Poletje je čas počitnic in dopustov. Vsako leto ljudje v tem času potujejo po svetu in medtem ko se večina domov vrne brez zdravstvenih težav, nekateri te sreče nimajo. Tako se lahko na dopustu kaj hitro zgodi, da zbolite ali poškodujete. V večini manjših poškodb in obolenj, obisk v zdravstvenem domu ni potreben, stanja lahko pozdravite sami. Seveda, če ste nanje dobro pripravljeni. Zato v tem članku izpostavljamo tiste stvari, ki jih bi morala vsebovati »prva pomoč« vsakega turista. Nabor teh potrebščin bo privarčeval vaš čas, denar in stres, ki bi ga doživljali ob iskanju potrebnih strokovnjakov na počitnicah.

Prva na seznamu obveznih je zagotovo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Evropska kartica se uporablja v državah članicah EU in EGP ter v Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji ter Srbiji. Z njo lahko uveljavljate pravice do zdravstvenih storitev v tujini. Kartica je brezplačna in jo lahko naročite preko spletne strani (http://www.zzzs.si/tujina), preko mobilnega telefona s SMS sporočilom (na številko: 031 771 009 pošljete sporočilo z vsebino: »EUKZZ ter ZZZS številka) ali pri referentu na območnih enotah ZZZS.

Poleg same kartice zdravstvenega zavarovanja je (zlasti v primeru daljših potovanj) priporočena sklenitev turističnega zavarovanja pri eni od zavarovalnic. Pri tem se priporoča primerjava različnih ponudnikov in njihovih paketov. Kartica zdravstvenega zavarovanja v osnovi zajema storitve, ki so del javne zdravstvene mreže v državi, kjer storitev izkoriščate (to pomeni, da je lahko storitev, ki je v Sloveniji del obveznega zavarovanja, v drugi državi plačljiva). Evropska kartica nikoli ne pokriva stroškov zdravljenja pri zasebnikih. Prav tako evropska kartica ne pokriva stroškov vrnitve v domovino – to vključuje turistično zavarovanje z asistenco v tujini. Pomembno pri tem je, da različni paketi pomenijo tudi različno vrednost pri povračilu stroškov zdravljenja, zato pred sklenitvijo zavarovanja preverite cene povračil, še posebej vezano na stroške prevoza v domovino, ki lahko hitro presežejo obseg vrednosti, ki so predvidene za ta sklop.

Na pot vzemite antiseptična sredstva, povoje in obliže, ki vam bodo v pomoč pri manjših urezninah in praskah. Na voljo so majhne stekleničke in spreji antiseptičnih sredstev, prav tako uporabni pa so antiseptični robčki, ki vam bodo pomagali pri preprečevanju okužb. S seboj vedno vzemite zalogo obližev, gaz, povojev in lepilnega traku.

Škarje, varnostne zaponke in pinceta so prav tako uporabni pripomočki, ki vam bodo pomagali pri oskrbi ran. Škarje in varnostne zaponke boste lahko uporabili pri rezanju in zaščiti povojev. Pinceta pa je lahko uporabna pri odstranjevanju drobcev iz rane in s tem lažji oskrbi ran. Če potujete z letalom, omenjenih pripomočkov ne smete imeti v ročni prtljagi, saj jih po predpisih ne smete nositi na letalo.

Termometer se pogosto zdi kot zadnja stvar, ki bi jo v vročih mesecih sploh potrebovali. Priporočeno je, da termometer vzamete vedno na pot, še posebej če potujete z dojenčki in majhnimi otroki. Dvig telesne temperature, tudi v primeru hujših opeklin, je namreč alarm za razmislek o odhodu do zdravnika oz. o ukrepanju.

Sončna krema je prav tako obvezen del primerne priprave na dopust. Zlasti v poletnem času je namreč velika verjetnost opeklin, ki so posledica delovanja ultravijoličnih žarkov. Da bi opekline preprečili, redno uporabljajte sončno kremo, ki naj ima zaščitni faktor vsaj 15. Poleg sončne kreme je potrebna uporaba primernih oblačil, ki zaščitijo vse izpostavljene dele – klobuki, majice z dolgimi rokavi, dolge hlače… Prav tako je priporočeno izogibanje soncu v času, ko je sevanje največje, to pomeni med 11.00 in 16.00. Za čas po sončenju je priporočena uporaba izdelkov za po sončenju, ki vam bodo pomagali pri ohlajanju morebitnih opeklin in vlaženju kože, kar bo olajšalo simptome opeklin.

