mobilnik

Kdo bi si pred dvajsetimi leti mislil, da bo dandanes že vsakdo imel gsm telefon in da bo ta majcena stvarca za komuniciranje postala predmet, ki nas bo spremljal noč in dan.

Ker je vseskupaj en velik svetovni biznis na obešajo na veliki zvon škodljivosti teh naprav za naše zdravje.

Vsi pa potiho pri sebi slutimo, da slednje naprave sevajo in imajo raznorazna elektromagnetna polja.. Skratka nič dobrega za naše zdravje.

Ker brez njih ne gre si preberite kako lahko omilimo in ‘bolj zdravo’ uporabljamo mobilnike:

1. Imejte mobilnike daleč proč od vaših otrok razen v nujnih primerih. Pri otrocih se še razvijajo spolni organi in le ti so najbolj občutljivi izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju ( EMF ), ki ga oddajajo mobilniki.

2. Med pogovorom držite gsm čimbolj oddaljen od vašega ušesa. Varneje je, če uporabljate ‘modri zob'(bluetooth) slušalko ali vklopite prostoročno možnost. Dlje kot boste držali vaš gsm od vašega telesa bolje bo za vas in manj EMF sevanja boste prejeli.

3. Če je le možno ga uporabljajte na odprtem in ne v zaprtih prostorih po možnosti nagnetenimi z še desetimi sogovorniki okoli vas.

4. Ves čas, ko gsm-a ne potrebujete ga odložite na mesta, ki so oddaljena od vašega telesa. Ne nosite ga 24ur na dan v žepih in ne shranjujte ga pod spalno blazino.

5. Ko telefon prenašate v žepu ga shranite tako, da bo  tista stran telefona kjer je shranjena baterija obrnjen stran od vašega telesa. Tako, da se tipkovnica in ekranček dotikata vašega telesa.

6. Skrajšajte pogovore. Dlje kot govorite bolj ste izpostavljeni sevanju.

7. Če že morate dolgo govoriti po gsm-u redno menjajte ušesi. Tako boste razbremenili eno stran, da ne bo predolgo izpostavljena sevanju.

8. Poskusite uporabljati gsm le takrat, ko imate močan signal.

9. Pošiljajte raje več sms sporočil saj je ta način varnejši.

10. Izberite tisti gsm, ki oddaja najmanj sevanja. Ti opisi se nahajajo na internetu. ( SAR ) Specific absorption rate

Lahko uporabite tudi radiacijsko zaščito, ki bo vsrkavala sevanje. ( Dodatki, ki jih prodajajo za na vaše mobilnike.) Po raziskavah naj bi učinkovala, seveda ne 100% vendar pa pripomore k zmanjšanju sevanja.

Po študiji objavljeni leta 2006 v svetovno priznani strokovni reviji Surgical Oncology so objavili:
Zbrali smo vse študije na temo mobilnikov in škodljivosti zdravju in ugotovili, da pretirana uporaba mobilnikov poveča možnost za nastanek malignih tumorjev na možganih.

Problem je nastal, ker je na svetu trenutno okoli 25 biljonov mobilnikov.

Tako, da če zaključimo članek s preventivno mislijo.

Če že morate uporabljajte mobilnik ga uporabljajte čim manj in vključite kakšnega od zgoraj naštetih preventivnih nasvetov.

Ne pozabite na komunikacijo v resničnem življenju s sočlovekom iz oči v oči =)