Lateks je koloidna suspenzija iz majhnih polimernih delcev, ki se uporablja za izdelavo gum. Naravni lateks se uporablja za izdelavo kalupov za vlivanje mavca, cementa, voskov in poliesterskih izdelkov z omejenim rokom. Naravni lateks se lahko skrči okoli objekta, pri čemer lahko pri reprodukciji tega objekta, zajamemo tudi najmanjše podrobnosti slednjega. Lateks se uporablja celo za stabilizacijo puščavskih prsti, saj prst naredi bolj primerno za kmetijsko uporabo.

Naravni lateks se proizvaja z Hevea brasilienesis, kjer ima pod lubjem pomembno zaščitno vlogo. Včasih je bila proizvodnja vezana predvsem na območje Amazonije, v zadnjem času pa se je preselila v Malezijo, Indonezijo in ostale regije Daljnega Vzhoda. Tako so poleg zadnjih, vodilne proizvajalke še Tajska, Indija in Šrilanka, svojo proizvodnjo pa povečujeta tudi Kitajska in Filipini. Po tem ko lateks pridobijo iz drevesa, sledi zapleten proces predelave, kjer se doda različne kemične snovi. Končni produkt tako predstavlja fleksibilen material, ki vključuje proteine lateksa in dodane kemikalije.

Obstaja veliko različnih izdelkov, ki vključujejo naravni lateks. Npr. povoji, dude za dojenčke, elastike v oblačilih, gumijaste igrače ter različni deli medicinske opreme. Alergične reakcije se po navadi pojavijo po izpostavitvi izdelkom kot so rokavice, baloni in kondomi.

V nasprotju z naravnimi proteini lateksa, večina sintetične gume nastane iz dveh materialov: stirena in butadiena. Oba snovi zaenkrat pridobivajo predvsem iz nafte. Proizvodi, ki vsebujejo sintetični lateks, alergijskih reakcij ne povzročajo.

Naravni lateks se najpogosteje uporablja pri proizvodnji rokavic iz lateksa. Pogosto ga uporabljajo različni delavci za zaščito pred okužbami, predvsem tisti, ki se pri delu srečujejo s krvjo in telesnimi snovmi, t.j. delavci v zdravstvu, veterini, urgenci, čistilni servisi, lepotni in frizerski saloni, zaposleni v vrtcih, zaposleni pri izdelavi tatujev itd.

Kožni odziv na lateks so prvič opisali leta 1979, od takrat je povezanost alergijskih odzivov na lateks predmet vse večjega števila raziskav. V splošni populaciji je pojavnost alergij na lateks majhna, t.j. <1%. Pojavnost alergije na lateks je večja pri bolnikih s spino bifido, saj so mukozne membrane teh bolnikov večkrat izpostavljene lateksu v času operacij in ostalih postopkov. Pojavnost alergije pri teh bolnikih je 20-67%. Nevarnost anafilakse v operacijski sobi je pri takih bolnikih kar 500-krat večja v primerjavi s kontrolno (zdravo) populacijo.

V sredini 90-ih let prejšnjega stoletja je postala alergija na lateks eden glavnih problemov zdravstvenega osebja, pri čemer je pojavnost alergijskega odziva tipa 1, pri zdravstvenem osebju ocenjena na do kar 17%. Najpogosteje se alergija razvije pri osebju, ki dela v operacijskih sobah, laboratorijih in dializnih centrih. Raziskovalci so potrdili pozitivno povezanost med dolžino zaposlitve v zdravstvenih storitvah ter pojavom alergije na lateks. Hitrost razvoja občutljivosti pri zdravstvenem osebju je 3-krat večje kot pri splošni populaciji. Delavci, ki so lateksu izpostavljeni redno, pogosteje razvijejo alergijo kot tisti, ki niso redno izpostavljeni izdelkom iz lateksa. Izpostavljenost rokavicam, ki vsebujejo puder (najpogosteje iz koruznega škroba), je povezana z razvojem simptomov astme in drugih alergijskih simptomov, npr. konjuktivitisa, alergijskega rinitisa  in angioedema.

Alergija na naravni lateks postaja vse večja težava širokega nabora ljudi. Nedavna raziskava je identificirala 14 antigenskih poteinov, ki jih najdemo v ekstraktu naravnega lateksa in ki bi se naj med samo obdelavo lateksa v času proizvodnje izdelkov spremenili. Podrobno je raziskana tudi navzkrižna reakcija z različnimi sadeži, ki vključujejo proteine znane kot razred 1 hitinaz – večinoma prisotni v bananah, avokadu in kiviju.