Insekticidni repelenti, kamor spadajo tudi izdelki, ki vam pomagajo pri zaščiti pred komarji, so zlasti pomembni v večernem in nočnem času, ko je komarjev največ. Čeprav pogosto mislimo, da so komarji (in druge žuželke) povsem neškodljivi, je pomembno, da se zavedamo, da so to živali, ki so pomembni prenašalci nalezljivih bolezni, npr. malarije, rumene mrzlice, borelioze, klopnega meninogencefalitisa itd. Učinkovine v repelentih so lahko naravne (npr. eterična olja evkalipta, krvomočnice, sivke, cedre…) ali pa sintetične (npr. ikaridin, dietiltoluamid (DEET)…). Učinkovitejši so repelenti, ki vsebujejo sintetične učinkovine, prav tako dajejo daljšo zaščito. Njihova glavna pomanjkljivost je dejstvo, da dražeče delujejo na kožo, sluznico in oči. Raziskave kažejo, da je najučinkovitejši DEET, pri tem se pri osebah, ki potujejo na območja, kjer so razširjene nalezljive bolezni, ki jih prenašajo komarji, priporoča uporaba repelentov s 30% koncentracijo DEET. Pred piki komarjev se lahko zaščitimo tudi z uporabo svetlih oblačil z dolgimi rokavi in hlačnicami, prav tako je zelo učinkovita mehanska zaščita v obliki mrežna oknih, okoli postelje…

Anitihistaminiki so sredstva, ki se uporabljajo pri zdravljenju alergijskega rinitisa in kožnih sprememb. Novo okolje nas lahko postavi pred alergeno snov, ki bo izzvala alergijsko reakcijo, pri tem pa pogosto težko ugotovimo za kateri alergen gre. Znaki alergijskega rinitisa vključujejo: glavobol, srbenje v grlu, kašelj, pordelo kožo, kihanje, izcedek iz nosu, srbeč nos… V primeru pojava teh znakov oz. stanja so antihistaminiki zdravilo prve izbire. Večina novejših antihistaminikov ima zelo malo stranskih učinkov in so varni za uporabo. Vseeno se pred nakupom zdravil (zlasti brez recepta) posvetujte s farmacevtom oz. zdravnikom.

Prebavne težave lahko hitro postanejo del naših počitnic. Določene osebe imajo ob spremembi okolja večje težave z zaprtjem, drugi pa nasprotno težave z odprtjem (med drugim je lahko razlog za odprtje tudi zastrupitev s hrano). Glede na poznavanje sebe in bližnjih s katerimi potujete, je pomembno, da na pot vzamete tudi ustrezna zdravila (proti zaprtju oz. odprtju).

Protibolečinske tablete, ki vključujejo sestavine kot so paracetamol, aspirin in ibuprofen, pomagajo pri hitrem delovanju proti vročini, gripi, bolečinah v mišicah in prehladu. Pomembno je, da protibolečinske tablete shranjujete na suhem in čistem mestu ter da njihov rok trajanja še ni potekel. Posebej se z otrokovim pediatrom posvetujete tudi glede uporabe protibolečinskih tablet pri otrocih.

Predpisana zdravila so obvezna na vašem seznamu stvari za na dopust. Če jemljete zdravila, kot so npr. zdravila za uravnavanje krvnega pritiska, inhalatorje za astmo ali inzulin, je pomembno, da ob odhodu na dopust poskrbite, da boste na pot vzeli zadostno količino le-teh. Če vam zdravil zmanjkuje, pravočasno obiščite zdravnika, ki vam bo predpisal novo zalogo.

Zadnje, vendar ne najmanj pomembno, je da poskrbite za zalogo tekočin, ki vam bodo pomagale pri ohranjanju hidratacije. Še posebej, če se na pot z avtom odpravljate podnevi, poskrbite za zaloge zadostne količine ohlajene vode, prav tako ne pozabite niti na hrano – razmere v prometu so nepredvidljive, zato poskrbite, da ne bo dopust uničen še pred prihodom do tja. Uživanje zadostnih količin tekočin je pomembno v času diareje, ko uživajte tekočino, ki vključuje tudi soli in sladkorje, ki bodo nadomestili izgubljene elektrolite.

