje strupa lahko upočasnite z ledenimi kockami, dokler nimate na razpolago sode bikarbone.
  • Odpravite se v lekarno po antihistaminične tablete in/ali mazila ter po potrebi protibolečinsko zdravilo. Vprašajte za nasvet farmacevta, saj so v različnih državah na voljo različni izdelki.
  • Če pa je opeklina obsežna in po več dneh še vedno ne začne izginjati, ali pa postane opečencu slabo, je omotičen, ima težave z dihanjem, čuti bolečino v prsnem košu ali druge nenavadne simptome, gre morda za hujšo reakcijo, ki je lahko tudi smrtna. Nemudoma pokličite nujno medicinsko pomoč!
  • Pri hujših ožigih je treba rano pokriti s čisto gazo in hladnimi obkladki, da bi preprečili okužbe, dokler se koža ne zaceli.

meduze preventiva

Čeprav vas ožig srbi, se izogibajte praskanju, saj s tem pospešite izločanje in širjenje strupa iz preostalih ožigalk. V kolikor Vas meduza ožge po obrazu obstaja velika verjetnost, da bo ogrožena dihalna pot, zato je potrebno čimprej poklicati na pomoč, priplavati nazaj na obalo in poklicati nujno medicinsko pomoč.

[wp_ad_camp_1]

Čeprav se za oskrbo ožiga po navadi odsvetuje uporaba sladke vode, so na univerzi v Kaliforniji ugotovili, da naj bi bila ta, če je vroča, prav tako dobra kot morska. Vroča sladka voda (toliko vroča seveda, da se dodatno ne opečemo) pravzaprav deluje podobno kot morska: prepreči, da bi se iz ožigalk, ki so se prilepile na kožo, izločili toksini, ki se do tedaj še niso.

Reševalci iz vode imajo ponavadi pripomočke za prvo pomoč ob ožigih meduz. Poiščite njihovo pomoč.

Strup meduze lahko deluje tudi do šest mesecev, zato boste ožig občutili za dolgo časa.

Preventiva vključuje predvsem uporabo vodnih mask-očal, posebnih oblek proti ožigom, dostopne zaloge zdravil, zaščita priobalnega območja s posebni mrežami in izogibanje kopanja v nezaščitenih območjih v sezoni pojavljanja meduz.

Priporočamo previdnost v morju in odsvetujemo nočno plavanje. V kolikor poznate učinkovit in preverjen nasvet ga napišite pod komentarje.