Diagnozo postavi osebni zdravnik na osnovi zdravstvenega kartona bolnika, fizičnega pregleda ter alergijskih testov (npr. kožnih testov, krvnih testov). V osnovi alergije na lateks delimo v 3 skupine.

Iritativni kontaktni dermatitis: gre za ne-alergični kožni izpuščaj, ki se pojavi več dni po izpostavitvi kože neposrednemu stiku s produktom iz lateksa. Gre za najpogostejšo obliko alergije ne lateks, ki je reverzibilna in popolnoma neodvisna od imunskega sistema. Povzročijo jo: 1) nabiranje vlage po nepopolnem sušenju rok in znojenje v času podaljšane uporabe rokavic; 2)detergenti, mila in antiseptična sredstva, ki se jih po umivanju rok ne odstrani do konca in ostanejo ujeti pod rokavicami, 3)nepravilna izbira rokavic iz lateksa ob uporabi kemikalij, ki nato prehajajo preko rokavic do kože. Stanje se izraža v obliki suhe in luskaste kože, lahko tudi v obliki ranic na koži.

Alergijski kontaktni dermatitis: gre za alergični kožni izpuščaj, ki se pojavi v 48 urah po izpostavitvi kože proizvodu iz lateksa. To stanje predstavlja imunski odziv na lateks. Simptomi so podobni kot pri iritativnem kontaktnem dermatitisu, razlika je le v vzroku. Izpuščaj je grob, suh in luskast. Ponavljajoča se izpostavitve lahko povzroči razširitev kožnega stanja na območja izven območja kontakta. Kožni izpuščaj izgine, ko izpostavitve lateksu ni več. Kljub temu se simptomi ob ponovni izpostavitvi ponovijo. Najpogosteje je stanje posledica preobčutljivosti (alergije) na kemikalije, ki se uporabljajo pri proizvodnji proizvodov iz lateksa.

Takojšnja alergijska reakcija (Tip 1 ali s protitelesi IgE mediirana alergijska reakcija): je najmanj pogosta oblika alergije na lateks, ki pa je lahko izredno nevarna in ogroža celo življenje. Povzroči jo občutljivost na proteine lateksa in se pojavi v nekaj minutah oz. najkasneje v eni uri po izpostavitvi lateksu. Kontakt z lateksom povzroči sproščanje histamina v tkiva.

Posledično pride do: omejene reakcije na območju izpostavitve (npr. rdečico in srbenje), splošne reakcije (kihanje, srbeč nos, otekanje obraza…) in anafilakse, ki povzroči motnje dihanja in pomeni medicinsko nujno stanje. Simptome stanja lahko pozdravimo, vendar se simptomi ob ponovni izpostavitvi ponovno pojavijo, pogosto celo v hujši obliki. Iritativni in alergijski kontaktni dermatitis lahko povečata tveganje osebe za razvoj takojšnje alergične reakcije.

Tip odziva Simptomi Vzrok Čas, ko se odziv pojavi
Takojšnji (tip 1) Koprivnica (lokalizirana ali razširjena),slabost, bruhanje, omedlevica, konjuktivitis Naravni lateks Takoj (nekaj minut, do ene ure)
Zakasnjena preobčutljivost ali kontaktni dermatitis Papilarni izpuščaj, mehurji Kemikalije v lateksu Zapozneli odziv (nekaj ur do največ 48h po stiku)
Iritativni kontaktni dermatitis (neimunski odziv) Suha, luskasta, razdražena koža Kemikalije v lateksu ali izdelkih za čiščenje Počasen (v nekaj dneh)

 

Načinov izpostavitve lateksu je več. Najpogostejši so: 1) izpostavitev preko zraka, kjer gre za vključitev proteinov lateksa v puder iz koruznega škroba, ki ga rokavicam dodajajo za lažjo uporabo. Ob odstranitvi rokavic proteini lateksa preidejo v puder in nato v zrak. Vdihovanje tega pudra v zraku nato pri občutljivih osebah izzove (pre)občutljivostni odziv. 2) izpostavitev kože se pojavi ob uporabi rokavic iz lateksa ter uporabi drugih izdelkov iz lateksa.

V času uporabe rokavic lahko proteini lateksa ter kemikalije, ki jih tekom proizvodnje rokavic dodajo v izdelke, povzročijo (pre)občutljivostni odziv. 3) dejavniki tveganja vezani na določene posameznike: alergijo na lateks lahko razvije prav vsak, kljub temu imajo večje tveganje zanjo: ljudje, ki so dalj časa izpostavljeni izdelkom iz lateksa, ljudje, ki imajo alergijo na določeno hrano (npr. banane, avokado, kivi, papajo), ljudje z dermatitisom in ljudje z atopijo.