[wp_ad_camp_1]

Ker veliko Slovencev redno odhaja na dopust na sosednjo Hrvaško ali v druge države Balkana, dodajamo še seznam najnevarnejših živali Hrvaške in Balkana, ki vam bo pomagal pri pravilnem ravnanju ob stiku z omenjenimi živalmi:

  • Črna vdova – pajek, ki spada med najnevarnejše kopenske živali na svetu (petnajstkrat bolj strupen strup od klopotače). Dolga je približno en centimeter, sijoče črne barve, na trebuhu pa ima živo rdeč znak v obliki peščene ure. Rada se zadržuje pod skalovjem, votlih štorih in kleteh. Njihovo število narašča v okolici Zadra. Pomembno je zavedanje, da ta pajek napade le v primeru ogroženosti – po ugrizu se bolniku bolečina postopoma in v valovih širi od mesta ugriza v druge dele telesa. Simptomi, ki se pojavijo vključujejo: slabost, omotičnost, bolečine v trebuhu, pospešen srčni utrip, povečano znojenje in bolečine v okončinah. Prva pomoč pri bolniku z ugrizom vključuje uporabo hladnih ali toplih povojev, ki mu sledi takojšen odhod v bolnišnico, kjer mora tak bolnik dobiti ustrezen protistrup (ta je najbolj učinkovit v prvih dveh urah po ugrizu). Po ugrizu naj bolnik ohrani mirnost, saj se s tem omeji pospeševanje pretoka krvi.

 

  • Škorpijon: različne vrste škorpijonov najdemo povsod po svetu, med najbolj nevarne pa spadajo tisti v Afriki in na Bližnjem Zahodu. Škorpijoni prisotni na Balkanu niso med najnevarnejšimi, kljub temu je pik škorpijona izredno boleč (nekateri ga primerjajo z osjim ali sršenjim pikom) in zahteva zdravniško pomoč. Škorpijon je velik približno 6 centimetrov, v našem Primorju pa manj. Imajo dolg rep s strupenim želom, 4 pare nog in 1 par klešč. So črne ali rjave barve. Podnevi se skrivajo v temnih odprtinah, pod skalami in celo pod posteljo, v čevljih itd., na prostem pa jih najdemo predvsem ponoči, ko iščejo hrano. Škorpijon piči v primeru občutka ogroženosti – pik povzroči oteklino, bolečino, mišično šibkost, drisko in slabost. Prizadeti del je potrebno umiti z vodo in hladiti z ledom. Prav tako je potreben obisk zdravnika, ki predpiše ustrezen protistrup.

 

  • Tigrasti komar: je vse bolj razširjena vrsta komarjev na obali Jadrana. Gre za izredno agresivno vrsto, ki se zelo učinkovito razmnožuje in je prenašalka mnogih virusov. V Italiji je ta komar prenašalec virusa chikungunya, ki po simptomih spominja na malarijo, ki jo tigrasti komarji prenašajo predvsem v Afriki. Če tigrasti komar prenaša virus, pri okuženem pride do visoke vročine (tudi >40°C)), rdeči izpuščaji, hudi glavoboli, nespečnost in artritisu podobni simptomi. Tigrasti komar, v nasprotju z našo vrsto komarja, napada ne le ponoči, pač pa tudi podnevi in ga prepoznamo po tigrastem vzorcu (bele lise) vzdolž trupa in nog.

 

  • Modras: strupena kača razširjena v Dalmaciji, izredno veliko jih je predvsem na Hvaru. Njegovo telo je navadno rdeče, sive, olivno-zelene ali rdečkasto-rjave barve. Doseže dolžino do 95 centimetrov, trup pa prekriva cik-cak vzorec. Obožuje vroče in suhe sončne predele, zato se zadržuje na skalah, pečinah, ograjah in v zapuščenih vrtovih. Napade le v primeru, da ga izzovemo oz. se počuti ogroženega. Posledice ugriza so: otekanje, slabost, pojav modric, lahko pa tudi zatekanje bezgavk, motnje vida, slabost, omotica itd. Po ugrizu naj bo bolnik čim bolj pri miru, ostali mu pomagajo sleči tesna oblačila, rana se umije. Nato se pokliče zdravnika, ki bolniku predpiše cepljenje proti tetanusu, redkeje pa je potreben protistrup.

Avtorica: Mojca Strgardipl. biol. (UN)

Literatura:

https://www.goodtogoinsurance.com/medical-travel-insurance/holiday-first-aid-kit

http://www.krka.si/sl/v-skrbi-za-vase-zdravje/v-skrbi-za-vase-zdravje/alergija-in-astma/zdravljenje-alergijskih-bolezni/1425/

Katere so najbolj nevarne kopenske živali na Hrvaškem?

http://www.dailymail.co.uk/health/article-54351/The-ultimate-holiday-aid-kit.html