Ahilova tetiva je dolga približno 15 cm in je najdebelejša in najmočnejša tetiva v telesu.

Tetiva pripenja mišice meč (gastroclemius – dve glavi in soleus na petnico) in je najbolj aktivna pri iztegu stopala, dvigu na prste, pri stoji in hoji.

Z leti kita izgublja svojo elastičnost in posledično lahko pride do poškodb in vnetij. Še posebno so izpostavljeni vsi, ki so pričeli s povečano aktivnostjo po daljši neaktivnosti brez predhodnega treninga in raztezanj.

Do preobremenitev prihaja pri daljšem teku, poskokih, hoji navzgor. Poleg izogibnja preobremenitev in krepitvi mišice je zelo pomembno tetivo raztegovati (še posebno pri ženskah, ki nosijo visoke pete) sicer je le ta v kolikor je skrajšana še dodatno preobremenjena.

Posledično se lahko pojavi vnetje (tendinitis) ali mikro poškodbe-delna natrganja tetive in posledično manjše brazgotine, ki zmanjšujejo elastičnost tkiva. Kljub temu, da telo poskrbi za regeneracijo tkiva je zaradi slabe prekrvavitve proces slabo učinkovit, zato je smiselno pomagati v primeru poškodbe s fizioterapijo (laser, uz, koncentrične, ekcentrične vaje, prečna frikcija,…).

Preventivno je pomembno mišico pred in po obremenitvi raztegniti. Pri iztegnjenem kolenu raztegujemo mišico gastroknemius (mišica tudi sicer sodeluje pri gibanju kolena in samo pri iztegnjenem kolenu razvije ahilova tetiva polno moč). Prav tako lahko z zasukom stopala vplivamo na raztezanje notranjega ali zunanjega dela gastroknemiusa.
Pri pokrčenem kolenu je razteg usmerjen na soleus, ki leži globlje. Raztezanje je poleg ogrevanja pred vadbo pomembno zato, da mišice in tetivo pripravimo na povečano aktivnost, po vajah pa zato da raztegnemo strukture, ki so bile maksimalno aktivne. Najboljše raztezanje je počasno z občutkom in po principu napni sprosti.

In za konec še da se spomnimo zakaj Ahilova tetiva. Ahilova mati je grškega bojevnika Ahila, ki je sicer veljal za nepremagljivega držala za peto, ko ga je potopila z glavo navzdol v reko Stiks, da bi tako odstranila prerokbo.

Ahilu je bilo kot dojenčku prerokovano, da ga bo ubila puščica v nogo in ker tako Ahilova tetiva ni bila v reki je bil tam ranljiv in ga je Paris tako ubil s puščico v Ahilovo tetivo.

Blanka Koščak Tivadar, dipl. fiziot
Ipnf in Cyriax terapevt
www. fizioterapija-mediko. si