Vam iz ust ‘smrdi’ kot, da bi odprli pokrov od greznice? Zjutraj, popoldan, zvečer.. Si umijete zobe večkrat na dan in še kar ‘smrdi’?

Dejanja, kot so prenehanje kajenja, pitje alkohola, uživanja desetih kav na dan, so osnove borbe proti slabem zadahu.

Raziskovalci navajajo kot glavnega povzročitelja slabega zadaha – bakterije na vašem jeziku (nahajajo se predvsem na zadnjem delu jezika).

Vsem kdaj pa kdaj smrdi iz ust. To je neprijetno za nas, še bolj pa za okolico.

Velikokrat gre le za prehoden problem (po prekrokani in zakajeni noči, pomanjkljivem umivanju zob in negi ustne votline itd…) Žal pa pri veliki večini slab zadah preide v kronično obliko.


Česen, čebula, začimbe, alkohol, cigareti… kdaj pa kdaj – umijte si zobe, vzemite žvečilni gumi, sperite ustno votlino z ustno vodo, nitkajte zobe, popijte kozarec vode).

Najboljša preventiva je seveda izogibanje zgoraj naštetim dejavnikom slabega zadaha.

Vam zgoraj našteti nasveti ne prinesejo rešitve?

Potem je potrebno aktivirati ofenzivo proti smrdljivem zadahu!
Umivajte zobe 2x dnevno oz. večkrat po potrebi, uporabljajte zobno nitko, ščetkajte konec jezika in ga čistite, uporabljajte ustno vodo, pijte zadostno količino vode in večkrat dnevno vlažite usta (pijte vodo), da ne bodo suha.
Večje izločanje sline je pomembno, saj pomaga odplakniti iz ust bakterije.


Tu so še ostali dejavniki vzroka suhih ust. Alkohol in kava, mastna hrana, mlečni izdelki, kisla hrana… spremenijo nivo pH v ustni votlini in tako omogočijo rast škodljivih bakterij.
Antidepresivi, antihistaminiki, diuretiki, zdravila za visok krvni tlak, bolečine… vse to dodatno pripomore k slabemu zadahu.

V kolikor niste odkrili vzroka in se po zgoraj naštetih ukrepih ni izboljšal pojdite do svojega zobozdravnika in se posvetujte. Lahko imate težave s sinusi in dihali. Naj opravi pregled celotne ustne votline saj imate lahko karies, določene odprtine v/med zobmi, kjer se zadržuje prežvečena hrana.

[wp_ad_camp_1]

V najhujših primerih je vzrok slabega zadaha parodontitis, okužba dihal, refluks, sladkorna bolezen in odpovedovanje ledvic.

Zato poskrbite za svoj slab zadah tako z vidika bontona do vaših prijateljev, tako kot tudi vašega zdravja.

Z vsemi bralci pa v komentarjih lahko delite svoje izkušnje in dejanja v borbi proti slabemu zadahu.