Hrana, ki ima visoko stopnjo povezanosti z alergijo na lateks Hrana, ki ima srednjo stopnjo povezanosti z alergijo na lateks Hrana, ki ima nizko stopnjo povezanosti z alergijo na lateks oz. o navzkrižnih reakcijah še ni dovolj raziskav
Banana, avokado, kivi in kostanj Jabolko, korenje, papaja, krompir, paradižnik, melone, zelena Hruška, breskev, češnja, ananas, jagode, fige, grenicka,marelica, nektarina, mango, lešniki, pšenica, soja, origano, semena sončnic, citrusi

 

Pri postavitvi diagnoze je ključen pogovor z osebnim zdravnikom, ki vam bo pomagal pri določitvi vzroka, ki povzroča težave v vašem primeru. Najpogosteje gre pri tem za alergijske teste, ki potrdijo oz. izključijo prisotnost občutljivosti na naravne proteine lateksa ali kemijske spojine, ki se dodajajo izdelkom iz lateksa. Najpogosteje se uporabljajo krvni testi ali vbodni testi, kjer se preveri za alergen specifične IgE (imunoglobulini E), ki potrdijo ali izključijo takojšnjo občutljivost na alergen. Pogosto pa so potrebni še testi z obliži, kjer na obliž nanesejo alergen in ga položijo na kožo osebe (za do 48h), da potrdijo ali izključijo kontaktni alergijski dermatitis (t.j. zakasnjen odziv).

Če gre za lokaliziran izpuščaj, lahko simptome kontaktnega dermatitisa zdravite z uporabo topičih steroidnih krem. Za zdravljenje večjih površin pa je potreben oralni vnos steroidov. Za soočanje s koprivnico se uporablja različne antihistaminike, ki vam pomagajo v boju proti srbečici. V primeru dihalnih težav vam lahko zdravnik svetuje uporabo bronhodilatatorja. V vseh primerih je pomembno, da se o svojih težavah najprej posvetujete s svojim osebnim zdravnikom, ki vam bo svetoval glede načina zdravljenja oz. vas napotil do specialista, ki vam bo lahko pomagal.

Nadzor alergijskih odzivov na lateks vključuje previdnost.

Če ste alergični na lateks, ne pozabite:

  • Čim bolj se izogibajte vsem oblikam, predvsem pa stiku lateksa v bližini kože, obraza, oči, nosa ali grla. Nadomestila za lateks obstajajo in jih lahko uporabljate namesto samega lateksa.
  • Zavedajte se, da določeni kondomi in diafragme, ki se uporabljajo kot kontracepcijska sredstva, vsebujejo lateks in se jih je potrebno v primeru alergije izogibati. Na voljo so tudi kondomi brez lateksa.
  • Dobro je, da s sabo nosite svoj par rokavic brez lateksa, v primeru, da bi jih morali nujno uporabiti.
  • Vnaprej se posvetujte s svojim zdravnikom in zobozdravnikom o operacijah ter ostalih zdravstvenih in zobozdravstvenih storitvah, da se pri storitvi zagotovo ne bi uporabilo lateksa.
  • Če morate pri delu uporabljati rokavice, uporabljajte sintetične.
  • Izogibajte se jemanju hrane za na pot (»take away«, »to go« variante), saj je ta najpogosteje pripravljena na način, kjer pripravljavci hrane v skladu s higienskimi zahtevami, uporabljajo rokavice iz lateksa.
  • Če veste, da imate alergijo, je dobro, da se pri iskanju zaposlitve izogibate delovnih mest kot so zdravstvena nega, zobozdravstvo, veterina, priprava hrane itd., saj se na teh delovnih mestih zahteva uporaba rokavic, ki so najpogosteje iz lateksa.

Pozitivna stran napredka v industriji je, da se proizvodnja izdelkov iz lateksa usmerja v vključevanje vse manj alergenih snovi, pogosto kar brez lateksa. Z vse večjo dostopnostjo teh izdelkov, se bo tveganje za alergijske odzive posameznikom zmanjševala, prav tako se bo zmanjševalo tveganje za razvoj alergije na lateks pri posamezniku.

Zgodb ljudi z alergijo na lateks je ogromno. V nadaljevanju jih je navedenih le nekaj, ki so spodbuda osebam z alergijo na lateks, da niste edini s tako težavo.

Ostali pa se lahko ob prebiranju zgodb naučite in morda prepoznate simptome, če bo v vaši okolici oseba, ki bo potrebovala pomoč.

