intimne tezave zenskeVaginalne težave spremljajo vsako žensko skozi različna obdobja življenja. Te težave se razvrščajo od blagih in samo motečih do drugih, ki lahko resno vplivajo na ženskino kakovost življenja ali na njeno spolno življenje. 5 najpogostejših vaginalnih težav je srbenje, pekoč občutek, vaginalna suhost, izcedek, ki je včasih povezan z neprijetnim vonjem in razdraženost ter bolečina
med ali po spolnem občevanju. Vzroki teh težav niso vedno točno določeni ali enostavni za diagnosticiranje. Zato je pomembno, da se posvetujete z vašim zdravnikom ali ginekologom, ko imate eno ali več takšnih težav.


Vaginalno srbenje
Vaginalno srbenje lahko povzročijo infekcije kot so glivična infekcija, bakterijska vaginoza, ali spolno prenosljive bolezni. Lahko ga povzročajo tudi alergijska reakcija ali reakcija na dražeče vplive kot so parfumi, mila, mehčalci itd. Drugi vzroki vključujejo nošenje sintetičnega spodnjega perila, britje/voskanje, trenje kot posledica fizične aktivnosti ali vaginalna suhost.
Medtem ko lahko v večini primerov infekcije prepoznamo po prisotnosti specifičnega izcedka, vzroki srbenja, ki niso posledica infekcije, ne kažejo neobičajnega izcedka, vendar je vaginalno in vulvino tkivo večinoma nabreklo in pordelo. Da bi lahko ugotovili vzrok težave, poskušajte odstraniti vse potencialne alergene iz vašega intimnega področja: ne uporabljajte mila ali parfumov, izogibajte se odišavljenim vložkom, dnevnim vložkom ali toaletnemu papirju, nehajte uporabljati umetne mehčalce za vaše spodnje perilo, nehajte se za nekaj časa briti ali voskati in uporabljajte spodnje hlače, ki so narejene samo iz naravnega materiala, ki “diha”.
Pekoč občutek v intimnem predelu
Pekoč občutek v intimnem področju povzroča razdraženost kože kot posledica srbenja ali praskanja ali pa zaradi infekcije vagine ali uretre. Ta občutek se lahko pojavi nenadoma lahko pa se nadgrajuje več tednov. Pomembno je, da obiščete ginekologa, ki bo pregledal zdravstveno zgodovino in opravil vaginalni pregled, da bi lahko odredili ustrezno zdravljenje. V primeru, da je vzrok infekcija, bo zdravljenje najpogosteje vključevalo antibiotike ali antimikotike. Lahko traja nekaj dni, preden se pojavijo prvi učinki terapije, zato je dobra zamisel, da uporabite proizvode, ki ohladijo kožo in olajšajo srbenje in razdraženost. Po navadi lahko te proizvode kupite v prosti prodaji v obliki razpršilcev ali gelov.
Vaginalna suhost
Vaginalna suhost se največkrat povezuje z menopavzo, čeprav lahko za njo trpijo ženske vseh starosti. Njeni simptomi vključujejo srbenje, pekoč občutek, bolečino med spolnim občevanjem in občutljivost v intimnem predelu. Čeprav so lahko ti simptomi podobni drugim vaginalnim težavam, je neobičajno pomanjkanje izcedka glavna razlika. Glede na vzrok se lahko vaginalna suhost zdravi lokalno ali oralno z hormonsko ali ne – hormonsko terapijo. Ne – hormonske vaginalne vlažilne kreme poskrbijo za hitro olajšanje in njihov učinek lahko traja nekaj dni. Vaginalni lubrikanti pa lahko na drugi strani omogočijo trenutno rešitev v primeru bolečih spolnih odnosov.
Izcedek ali neprijeten vonj
Vaginalni izcedek je telesna tekočina, ki pomaga vagini ohranjati njeno bakterijsko floro, omogoča lubrikacijo med spolnim občevanjem in nudi zaščito za tkiva v intimnem predelu. Njen pojav se spreminja med menstrualnim ciklusom in v različnih obdobjih življenja. Vendar je lahko neobičajen izcedek, kot je bel, gost in krhek ali siv, tanek in z značilnim vonjem po ribah-znak za vaginalno infekcijo (bakterijsko vaginozo ali glivično infekcijo). Neobičajne spremembe izcedka so lahko tudi znak prenosljive spolne bolezni ali drugih resnih bolezenskih stanj. Če opazite spremembe vašega izcedka obiščite vašega ginekologa.

[wp_ad_camp_1]

Razdraženost in bolečina med in po spolnem občevanju
V običajnih okoliščinah bi moralo spolno občevanje biti neboleče. Razdraženost in bolečino med spolnim občevanjem lahko povzroči veliko faktorjev. Najbolj pogosti vzroki so vaginalna suhost, vaginalne infekcije in alergije, vendar v nekaterih primerih lahko bolečino povezujemo z resnejšimi težavami, kot so fizična travma (na primer: po porodu), psihična travma ali celo rak. Če občutite kakršnokoli vaginalno bolečino, je pomembno, da se posvetujete s svojim zdravnikom, poiščete vzrok in pričnete z ustrezno terapijo.
5 najpogostejših vaginalnih težav je srbenje, pekoč občutek, vaginalna suhost, izcedek, ki je včasih povezan z neprijetnim vonjem in razdraženost ter bolečina med ali po spolnem občevanju.

Pravilna nega, ustrezna oblačila in redni preventivni obiski ginekologa bodo izboljšali vašo intimno zdravje!