  1. Renatina zgodba: »Moji starši so mojo alergijo na lateks odkrili zelo zgodaj, mislim, da pri starosti treh let. Igrala sem se z rokavicami iz lateksa. Starši so opazili koprivnico, ki se je pojavila na mojem telesu, prav tako se je začelo otekanje jezika. Koprivnica se je hitro širila, vse bolj oteženo je bilo tudi moje dihanje. Odpeljali so me na urgenco, kjer so zdravniki potrdili diagnozo – preobčutljivost na lateks tipa 1. Zdaj sem stara 17 let in alergija je napredovala do točke, ko ne smem jesti banan, papaje, ananasa in kivijev. Prav tako ne smem uporabljati ničesar, kar vključuje lateks. V šoli še vedno uporabljamo balone iz lateksa ter elastične gumice. Težav s tem, da o svojih težavah z alergijo spregovorim z učitelji nimam. Najtežje pa je v odnosu s sovrstniki. Pogosto sem predmet posmeha, saj šalam o tem, da ne smem uporabljati kondomov iz lateksa, pri osebah naše starosti ni videti konca, čeprav gre za stvar, ki je sama ne morem nadzorovati.«
  2. Scottova zgodba: »Večino svojega odraslega življenja sem preživel kot del ekipe nujne medicinske pomoči. Približno 20 let nazaj sem na rokah opazil prve mehurčke napolnjene s tekočino, potem ko sem uporabljal rokavice iz lateksa. Mesta z mehurčki so neznosno srbela, ko so mehurčki počili je prišlo do bolečine. Kasneje so se, če sem nosil rokavice, pojavili izpuščaji. Končno sem šel do svojega nadzornika in mu povedal o svojih težavah. Takoj sem dobil svojo zalogo rokavic iz nitrila. To je rešilo del težav z mojimi rokami. Ker so vsi ostali še vedno uporabljali rokavice iz lateksa, so se moje težave preselile drugam – srbeč nos, izcedek iz nosu ter težave z dihanjem so postali nova stalnica mojega delavnega okolja. Kmalu so se pojavile še navzkrižne reakcije s hrano. Svoje delovno mesto sem kasneje zapustil, prav tako ne vstopam v trgovine s »party«-materiali. Moje življenje z alergijami je svojevrsten izziv, ki ga ne bi zamenjal za nič na svetu.«
  3. Zgodba Nancy: »Za svojo alergijo na lateks sem prvič izvedela po diagnozi raka na jajčniku leta 2009. Ker se lateks še vedno množično uporablja v bolnišnicah, uporabljali so ga tudi pri mojih posegih in pri tem skoraj umrla. Moje dihanje se je zaustavilo, pojavili so se rdeči in srbeči izpuščaji, kmalu sem padla v komo in počasi se je začelo zaustavljanje mojih notranjih organov. Kasneje so ugotovili, da je imelo eno od zdravil na koncu steklenice zaustavljalec iz lateksa, ki je počasi prehajal vame. Kasneje sem ponovno prišla v stik z lateksom in razvila še močnejšo reakcijo nanj – da se je koža popravila po pojavu koprivnice, sem potrebovala več kot 2 tedna. Takrat sem začela z raziskovanjem in ugotovila, da se lateks množično uporablja povsod, tudi v bolnišnicah. Od takrat se o svojih težavah z alergijo na lateks pogovarjam z vsemi – bolje o tem govoriti, kot doživeti nov napad.«

Proizvajalci se usmerjajo v razvoj izdelkov, ki vsebujejo vse manj alergenih snovi in jih nadomeščajo z alternativami, ki ne vsebujejo proteinov lateksa. Z dostopnostjo takih izdelkov, se bo tveganje za pojav alergijskih odzivov pri občutljivih osebah zmanjševal, prav tako se bo zmanjševalo tveganje za razvoj alergije. Do takrat pa je pomembno, da morebitno alergijo prepoznamo in jo v prvi vrsti ustrezno zdravimo ter seveda naredimo vse, kar je v naših zmožnostih, da se stiku z alergenom čimbolj izognemo.

Avtorica: Mojca Strgar, dipl. biol. (UN)

Literatura:

http://www.madehow.com/Volume-3/Latex.html

https://www.allergy.org.au/patients/allergy-testing/allergy-testing

https://www.allergy.org.au/patients/product-allergy/latex-allergy

http://www.aafp.org/afp/2009/1215/p1413.html

http://latexallergyresources.org/cross-reactive-food

http://latexallergyresources.org/latex-allergy-stories